• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

04.04.2024

22:07

Poljska otkrila plan Alijanse! NATO sporeman za akciju! Ukrajina će biti podeljena na pola

Reuters

Vesti

Poljska otkrila plan Alijanse! NATO sporeman za akciju! Ukrajina će biti podeljena na pola

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 771. dan.

Poljska otkrila plan Alijanse

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski najavio je stvaranje zajedničke misije NATO-a u Ukrajini

Rusi spremaju masovne napade

Portparol Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki rekao je juče da Rusija planira da izvrši još dva ili tri velika raketna udara na ciljeve u Ukrajini ovog proleća.

Ukrajina će biti podeljena na pola

Na Vašingtonu je odgovornost što borbe u Ukrajini i dalje traju, ocenio je bivši oficir CIA Rej Mekgavern.

Kijev gubi i drugu liniju odbrane kod Avdejevke, Rusi napredovali u Berdičiju

Ruske snage nastavljaju napredovanje u Donbasu, posebno severno od ranije zauzetih sela Tonjenjkoje i Orlovka. Reč je i o novom napredovanju u selu Berdiči, gde su ukrajinski položaji u zapadnom delu sela stavljeni pod rusku kontrolu.

Ukrajinska komanda, shvatajući da bi gubitak Berdičija značio potpuni gubitak kontrole nad „drugom linijom odbrane“ zapadno od Avdejevke, poslala je rezervne snage u Berdiči da pokušaju da povrate izgubljene položaje. Ovi pokušaji ne dovode do uspeha ukrajinskih snaga.

Do danas su se ukrajinske snage povukle sa gubicima zapadno od autoputa O0542, koji povezuje Berdiči sa Avdejevkom. Dakle, ne više od 10% teritorije naselja ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, uključujući pre svega oblasti bez naselja. A to znači da ukrajinske snage imaju sve manje mogućnosti da se drže sela.

Gubitak kontrole nad većim delom sela priznaju i sami Ukrajinci, što potvrđuje i ukrajinski kanal Deep State.

Istovremeno sa napredovanjem u ovom selu, Oružane snage Rusije gađaju rezerve Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u naseljima zapadno od ovog sela. Pre svega, govorimo o Novopokrovskom i Novoselovki 1.

NATO spreman da uđe u Ukrajinu

NATO će morati da pošalje trupe u Ukrajinu ili da prizna katastrofu

Britanija, Francuska i nordijske zemlje se već tajno pripremaju za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je konsultant američkog Stejt departmenta Edvard Lutvak u članku za internet portal UnHerd .

Kuleba: Hitno nam trebaju "Patrioti"

 Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je u današnjem razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom istakao hitnu potrebu da se Ukrajini obezbedi više raketnih sistema Patriot.

-Naglasio sam hitnu potrebu da se Ukrajini obezbedi više Patriot sistema za zaštitu naših ljudi, energetskog sistema i privrede od ruskog terora. Iskreno sam zahvalan generalnom sekretaru na njegovoj spremnosti da doprinese jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine, naveo je Kuleba na platformi Iks.

On je zahvalio Stoltenbergu za njegov "neumorni rad na obezbeđivanju pravovremene i sistemske podrške Ukrajini".

U Briselu je danas nastavljen rad Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova.

Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bio je nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Granatiran Njujork

Dve osobe su poginule, a jedna povređena nakon što su ruske snage granatirale selo Njujork u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

Prema njegovim rečima, selo Njujork je pretrpelo četiri vazdušna udara.

-Postoje informacije o dvoje mrtvih i jednoj ranjenoj osobi. Oštećene su brojne privatne kuće, naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Načelnik Donjecke uprave je dodao da se posledice granatiranja utvrđuju.

Ruske trupe su u sredu, deset puta granatirale naseljena područja Donjecke oblasti.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

◾Ruska vojska izvela je napad na privremenu bazu stranih plaćenika u oblasti Merefa u Harkovskoj oblasti;
◾Ruske oružane snage poboljšale su situaciju na kupjanskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 ljudi;
◾Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-27, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Kramatorska;
◾Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju na južnodonjeckom pravcu i porazile položaje Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 105 vojnika;
◾Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta na avdejevskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 305 vojnika;
◾Ruski PVO sistemi oborili su 196 ukrajinskih dronova, presreli 18 granata hajmars;
Ruske oružane snage zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 340 vojnika i jedan tenk.

Harkov je "ugašen"! Strašna vest iz Britanije: Sve su likvidirali

 

Brigade "Nevski" i "Jug" grme! Zauzeli ukrajinsko uporište kod Bamuta - "grad" sistemom i tenkovima!

 

Udar na strane tenkove i tenkiste!

Sinoć je na udaru Oružanih snaga Rusije u Harkovu bila i jedna akademija za tenkiste Oružanih snaga Ukrajine, gde su se nalazili strani tenkovi i instruktori, nakon čega je grad ostao bez struje, rekao je koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na stanovnike Harkova.

- Pre neki dan su tamo dovezeni strani tenkovi sa stranim vojnim instruktorima - rekao je sagovornik agencije.

Prethodno je bila pogođena trafostanica, nakon čega je nestala struja u gradu.

 

Čuveni američki vojni strateg tvrdi: Jedna grupa zemalja tajno priprema ulazak trupa u Ukrajinu!

 

Uništeno pet dronova

Protekle noći PVO sistemi Oružanih snaga Rusije oborili su pet ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prema navodima odeljenja, bespilotne letelice su uništene iznad regiona Belgorod (tri bespilotne letelice) i Tula (dve bespilotne letelice). Nema podataka o žrtvama ili šteti kao posledica pada dronova.

Ukrajina je izgubila rat! Spas ne postoji! Izmučena vojska poručila: Ni F-16 nam više ne treba!

 

U Harkovu poginuli spasioci

Četiri osobe poginule su u ruskom napadu dronovima  "geran" na Harkov. Trojica od njih su spasioci, pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice koja je stigla na mesto udara bespilotne letelice. Oni su na lice mesta došli nakon prvog udara, ali je ubrzo usledio novi napada.

 

 

(VIDEO) Ovo samo Rus može! Oružje koje košta manje od bicikla odlučuje rat: Masovno stiže u Ukrajinu!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija