• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

13.03.2024

17:51

Hitno! Stvara se "vajmarski trougao" zbog Ukrajine! Makron, Šolc i Tusk misle kako povlače sjajan potez - E, baš da vidimo!

EPA Images, Reuters

Vesti

Hitno! Stvara se "vajmarski trougao" zbog Ukrajine! Makron, Šolc i Tusk misle kako povlače sjajan potez - E, baš da vidimo!

Podeli vest

U Berlinu će 15. marta biti održan specijalni sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i poljskog premijera Donalda Tuska radi razrešenja protivrečnosti koje su nastale oko krize u Ukrajini, piše Politiko, pozivajući se na visoke nemačke i francuske izvore.

Prvo će Makron lično razgovarati sa Šolcom, zatim će im se pridružiti Tusk. Njihov sastanak je zamišljen kao predstavljanje jedinstva u napetom periodu u odnosima Pariza i Berlina i ne očekuju se konkretne odluke i izjave.

Sastanak će biti održan u okviru Vajmarskog trougla, neformalne asocijacije lidera tri zemlje, stvorene 1991. godine radi koordinacije zajedničkih napora.

Upravo zbog tenzija sa saveznicima Makron je odložio svoju dugo planiranu posetu Ukrajini za nekoliko nedelja. Ova odluka je doneta kako bi se razgovaralo sa saveznicima koji bi Kijevu dali "opipljive rezultate", objasnio je za "Politiku" neimenovani francuski diplomata.

Foto: EPA

Emanuel Makron

Makron izlazi sa oštrim izjavama o Ukrajini, kažu nemački zvaničnici, ali Francuska, koja ima jedan od najvećih vojno-industrijskih kompleksa u Evropi, nije joj pružila pomoć, jednaku onoj koju je pružila Nemačka.

Tenzija između Berlina i Pariza nastala je nakon reči Makrona, koji nije isključio slanje trupa zapadnih zemalja u Ukrajinu. Nemačka je odbacila takvu mogućnost. S drugoj stani, poljska vlada nije smatrala takvu mogućnost "nešto nezamislivom".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17