• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.03.2024

22:03

Spreman novi "kotao" za VSU! Zlatna zvezda za generala Mordvičeva

Tanjug/AP

Vesti

Spreman novi "kotao" za VSU! Zlatna zvezda za generala Mordvičeva

Podeli vest

Rat u Ukrajini – 764. dan.

Spreman novi "kotao" za VSU

U Berdičiju ukrajinske jedinice i dalje drže centralni i zapadni deo sela. Istovremeno, garnizon ukrajinske vojske u centralnom delu naselja našao se u operativnim kleštima. Da bi sprečila opkoljavanje, komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da ubaci rezerve tenkova u borbu

Zelenski razgovarao sa predsedavajućim američkog Predstavničkog doma

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao telefonom sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkom Džonsonom.

Ukrajinski ministar: Ovo nisu isti dronovi kao prošle godine

-Dronovi su obloženi karbonskim vlaknima, crne boje, kako bi bili što nevidljiviji za sisteme praćenja i vizuelne kontrole. Lete noću. Kada se približavaju meti, dronovi isključuju motor i klize da bi bili još nevidljiviji. Ovo nosu isti dronovi koje smo videli prošle godine. Imaju potpuno novu bojevu glavu, koja je veoma efikasna prilikom udara na energetski sektor. Prošle godine smo menjali oštećenu opremu radi popravke. Sada, nažalost, to više nije moguće, rekao je ministar energetike German Galuščenko, komentarišući nove ruske bespilotne letelice „Geranj”.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu na južnodonjeckom pravcu, gubici ukrajinske vojske iznose do 145 vojnika;

Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri borbena vozila pešadije, četiri automobila i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Ruski sistemi PVO su tokom prethodnog dana uništili 26 raketa „hajmars“ i „vampir“, kao i 131 dron ukrajinskih snaga;

Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su položaje i odbile sedam napada ukrajinske vojske. poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri tenka, među kojima i jedan „abrams“, dva borbena vozila pešadije, devet automobila, dve haubice M777 i dva artiljerijska oruđa D-30;

Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije granice i izvele napad na ukrajinsku vojsku kod Krasnogorovke, Kleščejevke i Časovog Jara u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno više od 370 ukrajinskih vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk, dva oklopna vozila i 19 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „krab“, dve haubie D-30 i dva artiljerijska oruđa M119;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dve ukrajinske brigade na hersonskom pravcu. Gubici ukrajinskih snaga iznose do 40 vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, među kojima i M113 američke proizvodnje, četiri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve haubice D-30.

 

 

Zlatna zvezda za generala Mordvičeva

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlikovao je "Zlatnom zvezdom" komandanta grupe "Centar", general pukovnika Andreja Mordvičeva, koji je komandovao oslobađanjem Avdejevke.

Putin: Aerodromi trećih zemalja sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da Moskva nema planove ni za jednu zemlju NATO-a da neće napasti Poljsku, baltičke države ili Češku Republiku, ali ako Zapad isporuči lovce F-16 Ukrajini, svakako će ih ruske snage obarati.

Obraćajući se pilotima ruskih vazduhoplovnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali da Moskva nema planove da napadne državu NATO-a.

- Nemamo agresivne namere prema ovim državama -  rekao je Putin, prema saopštenju Kremlja

- Ideja da ćemo napasti neku drugu državu, čega se plaše Poljska, Baltičke države i Česi, je potpuna glupost, dodao je Putin

Zapad se sprema za poraz od Rusije! Unapred su našli krivca

 

(VIDEO) Razaranje! Rusi usred noći masakrirali Ukrajince! Kamionima pokušali skriveni manevar, nije im bilo spasa!

 

Ukrajina zatražila dodatnu pomoć za PVO od NATO-a

Kijev je, na današnjem vanrednom sastanku Saveta NATO-Ukrajina, zatražio od zapadnih saveznika da ga snabdeju dodatnim sredstvima protivvazdušne odbrane, nakon niza ruskih raketnih napada na kritičnu i energetsku infrastrukturu, saopštila je ukrajinska misija pri NATO-u.

