• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.03.2024

21:52

Ukrajina bi da mobiliše 500.000 vojnika! Neuspeh ukrajinskih snaga! Municije za još samo par nedelja!

Tanjug/AP

Vesti

Ukrajina bi da mobiliše 500.000 vojnika! Neuspeh ukrajinskih snaga! Municije za još samo par nedelja!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 749. dan.

Fajnenšl tajms: Ukrajina bi da mobiliše 500.000 vojnika

Ukrajina planira da mobiliše pola miliona bojnika od njih 330.000 treba da zameni iscrpljene vojnike na liniji fronta, piše FT.

Ukupno, Ukrajina planira da mobiliše pola miliona ljudi – neke da zamene druge na frontu, a ostale da podmire druge vojne potrebe u zavisnosti od situacije na bojnom polju, piše Financial Times.

Od 11,1 miliona muškaraca starosti od 25 do 60 godina, samo 3,7 miliona može biti mobilisano. Ostali su ili u ratu, ili su invalidi, ili u inostranstvu, ili su izuzeti.

Anketa Info Sapiens pokazala je da 48% muškaraca nije spremno za borbu, 34% je navodno spremno, ostali su odgovorili „teško je reći“.

Neuspeh ukrajinskih oružanih snaga kod Pobede: VSU je pokušao da izvrši kontranapad, ali ih je dočekao 255. puk (VIDEO)

Jurišna grupa Oružanih snaga Ukrajine bačena je u napad sa naređenjem da izvrši kontranapad na ruske položaje u naselju. Pobeda kod Marjinke.

Borci 255. puka otkrili su militante i počeli da ih natkrivaju artiljerijom.

Tokom bitke, američko borbeno vozilo pešadije M113 je bilo na putu da evakuiše preživele ranjene militante sa desanta, ali je posada, kada je videla udare artiljerije, pobegla, napustivši svoje kolege.

 

 

Kod Marjinke, 255. puk Južne vojne oblasti je prethodno probio odbranu neprijatelja u Pobedi, zauzevši skoro celo selo.

Nemački mediji: Municije nestaje za par nedelja

Prema rečima oficira Oružanih snaga Ukrajine, po svemu sudeći, oni koji se bore na pravcu južnog Donjecka, posebno u oblasti Ugljedara, uskoro bi mogli da ostanu bez municije i za topovsku i raketnu artiljeriju, i za streljačko oružje. Čaure i patrone moraju biti sačuvane zbog nedovoljnih zaliha.

(VIDEO) Dronovi pogodili zgradu FSB! Rusija trpi uporne napade neprijatelja, požar u Belgorodu

 

Zapad u strahu! Tri velike sile idu ka silju! Iran poslao dve fregate i tri krstarice, a gde su Kina i Rusija?!

 

Zaharova: Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čak i ako bude dobila zvaničan poziv, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da je konferencija o Ukrajini nastavak sastanaka u ''kopenhagenskom formatu'', koji su se, prema njenim rečima, "diskreditovali i zašli u ćorsokak'', prenosi RIA.

Švajcarska predsednica Viola Amherd je ranije saopštila da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. Njegov šef kabineta Andrij Jermak rekao je da je samit potrebno održati kako bi se odoobrila ''ukrajinska formula mira''.

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis je istakao da nema alternative za to da Rusija učestvuje u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Rusije nemoguće.

Ostavka Nuland znači skoro povlačenje SAD iz Ukrajine! Vašington će ponoviti vijetnamski scenario u Kijevu!

 

Novo obaranje iznad Belgorodske

Ruske PVO oborio je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Hitno! Stvara se "vajmarski trougao" zbog Ukrajine! Makron, Šolc i Tusk misle kako povlače sjajan potez - E, baš da vidimo!

 

Sirski: Situacija na frontu teška

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski priznao je da je situacija na frontu za Ukrajinu i dalje teška zbog ofanzive ruske vojske kod mesta Terni, Ivanovsko, Berdiči, Tonenko, Verbovo i Rabotino.

On je na Telegram kanalu napisao da je sa ministrom odbrane Rustemom Umerovom obišao položaje brigada na isturenoj liniji fronta.

 

Padaju ukrajinski dronovi

Još dva ukrajinska drona oborena su iznad Belgorodske oblasti oko 13.30 sati, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Šolc: Nemački vojnici u Ukrajini - granica preko koje ne prelazim!


Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je prisustvo nemačkih vojnika za njega linija preko koje neće prelaziti.

On je isključio mogućnost da nemački vojnici učestvuju u odabiru ciljeva za ukrajinske napade na ruske položaje.

Takođe je odbacio mogućnost isporuke Kijevu oružja velikog dometa sve i da nemački vojnici budu angažovani za njihovu primenu van granica Ukrajine.

- Za mene je isključena mogućnost slanja takvih sistema velikog dometa zbog čega bi bilo potrebno angažovati nemačke vojnike, makar i izvan granica Ukrajine. To je crta koju ja, kako nemački kancelar, ne želim da pređem. Zato sam doneo odluku i objasnio svoj stav - rekao je on odgovarajući na pitanja poslanika Bundestaga.

Foto: Reuters

Šolc

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan objavila je prethodno 40-minutni audio-snimak razgovora visokih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.

Prema tom zapisu, u razgovoru su učestvovala četvorica oficira, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vazduhoplovnih snaga. Oficiri, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da sadržaj razgovora nemačkih oficira o pripremi napada na Krimski most pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.

 

Menja se mapa Evrope! Ako oni upadnu u Ukrajinu, neće ih niko isterati! Putin poslao dramatično upozorenje Kijevu!

 

Poruka Zaharove Makronu

Francuzi danas nameravaju da se bore na strani Ukrajine protiv ruske vojske. Sumnjamo da će ta avantura biti uspešna za Pariz, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Francuski predsednik Emanuel Makron nastavlja da govori o slanju evropskih trupa u Ukrajinu, a svi znamo kako se završavaju pokušaji strane intervencije, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Francuski predsednik je nedavno na sastanku sa parlamentarcima te zemlje još jednom govorio o opciji slanja francuskog vojnog kontingenta, ako se ruska vojska probije do Kijeva ili Odese. Savetovali bismo Emanuelu Makronu da pažljivo ponovo pročita udžbenike istorije - poručila je Zaharova.

Ona je istakla da se mnogi sećaju pohoda Napoleona Bonaparte 1812. u Rusiju i boravka ruske vojske u Parizu 1814. godine, kako i da su se francuski intervencionisti od 1918. do 1919, pod izgovorom da pomažu Belu armiju, borili u Odesi protiv trupa S. V. Petljure, koje su ratovale na strani takozvanog Direktorijuma Ukrajinske Narodne Republike.

- Francuzi danas nameravaju da se bore na strani Ukrajine protiv ruske vojske. Sumnjamo da će ta avantura biti uspešna za Pariz - ocenila je.

Krajem februara, Makron je izjavio da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu", kao i da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da još nije postignut konsenzus.

 

Bal vampira se završava! Putin svirao kraj, Zapad više neće "puniti stomake ljudskim mesom" iz Afrike, Azije i...

 

"Amerikanci nisu svesni šta ćemo im uraditi!" Putin poslao najstrašniju poruku Vašingtonu: Prema vama...

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su u prethodna 24 časa zauzele povoljnije položaje na južnodonjeckom pravcu. Ukrajinska vojska izgubila je do 150 vojnika, uništena su dva oklopna transportera i dva kamioneta;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznose do 245 vojnika, a u borbama je uništen i jedan tenk, tri oklopna vozila, pet automobila i borbeno vozilo za sistem „strela 10“;

Kod naselja Novodonjecko u DNR ruske snage odbile su jedan kontranapad ukrajinske vojske;

Na prvim linijama na avdejevskom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile 12 kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri borbena vozila i 17 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništen je sistem AS-90 „brejvhart“, artiljerijski sistem M777, haubica „msta B“ i artiljerijsko oruđe M119;

Ruske snage uništile su dva helikoptera Mi-8 ukrajinskih snaga i uništile raketni sistem „patriot“;

PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 4 rakete „hajmars“, 6 raketa „grad“, tri bombe „hamer“ i 136 ukrajinskih dronova;

Grupa snaga „Dnjepar“ je prethodnog dana uništila formacije četiri ukrajinske brigade na hersonskom pravcu. Na istom pravcu poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, uništena su dva automobila, artiljerijski sistem M777, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i samohodno oruđe „gvozdika“;

Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 250 vojnika, a uništeno je sedam tenkova, sedam oklopnih vozila „bredli“, dva oklopna transportera, četiri automobila, haubica M777, dva artiljerijska oruđa D-20, haubica D-30, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i haubica „nona“.
 

(VIDEO) "Marširaćemo na Moskvu! Izdajnici Rusije objavili novi video: Još smo tu, žestoko nas granatiraju!​

 

Uništen dron iznad Belgorodske oblasti


PVO sistemi uništili su oko 12,30 časova ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

 

Isplivao tajni Trampov plan za Ukrajinu?! Ovde će biti granice: Putin dobija dosta teritorija, Ukrajina mora da obeća jednu stvar!

 

Uništeni ukrajinski dronovi u Rostovskoj oblasit


U sredu ujutru uništena su tri drona na prilazu Novošahtinsku, saopštio je gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev.
 

Rusi nemaju milosti! Putin javlja: Strani plaćenici upali u Rusiju! Vojska ih ekspresno zbrisala sa lica zemlje!

 

Napad na Belgorodsku oblast


U napadu drona na Belgorodsku oblast oštećen je dalekovod, a stanovnici sela Kruglo i Zalomno ostali su bez struje, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

(VIDEO) Brutalan udar na Rusiju! Zapad i Ukrajina rešili da spale sve: Katastrofa nakon masivnog napada!

 

Ruski PVO sistemi oborili 58 ukrajinskih dronova


Ruski PVO sistemi su tokom noći i jutra oborili 58 ukrajinskih dronova u Belgorodskoj, Brjanskoj, Voronješkoj, Kurskoj, Lenjingradskoj i Rjazanskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa pokušale su da „izvedu terorističke napade na ciljeve na teritoriji Rusije“.

Presretnuto je i uništeno 11 dronova iznad Belgorodske oblasti, 8 iznad Brjanske, 29 iznad Voronješke, 8 iznad Kurske, jedan iznad Lenjingradske i jedan iznad Rjazanske oblasti, precizira se u saopštenju.

 

Putinova brutalna poruka zapadnim elitama! Ceo svet je čekao odgovor na ovo pitanje: Potrebno je da...

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

▪️ Ruske trupe ponovo su izvele kombinovani napad na neprijateljske ciljeve u nekoliko regiona  Ukrajine. U Vinickoj oblasti, serija pogodaka pogodila je teritoriju vojnog kampa i fabrika mehaničkih popravki u Kalinovki .

▪️ U Ternopoljskoj oblasti, bespilotne letelice pogodile su skladište nafte u blizini grada Kremenjeca : izbio je požar na objektu. A u susednoj Lavovskoj oblasti pod vatrom se našao još jedan infrastrukturni objekat za gorivo i energiju u Brodiju .

▪️ Na ukrajinskom delu DNR izvršen je raketni udar na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u zgradi opšteobrazovne ustanove u Selidovu . Još jedan udardogodio se na stajalištu za kamione lokalnog komunalnog preduzeća.

▪️ Ukrajinske snage takođe su pokrenule masivan napad dronom, lansirajući više od 25 dronova. U Orlu je napadnuto skladište nafte, a požar koji je izbio na tom objektu brzo je ugašen.

▪️ U oblasti Nižnjeg Novgoroda ukrajinski dron pao je na teritoriju rafinerije nafte u Kstovu. Desio se četvrti napad na region; ranije su Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavale da gađaju ciljeve u Dzeržinsku i Kstovskom regionu.

▪️ Postradale su i pogranične oblasti Kurske oblasti, gde je za jednu noć presretnuto 11 dronova. Istovremeno, ukrajinske DRG su bezuspešno pokušale da se probiju u pravcu Tetkina .

▪️ U isto vreme, ukrajinski diverzanti su nekoliko puta pokušavali da prodru na granične teritorije Belgorodske oblasti. Rusko vojno osoblje odbilo je sve napade ukrajinskih formacija artiljerijom i vatrom iz malokalibarskog oružja.

 

Strašan poraz! Rusi izmasakrirali specijalce Ukrajine! Stotine mrtvih, tenkovi spaljeni, uništena američka oklopna vozila...

 

Eksplozije u Hersonu

U delu grada Herson, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, čuju se eksplozije, a deo grada je ostao bez struje, prenosi ukrajinski list „Strana“.

 

Skandal veka u Americi! Mask pomogao Putinu da pobedi?! Ukrajina gori, hitna reakcija u Kongresu - ko je ovo dozvolio?!

 

CIA najavljuje ukrajinsku kontraofanzivu

Ukrajinska vojska će moći da pokrene novu ofanzivu krajem ove godine, ali samo ako joj SAD pruže sveobuhvatnu pomoć. Ovu prognozu dao je šef CIA Vilijam Berns.

 

Drama na frontu! Ovaj grad čeka Putina! Ruska vojska pred vratima, Ukrajinci se plaše lokalnog stanovništva!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17