• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.04.2024

21:26

(UŽIVO) Ukrajina traži način da zaštiti nebo Harkova! Situacija teška, samo ovaj PVO može da pomogne

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Ukrajina traži način da zaštiti nebo Harkova! Situacija teška, samo ovaj PVO može da pomogne

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 774. dan.

Oštećenja

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA potvrđuje manja oštećenja na jednom od blokova Zaporoške nuklearne elektrane, istakavši da ona ne predstavljaju rizik za nuklearnu bezbednost.

- Stručnjaci IAEA potvrdili su danas fizičke posledice napada dronovima na Zaporošku nuklearku, uključujući jedan od šest reaktora. Jedna osoba je povređena. Šteta na šestom bloku nije ugrozila nuklearnu bezbednost, ali je reč o ozbiljnom incidentu koji bi potencijalno mogao da potkopa sistem zaštite reaktora - navodi se u saopštenju IAEA na društvenoj mreži Iks.

Direktor IAEA Rafael Grosi nazvao je napad dronovima na Zaporošku nuklearku očiglednim kršenjem bezbednosnih principa i pozvao na prekid „nepromišljenih napada“.

 

Obraćanje Zelenskog

Prema njegovim rečima, ceo dan je bio na vezi sa vojskom - sa glavnokomandujućim, kao i sa šefom SBU i ministrom unutrašnjih poslova. Razgovarali su o situaciji na liniji fronta i situaciji u vezi sa ruskim udarima na Ukrajinu. Posebna pažnja posvećena je Harkovu. Situacija u gradu je teška, praktično je svakodnevno pod bombama.

- Tražimo mogućnosti da Harkovu damo više zaštite neba, a to je zadatak i za vojsku i za sve diplomate Ukrajine, za svakoga ko je odgovoran za međunarodnu komunikaciju, koji mora da bude u dijalogu sa partnerima svaki dan. Jasno je da u Ukrajini nemamo dovoljno sistema PVO na raspolaganju, i to je očigledno svim našim partnerima - rekao je predsednik. 

On je dodao da u svetu postoje sistemi PVO koji mogu da pomognu. Potrebna je samo politička volja da se oni prebace u Ukrajinu. 

 

(MAPA) Faktor iznenađenja! Ruska vojska šokirala ukrajinsku, ovaj prodor nisu očekivali

 

Evakuacija iz Harkova

U Harkovskom i Bogoduhovskom okrugu Harkovske oblasti može biti najavljena prinudna evakuacija porodica sa decom. Ovo je izjavio šef Harkovske OVA Oleg Sinegubov.

Prema njegovim rečima, ovo pitanje sada proučavaju nadležni.

Ranije je obavezna evakuacija sprovedena u Kupjanskom okrugu.

 

Rusi prvi put upotrebili ovo oružje u Ukrajini! Uništene rakete "storm šedou"

 

Zaharova: Svet treba da osudi napad Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da svetska zajednica treba da osudi današnji napad Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje.

- Svetska zajednica je u obavezi da prepozna i odgovori na akt nuklearnog terorizma kijevskog režima - napisala je Zaharova na društvenoj mreži "Telegram", prenosi RIA.

Zaharova je upitala "koliko još puta treba Oružane snage Ukrajine da napadnu nuklearnu elektranu Zaporožje, pa da Zapad i to čudovište Zelenski, koje su oni stvorili, prestanu da ponavljaju ovaj smrtonosni akt".

Ona je američkog predsednika Džozefa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca nazvao "zaštitnicima divljih životinja" i upitala da li su svesni da "njihovi napadi neće ništa za sobom ostaviti".

 

Ajde sad stvarno, šta bi se desilo da Makron pošalje trupe?! Rusija bi objavila rat?! Francuski "Žurnal di diman" dao odgovor

 

Posledice granatiranja u Dnjepopetrovskoj

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine oštećen je objekat infrastrukture, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Sergej Lisak.