Rusija je prošle sedmice izvela najveći napad na energetski sistem Ukrajine od početka rata 2022. godine, oštetivši agregate na velikoj brani i izazvavši nestanak struje za više od milion ljudi u brojnim regionima, navodi Rojters.

Ukrajinska misija pri NATO-u saopštila je i da je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov obavestio partnere o posledicama napada, pozivajući ih da obezbede više opreme kako bi se Ukrajina odbranila od potencijalnih narednih napada. Moskva napade na energetsku infrastrukturu opisuje kao seriju ''osvetničkih udara'', kao odgovor na napade Kijeva na ruske regione i povećala je upotrebu balističkih projektila.

 

Šok tvrdnja šefa GUR! Budanov: Kremlj je znao za napad, ali je odbio da reaguje!

 

Ukrajina bi mogla da izgubi 331 miliona evra zbog novog trgovinskog sporazuma sa EU

Ukrajina bi mogla da izgubi oko 331 milion evra prihoda od izvoza zbog uslova novog sporazuma o carinama sa Evropskom unijom.

Kako navodi Politiko, pozivajući se na podatke Evropske komisije (EK), to će se desiti ako obim izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda u Evropsku uniju premaši prosek za drugu polovinu 2021. godine, a Brisel uvede vanredne carine na trgovinu ovom robom sa Ukrajinom.

Ovo ograničenje je deo nove kompromisne ponude za produženje bescarinske trgovine sa Ukrajinom za još godinu dana, o čemu su se ranije dogovorili predstavnici zemalja članica EU. Sporazum moraju da zvanično odobre Evropski parlament i EK.

Politiko ističe da postoji rizik da sporazum ne bude odobren pre početka juna, kada ističe aktuelni sporazum. Ukrajina je jedan od najvećih svetskih poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivredni sektor zapošljava 14 posto stanovništva i ostvaruje 41 odsto ukupnih prihoda od izvoza.

Šef ruskih obaveštajaca odjurio kod odanog saveznika, pala odluka koji menja budućnost

 

Šojgu odlikovao vođu "Centra"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlikovao je "Zlatnom zvezdom" komandanta grupe "Centar", general pukovnika Andreja Mordvičeva, koji je komandovao oslobađanjem Avdejevke.

 

 

 

Kremlj ovo ne krije! Peskov otkrio: Pratimo Makrona! Znate li šta je on radi?!

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije


- Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu na južnodonjeckom pravcu, gubici ukrajinske vojske iznose do 145 vojnika;

- Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri borbena vozila pešadije, četiri automobila i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

- Ruski sistemi PVO su tokom prethodnog dana uništili 26 raketa „hajmars“ i „vampir“, kao i 131 dron ukrajinskih snaga;

- Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su položaje i odbile sedam napada ukrajinske vojske. poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri tenka, među kojima i jedan „abrams“, dva borbena vozila pešadije, devet automobila, dve haubice M777 i dva artiljerijska oruđa D-30;

- Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije granice i izvele napad na ukrajinsku vojsku kod Krasnogorovke, Kleščejevke i Časovog Jara u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno više od 370 ukrajinskih vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk, dva oklopna vozila i 19 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „krab“, dve haubie D-30 i dva artiljerijska oruđa M119;

- Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dve ukrajinske brigade na hersonskom pravcu. Gubici ukrajinskih snaga iznose do 40 vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, među kojima i M113 američke proizvodnje, četiri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve haubice D-30.

 

Nadrogirali teroriste, pa ih poslali da ubijaju Ruse?! Šokantno otkriće ruske policije: Možda bili pod dejstvom ovih supstanci...

 

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine

 

 

 

Udarna vest iz SAD o masakru u Rusiji! Moskva ovakav potez američkih službi neće oprostiti!

 

Uništeni vagoni sa municijom

Ruska vojska je dronovima uništila dva ukrajinska vagona sa municijom tokom utovara u Zaporožju, rekao je političar iz DNR Vladimir Rogov.

 

Sused Srbije opasno razbesneo Rusiju! Hitno reagovala Moskva! Jednim potezom označili sebe kao glavnu metu!

 

Uništeni ukrajinski diverzanti

U ruskim udarima tokom noći u Harkovu je likvidirano 50 ukrajinskih vojnika, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

Među likvidiranim vojnicima su i diverzanti koji su se spremali za novi napad na Belgorodsku oblast, a moguće i strani piloti koji su bili u institutu vazdušnih snaga Ukrajine "Kožeduba".

 

(MAPA) Šokantan potez Ukrajine u DNR! Sada je jasno šta Rusija cilja: Ovaj grad postaje glavno žarište na frontu!

 

Ukrajina granatira levu obalu Dnjepra

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata skoro 40 puta gađale levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je izvor Sputnjika upoznat sa situacijom.

 

(VIDEO) Ovde će biti sledeći teroristički napad?! Putinu Ukrajina najstrašnije zapretila: Čekamo da poprave, a onda...

 

Vojne vežbe u Sevastopolju

U luci u Sevastopolju se održavaju vojne vežbe uz primenu minobacača, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

 

(VIDEO) Rusi objavili stravičan snimak! Bombama isterali neprijatelja iz zaklona, pa ga brutalno dokrajčili!

 

Šolc: Neke zemlje razmatraju perspektive za mir

U nekim zemljama razmatraju se perspektive za mir u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za list „Markiše algemajne cajtung“.

„Deo zemalja, uključujući Ukrajinu, na nivou savetnika za bezbednost razmatraju kako bi izgledalo to što bi vodilo mirovnom procesu. Ali da budem jasan: mir je moguć u svakom trenutku“, rekao je on i ponovio da je za to potrebno da Rusija prekine sukob i povuče vojsku.

 

Svet je ovo čekao! Putin odgovorio na pitanje svih pitanja! Više nema dileme šta će Rusija uraditi!

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ruska vojska je tokom celog dana izvodila napade na neprijateljske ciljeve u različitim regionima Ukrajine. Pored toga, Oružane snage Rusije nastavljaju napredovanje u nekoliko sektora Bahmutskog i Avdejevskog pravca .

U rejonu Časov Jar ruske snage se približavaju mikrookrugu Kanal, a u Bogdanovki su izbacile neprijatelja iz centra sela. Kod Berdiči, Oružane snage Rusije napadaju oklopnim grupama, napreduju ka Semjonovki uprkos protivnapadima neprijatelja.

U drugim oblastima situacija je stalno napeta. U Novomihajlovki u pravcu Ugledara vode se teške borbe, a kod Rabotina i Verbova ruske oružane snage odbijaju protivnapade neprijatelja u pravcu Zaporožja .

Na hersonskom pravcu ukrajinske formacije su prešle u odbrambeni režim u Krinkima , a na desnoj obali Dnjepra ukrajinska komanda vrši reorganizaciju jedinica.

 

Pravo u smrt! Da li ste svesni šta će Rusi uraditi?! Francuskoj grupi za upad u Ukrajinu stigle strašne vesti!

 

Poljski farmeri blokiraju granicu sa Ukrajinom tri punkta

Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinsko-poljske granice na tri punkta, saopštio je portparol Ukrajinske granične službe (DPSU) Andrij Demčenko.

- Poslednjih dana poljski farmeri su blokirali samo tri pravca. Ranije su svoje akcije izveli na šest - naveo je Demčenko, prenosi Ukrinform.

Sutra će biti održan međuvladin sastanak Ukrajine i Poljske na kojem će strane izneti zajednički stav o deblokadi granice.

 

Nije dobro! Putin se oglasio i odredio mete! Ove zemlje će gađati: Jednim potezom odmah postaju legitiman cilj!

 

Zelenski: Jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 vitalni zadaci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci. 

- Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom sveta, još uvek ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da obezbedimo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine - naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Zelenski je podsetio da je u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a da je povređeno najmanje 19, među kojima i dvoje male dece.  

- Ruski teror protiv grada postaje sve gnusniji. Rusija i dalje pokušava da otera preko milion ljudi u mrak, redovno lansirajući rakete i dronove „Šahed”. Sada koriste i vazdušne bombe. Gađali su običnu ulicu, kuće, školu i običnu civilnu infrastrukturu - istakao je Zelenski.

 

Gori Evropa! Sveopšti haos zbog udara na Rusiju! Velike kompanije donele dramatičnu odluku: Napuštamo EU!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija