• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.03.2024

17:59

Ovi izbori zauvek promenili tok svetske istorije! Na današnji dan pre 24 godine Putin prvi put postao predsednik Rusije!

EPA

Vesti

Ovi izbori zauvek promenili tok svetske istorije! Na današnji dan pre 24 godine Putin prvi put postao predsednik Rusije!

Podeli vest

Nakon što je imenovan za šefa vlade Borisa Jeljcina uprkos sumnjama da se tu neće dugo zadržati, bombardovanje, za koje su okrivljeni Čečeni, pružilo je priliku Vladimiru Putinu da se pozicionira kao snažan i agresivan lider, sposoban da se nosi sa čečenskom pretnjom, tada je njegov uspon počeo.

U proleće 1998. Boris Jeljcin smenio je svog dugogodišnjeg šefa vlade Viktora Černomirdina, zamenivši ga Sergejem Kirijenkom.

Nekoliko meseci kasnije, nakon ekonomske krize u avgustu 1998. godine, u kojoj je vlada izmirila svoj dug i istovremeno devalvirala rublju, Kirijenko je smenjen u korist Jevgenija Primakova.

U maju 1999. Primakov je zamenjen Sergejem Stepašinom.

Zatim je u avgustu 1999. Vladimir Putin imenovan za premijera, čime je postao peti za manje od dve godine.

Nije se očekivalo da će Putin dugo trajati u toj ulozi i u početku je bio nepoznat i nepopularan zbog svojih veza sa Jeljcinovom vladom i državnom bezbednošću.

U kasno leto i ranu jesen 1999. godine, talas bombaških napada širom Rusije ubio je stotine i ranio hiljade.

Putin dobija svoj trenutak!

Jeljcin je postao krajnje nepopularan.

Jeljcin je bio sve više zabrinut zbog skandala Skuratov, Mercata i Mabetek koji su podstakli članke o opozivu. 

Za dlaku je preživeo impičment u maju 1999. Sredinom 1999. Jevgenij Primakov i Jurij Lužkov su smatrani favoriti za predsednika.

Obojica su bili kritični prema Jeljcinu, a on se plašio da bi mogli da gone njega i njegovu porodicu za korupciju ako dođu na vlast..

Dana 19. decembra 1999. godine, Kremljova Partija jedinstva završila je na drugom mestu na parlamentarnim izborima sa 23 odsto; Komunistička partija je bila prva sa 24 odsto.

Formiranjem koalicije sa Jablokom i Unijom desnih snaga Jeljcin je obezbedio povoljnu većinu u Dumi.

Do decembarskih izbora, Putinova popularnost je porasla na 79%, a 42% je reklo da bi glasalo za njega za predsednika.

Foto: Vikipedija/Printskrin

Izborni listić na izborima u Rusiji 2000. godine

Kampanja je počela!

Genadij Žuganov i Grigorij Javlinski bili su dva najjača opoziciona kandidata.

Žuganov se kandidovao na platformi otpora veleprodajnom javnom vlasništvu, iako je podržavao vraćanje nelegalno privatizovane imovine državi.

Protivio se javnom vlasništvu nad zemljom i zalagao se za jake javne usluge koje treba da pruža država.

Takođe bi ojačao odbrambene kapacitete zemlje i odupirao bi se ekspanziji Sjedinjenih Država i NATO-a.

Grigorij Javlinski se kandidovao kao slobodni marketinški trgovac, ali sa odmerenom državnom kontrolom.

Želeo je jači nadzor nad javnim novcem, okončanje crnog tržišta i reformu poreskog sistema koja se poklapa sa povećanjem javnih usluga.

Takođe se zalagao za jačanje uloge Državne Dume i smanjenje veličine civilne birokratije.

Bio je najprozapadniji kandidat, ali samo u meri u kojoj je bio kritičan prema ratu u Čečeniji, ali je ostao skeptičan prema NATO paktu .

Jedna od glavnih Putinovih predizbornih platformi bila je vladavina zakona i što je jača država, to su ljudi slobodniji.

Putin nije vodio skoro nikakvu kampanju uoči izbora 2000. godine. Nije održavao mitinge, nije držao govore i odbijao je da učestvuje u bespotrebnim debatama.

Foto: Vikipedija/Printskrin

Vladimir Putin na biralištu

Obim Putinove kampanje bio je biografski intervju emitovan na Državnoj televiziji i serija intervjua sa novinarima, koje je platio Boris Berezovski, oligarh koji je pomogao u izgradnji Partije jedinstva u godinama Jeljcina.

Putinovu platformu najbolje je odrazilo „Otvoreno pismo ruskim biračima“ koje je objavljeno u nacionalnim novinama 25. februara 2000. godine.

Izveštavanje državne televizije o Putinovom vođenju sukoba u Čečeniji pomoglo mu je da učvrsti svoju popularnost kao premijer, čak i kada je Jeljcinova popularnost kao predsednika opala.

Putin je „primio preko trećine priloga posvećenih kandidatima na svim televizijskim kanalima, koliko i Zjuganov (12%), Javlinski (11%) i Žirinovski (11%) zajedno.”

Dobio je više od jednog. trećina izvještavanja štampanih medija, a o tome je posvećeno čak iu opozicionim novinama.

Foto: printscreen RIA

 

Putin je najavio novu politiku prema medijima nakon što je pobedio na izborima.

Izjavio je da veruje u slobodnu štampu, ali to ne bi trebalo da dozvoli da mediji postanu sredstvo masovne dezinformacije i oruđe borbe protiv države od strane interesnih grupa sa Zapada.

Podsticao je državne medije da obezbeđuju ljude sa objektivnim informacijama.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija