• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

20.03.2024

18:13

Šok u SAD! Putin se pojavio u Kongresu: Prisutnima se odsekle noge (FOTO)

EPA

Vesti

Šok u SAD! Putin se pojavio u Kongresu: Prisutnima se odsekle noge (FOTO)

Podeli vest

Demokratski kongresmen nosio je Putinovu masku na saslušanju o impičmentu Bajdena.

Demokrata Predstavničkog doma Džared Moskovic došao je na saslušanja u Kongresu o opozivu američkog lidera Džoa Bajdena noseći masku ruskog lidera Vladimira Putina, pišu američki mediji.

U sredu, Nadzorni odbor Predstavničkog doma održava još jedno saslušanje u sklopu priprema za Bajdenov postupak opoziva. Predsednikov sin Hanter nije se pojavio na saslušanju. Istovremeno, sam Hanter Bajden je rekao da svog oca nikada nije umešao u svoje poslovne operacije i pomenuo „kampanju ruskih dezinformacija” koja je navodno pokrenuta protiv predsednika SAD.

Novinar Punchbovlnevs-a Maks Koen na društvenoj mreži "X", prilažući fotografiju kongresmena Moskovica koji nosi masku ruskog predsednika, napominje da je stavio Putinovu masku, ističući da republikanci žele da unesu element ruske dezinformacije u ova saslušanja.

Foto: CSPAN

 

The Hill takođe piše o Moskovicevoj neočekivanoj pojavi u Putinovoj maski. Noseći masku, kongresmen je "zahvalio" svom kolegi Džejmsu Komeru, koji vodi istragu protiv Bajdena, zbog toga što je navodno koristio ruske obaveštajne podatke u okviru istrage, navodi list.

Nadzorni odbor traži dokaze o umešanosti američkog lidera Džoa Bajdena u poslovne transakcije njegovih rođaka, koji su navodno trgovali njegovim imenom širom sveta.

U oktobru 2020. godine Njujork post je objavio seriju mejlova Hanteru Bajdenu, u kojima se pominje da je zastupao svog oca, kada je bio potpredsednik Sjedinjenih Država, svojim poslodavcima u ukrajinskoj firmi Burisma.

Foto: Reuters

Džo i Hanter Bajden

Bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio je da je Bajden mlađi dobio milione dolara za lobiranje da „proda“ pristup svom ocu. Prepiska je navodno pronađena na laptopu Hantera Bajdena, koji je pronađen u radionici u Delaveru.

Ranije je objavljeno da se Bajden mlađi tereti po devet tačaka za utaju poreza za 1,4 miliona dolara od 2016. do 2020. godine. Tužioci insistiraju na tome da je umesto plaćanja poreza potrošio milione dolara na "ekstravagantan način života", uključujući drogu i pratnju. Po novim optužbama preti mu kazna do 17 godina zatvora.

Foto: EPA

Hanter Bajden

Tim odbrane Hantera Bajdena nazvao je slučaj utaje poreza koji je protiv njega politički motivisan i zasnovan isključivo na njegovom prezimenu. Advokati su primetili da je specijalni advokat Dejvid Vajs podlegao pritisku republikanaca, otvorivši „bez presedana i neustavan” slučaj kršenja oružja, a sada „posle pet godina istrage bez novih dokaza” o utaji poreza. U saopštenju odbrane do kojeg je došla RIA Novosti navodi se da su svi poreski dugovi u potpunosti otplaćeni, a tužilaštvo je spremno da slučaj reši van krivičnih okvira.

Sam Hanter Bajden je svoj progon objasnio pokušajima republikanaca da unište očevo predsedništvo, jer su napadi na njegovog sina za njega nepodnošljiv bol. O tome se razgovaralo i među onima oko američkog lidera, koji je, prema pisanju medija, najviše tužan zbog situacije oko njegovog sina.

Ranije je Bajden Mlađi već bio optužen za utaju poreza, sklopio je sporazum o priznanju krivice, ali ga sud nije odobrio. Optuženi iznos bio je višestruko skromniji; tužioci su rekli da nije platio više od 100.000 dolara 2017. i 2018. godine, što mu je prijetilo 12 mjeseci zatvora po svakoj tački optužbe.

Hanter Bajden (53) je prvo dete aktuelnog predsednika SAD koje je krivično gonjeno. U prvom slučaju, prema istražiteljima, 2018. godine, prilikom kupovine pištolja Colt, dao je netačne podatke, negirajući upotrebu droge. Na osnovu ukupne optužbe protiv njega, preti mu kazna do 25 godina zatvora i novčana kazna od 750.000 dolara, dok se zatvorska kazna u takvim slučajevima obično ne izriče počiniocima krivičnih dela.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija