• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RIA novosti

30.03.2024

14:03

(VIDEO) Britanci u panici, kako su ovo uspeli?! Rusi posebnim oružjem oborili, pa rastavili na delove "storm šedou", a tamo...

Printscreen/Telegram/sputnik

Vesti

(VIDEO) Britanci u panici, kako su ovo uspeli?! Rusi posebnim oružjem oborili, pa rastavili na delove "storm šedou", a tamo...

Podeli vest

Ruski stručnjaci su prvi put pokazali unutrašnju strukturu krstarećih raketa "storm šedou", a dopisnici RIA Novosti snimili su proces rastavljanja projektila.

"Storm šedou" je stelt krstareća raketa koja se lansira iz aviona. Domet je od 250 do 560 kilometara, u zavisnosti od modifikacije. Zajednički su je razvile Francuska i Velika Britanija (Francuskoj se zvao SCALP i proizvodio ga je koncern MBDA). Ukrajinske oružane snage aktivno koriste "storm šedou" od prošle godine.

Ruski stručnjaci počeli su da demontiraju jedinice i komponente projektila "storm šedou" kako bi proučili njihove taktičko-tehničke karakteristike.

- U poslednje vreme smo blisko uključeni u proučavanje krstarećih raketa "storm šedou". Radimo na tehnologijama za njihovu neutralizaciju. Ponekad rad protivvazdušne odbrane (dovodi do toga da je - prim. urednika) raketa nije uništena, već pada na zemlju, a bojeve glave ostaju - rekao je sagovornik agencije RIA.

On je pokazao je prednju masku, koja se odbacuje prilikom približavanja meti, deaktivirani osigurač bojeve glave i donji deo gde je ugrađen osigurač. Prema njegovim rečima, dobijeni podaci se prenose različitim odeljenjima i centrima za obuku.

- Veoma detaljno pristupamo proučavanju principa delovanja. Rakete se stalno usavršavaju, ali se unapređuju i snage PVO zbog toga što je moguće dobiti određene blokove i algoritme rada - rekao je neimenovani ruski stručnjak.

 

 

Na snimku možete videti proces rastavljanja rakete: delimično slomljeno krilo, jedinicu za rasklapanje, dizajn bojeve glave, glavno punjenje. "Storm šedou" ima tandem bojevu glavu dizajniranu da gađa teško branjene ciljeve kao što su betonski bunkeri. Kumulativno predpunjenje probija rupu u ojačanju za glavno punjenje.

Na snimku su prikazani i turbomlazni motor, lopatice kompresora niskog pritiska, materijali od kojih su sastavljeni raketa i njeno telo, uključujući kompozitni materijal krila, razne sitne elemente uređaja, oznake, prirodu spojeva i pričvršćivača.

Na osnovu opšteg stanja "preživelog" trupa, može se zaključiti da projektil nije normalno ispalio prilikom gađanja cilja, već da je potisnut sistemima elektronske borbe ili je pao usled tehničkog kvara. Nema znakova da je "storm šedou" pogođen sistemom protivvazdušne odbrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija