• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji/Mediji

21.03.2024

21:50

Ovde niko nema seks, a broj devica je zastrašujući! Istraživanje zapanjilo sve, od vlade, do naučnika!

Shuterstock

Vesti

Ovde niko nema seks, a broj devica je zastrašujući! Istraživanje zapanjilo sve, od vlade, do naučnika!

Podeli vest

Istraživanje Japanskog udruženja za planiranje porodice (JFPA) otkrilo je zapanjujuću statistiku, skoro polovina bračnih parova ne radi ništa u spavaćoj sobi osim - spava. Tačnije, njih 48 odsto se u prethodnih mesec dana nije prepustilo intimnosti sa supružnikom, što je novi rekord u naciji koja se decenijama bori sa padom nataliteta. Japan se takođe bori sa zapanjujućim brojem devica - među mladim ljudima od 18 do 34 godine, značajan procenat nikada nije imao seks

Kunio Kitamura , predsednik JFPA, opisao je situaciju kao "ozbiljan trend". Tokom protekle dve decenije, ovo istraživanje je sprovedeno osam puta i svaki put je pokazalo povećanje broja „bespolnih brakova" - definisanih kao parovi koji nisu imali seks u prethodnom mesecu. 2004. godine istraživanje je sprovedeno prvi put i udeo je bio 32 odsto.

Koji su razlozi za ovaj trend? Pa, prema anketi, čini se da je nekima seksualna intimnost sa supružnikom jednostavno prevelika gnjavaža. Skoro četvrtina muškaraca izjavila je da njihove partnerke jednostavno nisu zainteresovane.

Otprilike 12 odsto muževa i neverovatnih 23 odsto žena smatra da je preokupacija intimnošću neka vrsta tereta i zadatka. Postnatalni problemi i iscrpljenost nakon posla su neke od često navođenih prepreka.

Ipak, usred ovog mora seksualne stagnacije, dešava se zanimljiva promena. Dok je umor nekada bio glavna briga za muškarce, čini se da žene sada preuzimaju vodeću ulogu u osećaju iscrpljenosti od posla.

Podaci JFPA pokazuju da se Japan ne bori samo sa bespolnim brakovima, već i sa zapanjujućim brojem devica. Među neoženjenim osobama između 18 i 34 godine, značajan procenat priznaje da nikada nisu imali seks.

Šta sve ovo znači za budućnost Japana? Sa stopom fertiliteta koja pada ispod nivoa zamene - broj dece koju će prosečna žena roditi tokom svog života je 1,26, što je znatno ispod stope od 2,1 - i populacija koja brzo stari, izgledi su sumorni. Nacionalni institut za istraživanje stanovništva i socijalne sigurnosti predviđa da će stanovništvo Japana pasti sa 126 miliona danas, na 88 miliona do 2065. godine. Računi za penzije i lečenje se gomilaju, a možda neće biti dovoljno zaposlenih da pokriju te troškove.

Tražeći uzroke ovog trenda, neki upiru prstom u loše stanje seksualnog obrazovanja ili pad tradicionalnih vrednosti. Drugi krive za to porast društvenih usamljenika, koji žive kod kuće i nikada ne izlaze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija