• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.04.2024

15:40

Nemci ne žale para! Uništiće svoju zemlju, al Putin mora da izgubi?! Nova odluka Berlina zaprepastila sve!

EPA

Vesti

Nemci ne žale para! Uništiće svoju zemlju, al Putin mora da izgubi?! Nova odluka Berlina zaprepastila sve!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je danas da će ta zemlja pomoći češki plan za povećanje isporuke municije u Ukrajinu finansiranjem kupovine 180.000 artiljerijskih granata.

Ova pomoć vredna je 576 miliona evra, a prošlog meseca je ministar odbrane Boris Pistorijus najavio paket pomoći Ukrajini vredan 478 miliona evra.

- Tako je ukupna vrednost mera podrške preko milijardu evra - naveo je portparol ministarstva za Rojters.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je 8. marta da je kroz češku inicijativu skupljeno dovoljno sredstava od saveznika za kupovinu prve serije od 300.000 komada artiljerijskih granata, kao i da je ukupno 800.000 tih granata dostupno u trećim zemljama.

Češki predsednik Petr Pavel tada je dodao da je dostupno 500.000 municije kalibra 155 milimetara i 300.000 municije kalibra 122 milimetra, koji mogu da budu isporučeni pošto su sredstva obezbeđena.

Nemačka vlada, prema sadašnjem planu budžeta, ima nameru da ove godine potroši 476.800.000.000 evra. Četristosedamdesetšest milijardi i osamsto miliona evra. Na to bi trebalo dodati i nove kredite od oko 39 milijardi. Ipak, čak i sa tolikom sumom Nemačka se pridržava tzv. „kočnice zaduživanja“ (Schuldenbremse), pravila koje je zapisano u Osnovnom zakonu (nemački Ustav) i za koje se čvrsto zalažu Liberali (FDP) i njihov ministar finansija Kristijan Lindner. Ipak, treba reći: tako je barem u predlogu.

Podsetimo, glasanje o budžetu za 2024. godinu je bilo odloženo nakon što je nemački ustavni sud u novembru svojom odlukom napravio rupu od 60 milijardi evra u nemačkim finansijama, primoravši vladajuću koaliciju Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Stranke slobodnih demokrata (FDP) i Zelenih da smanji troškove, uz sukobe i teške kompromise.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija