• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Asia Times

25.03.2024

21:50

Ovo se zove rasturanje establišmenta Amerike! Putin ih masakrirao, a oni bi svet u kome oni komanduju!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Ovo se zove rasturanje establišmenta Amerike! Putin ih masakrirao, a oni bi svet u kome oni komanduju!

Podeli vest

Američki spoljnopolitički establišment slepo namerava da pobedi Rusiju na bojnom polju i uništi njenu ekonomiju. Neće se desiti ni jedno ni drugo. Negde prošlog vikenda sastalo se nekoliko desetina bivših članova Kabineta, visokih vojnih oficira, akademika i analitičara trustova mozgova kako bi procenili vojnu situaciju u svetu.

Mogu reći, piše analitičar David P. Goldman za AsiaTimes, da nisam bio toliko uplašen od jeseni 1983. godine, kada sam bio mlađi istraživač po ugovoru i radio čudne poslove za tadašnjeg specijalnog pomoćnika predsednika Normana A Bejlija u Savetu za nacionalnu bezbednost. To je bio vrhunac Hladnog rata i previše realistična vežba Able Archer 83  umalo je pokrenula nuklearni rat.

Sada je američki spoljnopolitički establišment stavio svoj kredibilitet na ponižavanje Rusije gurajući granice NATO na nekoliko stotina kilometara od Moskve, dok je moskovsku ekonomiju slamao sankcijama. 

Povukao je sve što ima sa evropskim vladama, mobilišući svoju legiju novinara, istraživačkih centara i plaćenih političara da promovišu ukrajinski proki rat, sa namerom da degradiraju ruske oružane snage i na kraju iznude promenu režima u Rusiji.

Poruke najuglednijih učesnika - bivših članova kabineta sa resorima odbrane i nacionalne bezbednosti - su da je NATO i dalje odlučan da pobedi po svaku cenu. 

- Pitanje je da li Rusija može da stvori strateške rezerve. Njen oficirski korpus ima 50 odsto snage i nema dubinu podoficira - rekao je jedan izvestilac

- Rusi trpe ogromne gubitke od 25.000 do 30.000 mesečno. Oni ne mogu da održe volju da se bore na bojnom polju. Rusi su blizu tačke preloma. Mogu li oni održati svoju nacionalnu volju? Ne ako su lažirani izbori Vladimira Putina ovog meseca bili ikakav pokazatelj. Njihova ekonomija ima stvarnu ranjivost. Moramo da udvostručimo sankcije i finansijsku zabranu snabdevanja Rusijom. Rusi imaju Potemkinov prikaz snage - dodao je drugi zvaničnik.

Sve gore navedeno je očigledno lažno i poznato da je netačno od strane dotičnog izvestioca. Ideja da Rusija ima 25.000 do 30.000 žrtava mesečno je smešna. Artiljerija je krivac za 70 odsto žrtava na obe strane i po svakoj proceni Rusija ispaljuje pet ili deset puta više granata od Ukrajine. Rusija je pažljivo izbegavala frontalne napade da bi sačuvala ljudstvo. 

Najvažnija činjenica o Putinovom reizboru je da je glasalo 88 odsto Rusa, što je mnogo veći odziv nego u bilo kojoj zapadnoj demokratiji. Rusi možda nisu imali veliki izbor kandidata, ali su imali izbor da glasaju ili ne. Ogroman odziv je u skladu sa Putinovim rejtingom od 85 odsto odobravanja prema nezavisnoj anketi Levade.

Umesto kolapsa, Rusija je postala centralna tačka za reorganizaciju globalnih lanaca snabdevanja i njihovog finansiranja, a njena ekonomija raste, ne smanjuje se za polovinu, kao što je predsednik Bajden obećao u martu 2022. 

Ukrajini ponestaje vojnika i ne može da se dogovori oko novog zakona o vojnoj obavezi. Jedan istaknuti vojni istoričar je ekspostulirao: "Gde god da odete u Ukrajini, vidite mladiće koji se motaju okolo i nisu u uniformi! Ukrajina odbija da uđe all in."

Rusija proizvodi između četiri i sedam puta više artiljerijskih granata nego Ukrajina. Ukrajinska protivvazdušna odbrana je iscrpljena jer su ispaljene njene stare protivvazdušne rakete iz sovjetske ere, a NATO zalihe raketa Patriot se smanjuju. 

Rusija ima neiscrpne zalihe velikih bombi iz sovjetske ere opremljene jeftinim sistemima za navođenje, koje precizno gađaju ukrajinske ciljeve iz ruskih aviona udaljenih 60 milja (96,5 kilometara). Sa petostrukom populacijom Ukrajine, Rusija pobeđuje u ratu iscrpljivanja.

Drugi izvestilac na sastanku tokom vikenda osudio je nemačkog kancelara Olafa Šolca i druge evropske lidere zbog previše zabrinutosti oko „nuklearnog praga" - tačke eskalacije nakon koje bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje. On je zahtevao da Nemačka isporuči Ukrajini svoju krstareću raketu dugog dometa Taurus, dometa od 1.000 kilometara i dvostepenu bojevu glavu pogodnu za uništavanje velike infrastrukture.

Visoki oficiri nemačkih vazduhoplovnih snaga  prošlog meseca su razgovarali o korišćenju 20 raketa Taurus za uništavanje Kerčkog mosta koji povezuje Krim sa kopnom Rusije, u razgovoru koji su tajno snimili i objavili ruski mediji. Razgovor je takođe otkrio prisustvo stotina britanskih i drugih pripadnika NATO-a na terenu u Ukrajini.

Odvođenje rata u unutrašnjost Rusije i uništavanje glavne infrastrukture jedan je od načina da se proki rat sa Ukrajinom transformiše u opšti evropski rat. Drugi je da se vojnici NATO rasporede u Ukrajini, nešto što je francuski predsednik Emanuel Makron izneo (ali gotovo sigurno ne namerava da uradi).

Zanimljivo, o mogućem rešenju sukoba pregovoriima nije rečeno ni reči. Bilo kakav ishod pregovora u ovom trenutku bi Rusiji dodelio istočnoukrajinske oblasti koje je anektirala i verovatno Rusiji dao tampon zonu koja seže do istočne obale reke Dnjepar - nakon čega bi usledila normalizacija ekonomskih odnosa sa zapadnom Evropom. 

Rusija bi izašla kao trijumfalna sila, a američka imovina u zapadnoj Evropi bi bila degradirana. Uticaj na svetski položaj Amerike bio bi razoran: kao što je nekoliko učesnika primetilo, Tajvan pažljivo posmatra šta će se desiti sa američkim punomoćnicima.

Pravila sastanka me sprečavaju da kažem mnogo više, ali sam slobodan da prijavim ono što sam rekao na skupu: Sankcije Rusiji su neuspešne jer je Rusija imala pristup neograničenim količinama kineskog (kao i indijskog i drugog) uvoza, i direktno i preko mnoštva posrednika uključujući Tursku i bivše sovjetske republike. 

Ekonomska otpornost Rusije pred navodno razornim sankcijama samo je jedan od odraza velike transformacije svetske trgovine. Kineski izvoz na globalni jug se udvostručio tokom protekle tri godine i Kina sada više izvozi na jug nego na razvijena tržišta. Kineski izvozni uspeh bez presedana, zauzvrat, potiče od brze automatizacije kineske industrije, koja sada instalira više industrijskih robota godišnje nego ostatak sveta zajedno.

To je očigledno, dodao sam, u novootkrivenoj dominaciji Kine na svetskom automobilskom tržištu, ali ima i kritične vojne implikacije. Kina tvrdi da ima automatizovana postrojenja koja mogu da proizvedu 1.000 krstarećih projektila dnevno - što nije nemoguće s obzirom da može da proizvodi 1.000 EV dnevno ili hiljade baznih stanica 5G. 

Implikacija je da Kina može da proizvede ekvivalent američkog inventara od 4.000 krstarećih projektila za nedelju dana, dok su američkim odbrambenim izvođačima potrebne godine da ih ručno sastave.

Podatke koje sam izneo niko nije osporio. I niko nije verovao da Rusija ima 25.000 žrtava mesečno. Činjenice nisu bile u pitanju: okupljeni dostojanstvenici, reprezentativni uzorak intelektualnog i izvršnog rukovodstva spoljnopolitičkog establišmenta, jednostavno nisu mogli da zamisle svet u kome Amerika više ne izdaje naređenja. 

Oni su navikli da upravljaju stvarima i prokockaće svet da zadrže svoju poziciju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija