• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dw

07.04.2024

08:40

Šok u srcu Evrope! Putinu jutros saopštili najbolje moguće vesti! Ukrajini se crno piše, NATO članica napravila apsolutni zaokret!

Shutterstock, Profimedia, Reuters

Vesti

Šok u srcu Evrope! Putinu jutros saopštili najbolje moguće vesti! Ukrajini se crno piše, NATO članica napravila apsolutni zaokret!

Podeli vest

Peter Pelegrini, predsednik parlamenta u Bratislavi pobedio je na predsedničkim izborima u Slovačkoj. Time učvršćuje vlast premijera Roberta Fica koji je prekinuo isporuku oružja Ukrajini, prenosi Dojče vele.

Nakon prebrojanih 99,8 odsto izbornih jedinica, Peter Pelegrini (48) je sa nešto više od 53 odsto glasova jasno ispred nezavisnog kandidata Ivana Korčoka (60), koji je dobio nešto manje od 47 odsto, saopštila je izborna komisija u noći između subote i nedelje.

Korčok je pred novinarima u Bratislavi priznao poraz i Pelegriniju čestitao pobedu. Novinska agencija TASR citirala je liberalnog bivšeg ministra spoljnih poslova koji je rekao da je „razočaran". On je imao podršku liberalnih i konzervativnih opozicionih stranaka i tokom masovnih protesta protiv vlade. Korčok je obećavao da će formirati protivtežu levičarskoj nacionalističkoj vladi pod premijerom Robertom Ficom. Korčok se zalaže za odlučnu vojnu podršku Ukrajini, navodi Dojče vele.

Pelegrini: „Slovačkoj je potreban mir"

Peter Pelegrini je vodio kampanju pod sloganom „Slovačkoj je potreban mir" kako bi prevazišla duboke unutrašnje političke podele u zemlji članici EU i NATO, koja se na istoku graniči sa Ukrajinom. Pelegrini poziva na oprez kada je reč o isporuci oružja, pozivajući se pritom i na stav nemačkog kancelara Olafa Šolca.

- Biću predsednik koji će podržati vladu u njenim naporima da poboljša živote ljudi. Učiniću sve da Slovačka zauvek ostane na strani mira, a ne na strani rata - rekao je Pelegrini u svom predizbornom štabu.

Foto: Tanjug/AP

 

Pelegrini sada učvršćuje vlast premijera Roberta Fica koji je prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put i okrenuo spoljnu politiku zemlje ka više proruskim stavovima i pokrenuo reforme krivičnog prava i medija, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg slabljenja vladavine prava.

Pelegrini je rekao da njegova pobeda znači da će vlada imati podršku u svojim ciljevima, i da neće morati da se suočava sa „opozicionim, oportunističkim centrom moći” misleći na odlazeću liberalnu predsednicu Zuzanu Kaputovu.

Ficova koalicija koja uključuje stranku Hlas na čelu sa Pelegrinijem prekinula je slovačke zvanične isporuke oružja Ukrajini. Fico je govorio o „zapadnom uticaju" u ratu koji je samo doveo do međusobnog ubijanja slovenskih naroda.

Funkcija predsednika u Slovačkoj

Predsednik države u Slovačkoj pre svega ima reprezentativnu ulogu. Ali, predsednik može da stavi veto na zakone ili ih ospori pred ustavnim sudom. Predsednik imenuje sudije ustavnog suda, koji bi mogli postati važni u političkim sukobima oko sudbine Ficovih reformi, što bi dramatično ublažilo kazne za korupciju.

Predsednikova reč ima veliku težinu u javnosti. U slučaju vladine krize, on može privremeno sam da formira vladu, kao što se poslednji put dogodilo prošle 2023. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija