• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

26.03.2024

17:42

Ameri provocirali rusku elektronsku odbranu, pa popili brutalnu lekciju! MK-9 Reaper morao da sleti u Poljsku!

EPA/ Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT

Vesti

Ameri provocirali rusku elektronsku odbranu, pa popili brutalnu lekciju! MK-9 Reaper morao da sleti u Poljsku!

Podeli vest

Dron FAN MK-9 Reaper u američkom vlasništvu prinudno je sleteo u Poljsku ove nedelje. Iako više detalja nisu saopšteni, Vrhovna komanda Oružanih snaga Poljske objavila je na Tviteru da je avion morao da vanredno sleti nakon što je izgubio vezu sa komandnim mestom.

Prema Pentagonu, letelica je "izvodila rutinske operacije obuke kada je izgubila kontakt sa komandnim mestom, što je uticalo na njihovu sposobnost da upravljaju letelicom".

- Pripreme za popravku su trenutno u toku i istraga o incidentu je u toku. Zahvalni smo našim poljskim partnerima na pomoći - pšoručeno je iz američkog Ministarstva odbrane za Nevsveek. 

Zapad veruje da je izgubljena veza rezultat ruske tehnologije ometanja GPS, za koju se kaže da ometa signale globalnog sistema pozicioniranja i globalnih navigacionih satelitskih sistema (GNSS) širom istočne Evrope i šireg baltičkog područja.

Mnogi su ukazivali na Ruse kao na moguće osumnjičene za navodno ometanje. Pogođeno područje je između Rusije i članica NATO-a, Poljske i Litvanije, oko Kalinjingrada.

Estonski general Martin Herem, koji je na čelu estonskih odbrambenih snaga, nedavno je upozorio da je sposobnost Rusije da primeni elektronski rat protiv NATO-a iz Kaljiningrada "prilično ozbiljna".

Incident s dronom u Poljskoj je drugi put u protekloj sedmici u kome je Rusija okrivljena za ometanje GPS NATO aviona. Prvi se navodno dogodio kada je ruski satelitski signal navodno ometao letelicu koju je koristio britanski ministar odbrane Grant Šaps dok se vraćao kući iz Poljske 13. marta.

- GPS aviona je bio blokiran otprilike 30 minuta dok je letelica letela u blizini ruske baltičke eksklave Kalinjingrada - objašnjava se u izveštajima.

Pozivajući se na anonimne vladine izvore i nekoliko novinara, Rojters je preneo da su mobilni telefoni u avionu iznenada izgubili internet vezu, što je rezultiralo upotrebom alternativnih sredstava za određivanje lokacije letelice.

- Pri povratku iz Poljske juče, u avionu u kojem su bili ministar odbrane i njegova delegacija došlo je do privremenog ometanja GPS-a kada su leteli u blizini Kalinjingrada. To nije ugrozilo bezbednost aviona i nije neuobičajeno da avioni dožive ometanje GPS-a u blizini Kalinjingrada, što je naravno ruska teritorija - rekao je portparol britanskog premijera Riši Sunaka.

Još početkom marta, Knevz je izvestio da Rusija sprovodi testove ometanja GPS protiv NATO aviona već dve godine. Isti mediji su početkom februara objavili da je Rusija počela testiranje sistema satelitskih antena pod nazivom Tobol koji ometa satelitske signale od aprila 2023. godine.

Nekoliko zemalja NATO-a pouzdano tvrdi da Kremlj stoji iza ovih incidenata ometanja GPS-a, za koje je jedan poljski odbrambeni zvaničnik dodao da ima za cilj da pošalje psihološku poruku Zapadu.

Od 6. marta, objavljeno je da je postojao „visok nivo" GPS smetnji između St. Petersburgu, Rusiji i estonskoj granici. Najmanje 10 odsto signala u jugoistočnoj Finskoj takođe ima smetnje.

Iznenađujuće, vrlo malo poremećaja se dešava u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija