• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

13.03.2024

21:45

(VIDEO) Kako će takvi na Putina?! Bundesver je u očajnom stanju, nedostaje mu tehnika, obučeni vojnici, municija...

Shutterstock, Profimedia, Reuters

Vesti

(VIDEO) Kako će takvi na Putina?! Bundesver je u očajnom stanju, nedostaje mu tehnika, obučeni vojnici, municija...

Podeli vest

Nemačke vojne snage "Bundesver" suočavaju se sa brojnim problemima. Vojska je sve starija, a tu je i ogroman nedostatak osoblja, pre svega obučenih vojnika, ali i municije, navodi se u izveštaju o vojnim snagama koji je predstavila komesarka Bundesvera za Bundesver Eva Hogl .

- Bundesver se smanjuje i stari. Moramo povećati atraktivnost nemačkih oružanih snaga u najkraćem mogućem roku - rekla je Hogl (Socijaldemokratska partija Nemačke SPD) prilikom predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja o stanju oružanih snaga u Bundestagu.

Prema ovom izveštaju, 2023. godine u Bundesveru je služilo 181.514 vojnika, što je za 1.537 manje nego 2022. Prema rečima Hogel, opada i broj zainteresovanih za vojnu službu.

Ona uposzrava da nedostaje municija i rezervni delovi za vojsku...

- Više opd 20.000 pozicija u oružanim snagama ostalo je nepopunjeno prošle godine - ustvrdila je Hogel i dodala da je loša je situacija i kada su u pitanju infrastruktura i kasarne. 

- Objekti su u katastrofalnom stanju, spavaonice su oronule, a kuhinje su u nekim slučajevima zatvorene godinama - navodi se u izveštaju.

U zabrinjavajućem stanju je i vojna tehnika, navodi se dalje, a nedostaje i municija, rezervni delovi i uređaji za noćno osmatranje - rekla je Hogel.

Ona je istakla da je, od 100 milijardi evra koje je nemačka vlada izdvojila za hitni fond za Bundesver nakon ruskog napada na Ukrajinu, dve trećine već unapred rezervisano za projekte i da je već sada vidljivo da je tih 100 milijardi ne bi bilo dovoljno za modernizaciju Bundesvera.

Povećanje vojnog budžeta za nekoliko milijardi evra godišnje biće neizbežno, istakla je ona. 

U izveštaju se pominju i 204 disciplinska prekršaja sa radikalno desničarskom pozadinom, ali se zaključuje da je to veoma mali broj u odnosu na broj vojnika.

Podsetimo, Olaf Šolc je posle ruske intervencije u Ukrajini, obećao da će Nemačka unaprediti svoju vojsku. 

Ipak, izveštaj pokazuje da se to unapređenje dešava veoma sporo.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija