• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

19.03.2024

20:30

(VIDEO) Ameri i NATO dobili jezivu vest! Ruski "Lošarik" ponovo u upotrebi! Nuklearna podmornica koja se kreće po dnu okeana!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) Ameri i NATO dobili jezivu vest! Ruski "Lošarik" ponovo u upotrebi! Nuklearna podmornica koja se kreće po dnu okeana!

Podeli vest

Remont ruske tajne nuklearne podmornice "Lošarik" skoro je završen i ona će tokom testiranja u leto 2024. godine izvršiti nekoliko zarona, uključujući i onaj do šest hiljada metara, citira izvor TASS.

Sagovornik ruske Pravde iz vojnog resora tvrdi da titanijumski trup Lošarika nije oštećen u požaru u julu 2019. godine i da to znači da će podmornica imati istu dubinu ronjenja.

Podmornica je dobila tako smešno ime u čast cirkuskog konja iz sovjetskog crtanog filma, koji je sastavljen od međusobno povezanih kuglica. Dizajn prvog koncepta "Nuklearne stanice-12" (AS-12) takođe se sastojao od titanijumskih sfera povezanih jedna sa drugom. To je omogućilo „Lošariku" da zaroni u dubine nedostupne čak i mnogim batiskafima.

NATO je odmah shvatio šta ovo "slatko stvorenje" može da uradi, sposobno da se kreće duž morskog dna na točkovima, a koje uobičajena akustika alijanse nije mogla da otkrije. Vojni blok mu je dao šifru NORSUB-5 i izdao uputstva o tome gde se ruska strašna podmornica može koristiti.

Amerikanci ovaj ruski projekat nazvali "tajnom podvodnom laboratorijom sa reaktorom", idealnom za sabotaže, eksplozije cevovoda i podvodnih kablova.

"Lošarik" je ranije aktivnosti obavljao na odgovarajućim dubinama, kotrljajući se po dnu, šuljajući se neprimetno do tajnih predmeta. Tokom deceniju i po postojanja nuklearne podmornice, Zapad nikada nije smislio sredstvo za borbu protiv nje. A požar koji se dogodio sa AS-31 u julu 2019. kod obala Norveške NATO je sa oduševljenjem dočekao. Naravno, ovo je pretilo da potpuno zatrpa obećavajući koncept Rusa.

Ovo plovilo je razvio Malachite Maritime Bureau još 80-ih godina prošlog veka, ali je završen tek posle 2.000 godine. Sam po sebi, "Lošarik" je generalno trebalo da se bavi istraživanjem dubina, u miroljubive i, naravno,  vojne svrhe.

"AS-12" je ležao  četiri godine nakon požara i ući će u službu u leto 2024. I to upravo u vreme kada "proroci" iz Severnoatlantske alijanse planiraju prave "komunikacijske podvodne ratove", koji će biti moćno oruđe za uticaj na geopolitičku situaciju.

Nešto iz ovog rata već se pojavljuje u vidu kablova koje su Huti oštetili u Crvenom moru. Britansko izdanje Kraljevske mornarice Navinevs već je nazvalo povratak ruskog "Lošarika" „najstrašnijom vestima".

Nuklearna podmornica "Lošarik"

Tip: Nuklearna dubokovodna stanica (AGS).
Projekat: 10831 "Viket".
Puštena u rad: 2003.
Matična luka: Severodvinsk
karakteristike:
Dužina: 70 m,
Širina: 10 m,
Deplasman: 2000 t,
Posada: 25 ljudi,
Dubina uranjanja: 6000 metara
Autonomija: 120 dana,
Nuklearni reaktor: VM-5

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Procureo šok scenario! Napad SAD i NATO počeće iznenadnim globalnim udarom! Rusija nije spremna za to?!
Vojni stratezi otkrivaju

(VIDEO) Procureo šok scenario! Napad SAD i NATO počeće iznenadnim globalnim udarom! Rusija nije spremna za to?!

Napad bi počeo ogromnom vazdušnom ofanzivom (kosmičke snage bi mogle da budu uključene u takve ofanzive do 2030. godine) koja će se sastojati od „brzog globalnog napada" i „nekoliko velikih raketnih i vazdušnih udara" (ne manje od dva i ne više od sedam). Ruski stratezi tvrde da su ruskoj vojsci potrebni snažniji sistemi za odbranu od iznenadnog napada Severnoatlantskog saveza (NATO), piše Business Insider .

10.03.2024

22:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija