• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2024

11:10

Padaće rakete oko Srbije?! Rusi prete NATO bazi: Uništićemo je sa dva razorna udara! Visokoprecizno oružje spremno za dejstvo!

Shutterstock

Vesti

Padaće rakete oko Srbije?! Rusi prete NATO bazi: Uništićemo je sa dva razorna udara! Visokoprecizno oružje spremno za dejstvo!

Podeli vest

Najveća vojna baza NATO-a u Evropi, koja se gradi na rumunskoj teritoriji, neće predstavljati veliku pretnju za Rusiju, ali Zapad može pokušati da izvede provokaciju u Pridnjestrovlju kako bi Moskvu uvukao u sukob sa Moldavijom, rekao je načelnik Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič.

Ranije tog dana rumunska televizija tvrinfo.ro javila je da će se u toj zemlji pojaviti najveća vojna baza NATO-a u Evropi. Može biti raspoređena do 2040. godine nakon proširenja 57. vazduhoplovne baze nazvane po Mihailu Kogalniceanuu.

Očekuje se da će površina vojnog kompleksa biti 2,8 hiljada hektara, prenosi TV kanal Zvezda. Na teritoriji će se, između ostalog, nalaziti administrativne i društvene zgrade, škole i vrtići, prodavnice, restorani, bioskop i bolnica. U gradu će živeti 10 hiljada vojnika Severnoatlantske alijanse sa porodicama

Prema rečima stručnjaka, za Rusiju vojna baza NATO-a za 10 hiljada ljudi nije problem, jer se može uništiti sa dva visokoprecizna udara.

- SAD na ovaj način ukazuju na svoje prisustvo i dalje okupiraju istočnu Evropu, stvarajući ispostave i povećavajući tenzije oko Ruske Federacije. Planiraju da prošire bazu do 2040. godine, ali će tamo već moći da rasporede svoja napredna avijaciona sredstva. To znači da čim se sukob u Ukrajini završi, oni mogu da počnu da „pale“ Moldaviju. Nije slučajno da se dešavaju provokativni napadi ukrajinskih dronova na Pridnjestrovlje – oni testiraju borbenu gotovost republike i reakciju Kišinjeva, koji teritoriju PMR-a smatra svojom - objasnio je ekspert. 

Ranije, 12. marta, rumunski predsednik Klaus Johanis saopštio je svoju odluku da se takmiči za mesto generalnog sekretara NATO-a. Prema njegovim rečima, Rumunija zaslužuje da preuzme još veću odgovornost u NATO-u.

U međuvremenu, istog dana, šef švedskog ministarstva spoljnih poslova Tobijas Bilstrem u intervjuu turskoj agenciji Anadolu izjasnio se protiv raspoređivanja stalnih NATO baza na teritoriji kraljevine nakon njenog ulaska u alijansu, prenosi TV kanal 360.

Takođe, Stokholm ne vidi razlog za postavljanje nuklearnog oružja u zemlju, dodao je Bilstrom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17