• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avtovzglyad.ru

26.03.2024

22:17

Za šta to Rusija sprema tenkove Armata?! Američki "Militari Vatč" digao uzbunu, Moskva očekuje opasnu igru!

Reuters

Vesti

Za šta to Rusija sprema tenkove Armata?! Američki "Militari Vatč" digao uzbunu, Moskva očekuje opasnu igru!

Podeli vest

Američko izdanje časopisa Militari Vatč podsetilo je na postojanje možda najnaprednijeg borbenog vozila na svetu - tenka T-14 Armata - i zapitalo se zašto se ništa ne čuje o njegovoj upotrebi na ratištima u Ukrajini. Odgovor, prema stranim analitičarima, je u predviđanju "podmuklih Rusa" i pripremi za nešto mnogo strašnije...

Autor materijala nedavno objavljenog u Militari Vatch-u uhvatio je reči šefa Rosteca Sergeja Čemezova, koji je nedavno izjavio da glavni borbeni tenk T-14 Armata najverovatnije neće učestvovati u borbama kao deo specijalna operacija.

- Armata je, generalno, malo skuplja. Što se tiče funkcionalnosti, on je, naravno, mnogo bolji od postojećih tenkova, ali je preskup, pa je malo verovatno da će ga vojska sada koristiti. Lakše je kupiti iste T-90 za vojnike - rekao je Čemezov u jednom od svojih intervjua.

Ova fraza je, inače, analizira ruski vojni ekspwert Maksim Stroker, izazvala određeno ogorčenje među ruskim vojnim kanalima i ekspeertima. Neki autori su požurili da zamere šefu Rosteka da je, navodno, za njega tenk vredniji od života ruskih vojnika. Takva reakcija je razumljiva samo sa emotivne tačke gledišta. Međutim, logika vojnih sukoba diktira svoje.

Cena vojne opreme integralno odražava obim različitih resursa potrebnih za njeno stvaranje. U uslovima vojnih operacija, ovaj indikator je kritičan. Pošto je količina sirovina, energije, kvalifikovanih stručnjaka i proizvodnih kapaciteta uvek ograničena, a trupe treba snabdeti što više opreme, municije i ostalog.

Za ljude koji su daleko od vojne proizvodnje, najverovatnije će biti vest da je još u sovjetsko vreme projektno-tehnološka dokumentacija za, recimo, novi lovac sadržala najmanje dve opcije za proizvodnju borbenog vozila: za mirnodopsko i za ratno vreme.

U mirnodopskim uslovima avionski sistem mora imati maksimalan radni vek i pouzdanost - da bi "srećno leteo do kraja života". Zbog toga je u njihovom dizajnu opravdana upotreba trajnijih i skupljih materijala i tehnoloških rešenja. A u vreme rata, avioni su u opasnosti da ih neprijatelj uništi skoro svaki dan .

Shodno tome, pošto njegov životni vek najverovatnije neće biti dug, nameće se odluka da se uštedi na proizvodnji. Kao rezultat toga, garantovani radni vek "ratnog vozila" je kraći, ali se može napraviti brže i jeftinije. Moguće je da se otprilike ista logika krije iza Čemezovljevih reči u vezi sa tenkovima.

U ovom trenutku, T-90 se dobro nosi sa zadacima glavnog borbenog tenka. Dakle, za postizanje istih borbenih ciljeva teško da je potrebno koristiti skuplje vozilo. E sad, kada bi „Armata" imala priliku da sada postane neranjivi i svedestruktivni "vundervafe", onda bi imalo smisla snabdevati ruske jedinice na liniji borbenog dodira tenkovima T-14.

Prošle godine u medijima su procurile informacije o ograničenoj upotrebi Armate u Ukrajini. Rusi su, očigledno, testirali vozilo u borbi i shvatili da igra nije vredna sveće (barem u sadašnjim realnostima) i odlučili su da ne pomeraju temu, fokusirajući se na tenk T-90.

Amerikanci iz Militari Vatch-a otišli su dalje u svojim zaključcima. Autor materijala ističe da pored Ukrajine i Rusija može imati strateške probleme koji bi mogli da prerastu u oružani sukob, kako u baltičkim državama, tako i u Zakavkazju, ali i sa Japanom. Iz tog razloga, piše izdanje, Rusija je sada prinuđena da održava ozbiljne vojne snage na ovim strateškim pravcima. 

A upravo je za ove ratove budućnosti, uveren je Militari Vatch, dizajniran tenk T-14 Armata - sa svojom moćnim oklopom, naprednim odbrambenim i napadnim sistemima, kao i drugim revolucionarnim tehnologijama koje nema nijedan drugi serijski tenk u svetu. Upravo za "postukrajinske" sukobe Rusija spašava svoj T-14, naglašava Militari Vatch.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14