On je na svom Telegram kanalu napisao da su u Nikopoljskom regionu „oštećeni bager i infrastrukturni objekat“.

On nije precizirao o kom objektu je reč.
 

Sve spremno za vojni udar! Puč predvodi Zalužni, a plan ovako izgleda - "jedan od njih biće korišćen kao druga figura na šahovskoj tabli"


Rusi obaraju ukrajinske dronove

Ruski sistemi PVO presreli su i uništili 15 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Sedmog aprila ove godine, oko 16 časova po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Presreli su i uništili 15 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorija Belgorodske (12 bespilotne letelice) i brjanske (3 bespilotne letelice) regiona - saopštio je resor.

 

Ludilo NATO mora biti zaustavljeno! Francuska to može, izaći će iz vojnog saveza, postati neutralna i tako završiti i rat u Ukrajini?!


 

Oglasio se Rosatom

Zaporška nuklearna centrala bila je meta serije napada dronova, stvorena je direktna pretnja bezbednosti centrale, saopštila je kompanija Rosatom, koja upravlja nuklearkom.

U napadu na Zaporošku nuklearku povređena su tri njena radnika, od kojih je jedan teže, saopštila kompanija.

Oni su pozvali rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju da hitno reaguje na pokušaj eskalacije situacije oko Zaporopške centrale.

 

Troje zaposlenih povređeno u nuklearnoj elektrani Zaporožje u ukrajinskom napadu

Troje zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje povređeno je u današnjem napadu dronovima Oružanih snaga Ukrajine na tu elektranu, saopštila je ruska kompanija Rosatom. Jedan od troje povređenih je u teškom stanju, a na elektrani ne postoji veća šteta i nivo radijacije nije preko prirodne mere, prenosi RIA Novosti.

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su nekoliko objekata Zaporoške nuklearne elektrane, saopštili su ranije danas predstavnici nuklearke. U izveštaju se pojašnjava da su 20 minuta pre napada inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju obišli ovaj prostor u delu kantine. Prethodni napad na ovu nuklearnu elektranu bio je 5. aprila.

 

Devojčica poginula u Belgorodu od posledica udara gelera

Jedna devojčica poginula je danas kada su na automobil u kojem je bila pali geleri usled dejstva ruske protivvazdušne odbrane u Belgorodskoj oblasti. 

- Kao rezultat odbijanja vazdušnog napada ukrajinskih oružanih snaga u selu Šagarovka, geleri su pogodili automobil u kojem se nalazila šestočlana porodica, a na našu žalost, jedna devojčica podlegla je povredama pre nego što je stigla hitna pomoć - saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, hitna pomoć je hospitalizovala četvoro povređenih, od toga dvoje dece, preneo je danas ruski Interfaks. Ranije danas Gladkov je saopštio da je u napadu na Belgorod oštećeno 12 stambenih zgrada i razbijeni prozori na dečjoj klinici.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno protivvazdušnim sistemima iznad Belgorodske oblasti . Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

 

Ukrajinski obaveštajac odao informacije koje samo on ima! Rusija će na ovaj datum napedovati, Kijev ostaje bez 800.000 artiljerijske municije!

 

Vašington Post: Tramp bi vršio pritisak na UKR da se odrekne Krima i Donbasa

Bivši američki predsednik Donald Tramp smatra da bi mogao da okonča rat u Ukrajini tako što bi izvršio pritisak na Kijev da se odrekne nekih teritorija, preneo je danas Vašingotn post pozivajući se na neimenovane izvore. Trampov plan navodno se sastoji od pritiska na Ukrajinu da se odrekne Krima i Dombasa u korist Rusije, tvrde sagovornici koji su razgovarali sa Trampom ili njegovim savetnicima.

Tramp je prethodno govorio da bi, ukoliko bude izabran za predsednika SAD na predstojećim novembarskim izborima, mogao da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine i dovede do mira za manje od 24 sata. I

zvori tvrde da Tramp misli da Rusija i Ukrajina ''žele da sačuvaju obraz i traže način da se sukob okonča'', kao i da bi stanovništvu u Donbasu i na Krimu odgovaralo da žive pod ruskom vlašću.

 

Ukrajinci napali Zaporošku nuklearku

Oružane snage Ukrajine napale su kupolu 6. bloka Zaporoške nuklearne elektrane, nije bilo kritične štete i žrtava, saopštila je pres-služba stanice.

Ranije, ukrajinski dronovi-kamikaze napali su teritoriju nuklearke, zabeleženi su njihovi dolasci u područje luke.

 

(VIDEO) Kopali rov, a iskopali sebi grob! Jeziv snimak iz Ukrajine: Brutalan masakr na prvoj liniji fronta!

 

Zelenski: Postali smo talac izbornih procesa u SAD

Kijev je postao talac izbornog procesa u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski za lokalnu televiziju.

On je napomenuo da američki kongresmeni pokazuju „nezreo“ pristup rešavanju pitanja o izdvajanju pomoći Ukrajini, što je od ključnog značaja.

- I dalje verujem da možemo dobiti pozitivan glas od Kongresa Sjedinjenih Država. Nažalost, mi smo taoci upravo zato što je ovo izborni proces, što su izbori u SAD - rekao je Zelenski.

Takođe je napomenuo da se razmatraju mnoge različite opcije za pružanje pomoći, uključujući i kredit.

 

(VIDEO) Razaranje! Rusi prvi put upotrebili strašno oružje! Britanci će ovo dugo pamtiti!

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Na kupjanskom pravcu odbijena su dva kontranapada ukrajinskih snaga. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen tenk, dva oklopna vozila i dva automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništena su dva samohodna artiljerijska oruđa „akacija“, artiljerijsko oruđe „gvozdika“, oruđe D-20, raketni sistem „uragan“, raketni sistem „grad“ i radarska stanica AN/TPKu-50, kao i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“;

Na donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih jurišnih grupa. poginulo je i ranjeno do 370 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk i 13 automobila. Za vreme kontrabaterijske borbe pogođeni su i: haubica M777 i dva oruđa M119, haubica FH70, samohodno artiljerijsko oruđe „PzH 2000“, tri haubice D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, tri haubice D-30, skladište municije Oružanih snaga Ukrajine i tri stanice za elektronsko ratovanje „nota“;

Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su svoje položaje. Neprijatelj je izgubio do 375 vojnika, dva borbena vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, 11 automobila, haubicu M777 i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Na južnodonjeckom pravcu odbijen je napad jurišne grupe kod Urožajnog u DNR. Poginulo je i ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, šest vozila i haubica M777. Osim toga, uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

Na hersonskom pravcu gubici ukrajinske vojske u poslednja 24 časa iznose više od 25 vojnika.

Unišena je haubica M777, artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve gaubice D-30;

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija ruskih snaga uništili su skladište bespilotnih čamaca koje su u Ukrajinu isporučile zemlje NATO-a, dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema S-300, radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, a takođe je uništeno ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 107 okruga;

Sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili 293 ukrajinske bespilotne letelice i četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 583 aviona, 270 helikoptera, 19.390 bespilotnih letelica, 499 protivvazdušnih raketnih sistema, 15.709 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.266 borbenih vozila za raketne sisteme, 8.715 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 20.740 jedinica specijalnih vojnih vozila.
 

 

London će nestati! Strah i panika se šire Britanijom! Putin probija sve nivoe odbrane: Žrtve će biti nezamislive!

 

Kuleba: Nemoguće sakriti se od ruskih bombi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je za „Fajnenšel tajms“ da ruske avionske bombe redovno uništavaju položaje ukrajinskih oružanih snaga.

Kuleba je dodao da je nemoguće sakriti se od vođenih bombi, a jedini način da im se suprotstavi je da se obori bombarder.

Prema njegovim rečima, Kijev će najkasnije sredinom leta moći da dobije lovce F-16, koji bi navodno mogli da poprave situaciju u vazduhu.

 

Šok u srcu Evrope! Putinu jutros saopštili najbolje moguće vesti! Ukrajini se crno piše, NATO članica napravila apsolutni zaokret!

 

Kreće obnova Avdejevke

U Avdejevki biće razvijen program obnove stambenih objekata, sastavljaju se spiskovi stanovnika, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

- Preći ćemo na potpunu obnovu kuća u Avdejevki čim to dozvoli operativna situacija - dodao je on.

Pušilin je istakao i da radovi na obnovi u Artjomovsku, Soledaru i Marjinki još ne mogu da počnu zbog blizine linije fronta, ali da će svi oslobođeni gradovi Donjecke Narodne Republike biti obnovljeni.

 

Zaboravite na Putina, Ukrajinu... Ovo će biti kraj čovečanstva! Milijarder poslao najstrašnije upozorenje do sada!

 

Uništen PVO strane proizvodnje kod Harkova

Oružane snage Rusije su kod harkovskog aerodroma uništile strani protivvazdušni raketni sistem, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev pozivajući se na svoje kolege.

 

Uzbuna u Poljskoj! Zbog ruske operacije povlače radikalan potez: Vojska spremna da dejstvuje!

 

Napad na Belgorodsku oblast

Nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti napali su ukrajinski dronovi, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je istakao da u napadu nije bilo povređenih.

Prema njegovim rečima, u selu Lenjinski se zapalio krov privatne kuće nakon ispuštanja eksplozivne naprave, dok su u selu Dronovkaizgovrela dva automobila.

Takođe je oštećen gasovod, dodao je Gladkov.

 

Nije dobro! Francuzi hitno zvali Šojgua! Veliko zlo dolazi: Rusima saopšteno šta moraju da urade, ako odbiju...

 

Izveštaj sa fronta: Donjecki front grmi; OSU ubrzano gradi nove linije odbrane; Uspešan kontranapad kod Nevelska; Rusi napreduju kod Časovog Jara i Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Oružane snage Ukrajine granatirale su pogranične oblasti Kurske i Brjanske oblasti, Belgorod i sela u regionu. Donjeck, Makejevka, Gorlovka ponovo su pod vatrom.

Zauzvrat, ruska vojska je izvršila niz napada na industrijska preduzeća u Zaporožju, uključujući Motor Sič i AvtoZAZ, kao i rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Razumovki.

 

Ruski generali odlučili! Ovako će probiti front: Od početka rat slično nismo videli, strah i panika se šire Ukrajinom!

 

Pogođena je električna trafostanica u Odeskoj oblasti i vojna luka u Očakovu. Geranijum je u Harkovu pogodio mesto privremenog razmeštanja i skladištenja opreme brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništene su dva MLRS iz kojih su Oružane snage Ukrajine gađale Belgorod. U oblasti Harkova, Lancet je uništio radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine. Druga meta bila je tačka raspoređivanja neprijatelja u Slavjansku DNR.

Na Hersonskom sektoru nema promena, međusobni udari artiljerije i dronova. Oružane snage Rusije su iz drona na Dnjepru pogodile još jedan čamac Oružanih snaga Ukrajine, uprkos tome što je imao sopstveni sistem za elektronsko ratovanje, i gađale komandanta voda UAV u Krinkima.

 

Utvrđenja gotova! Putinove trupe mogu upasti svakog časa! Rusija je ovaj grad dugo napadala, sada kreće završni udar!

 

Na Zaporoškom frontu borbe se nastavljaju severozapadno od Verbovoja, gde Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole. A takođe i u centru Rabotina, gde se vode borbe bukvalno za svako uporište. Vazdušno-kosmičke snage gađaju avio-bombama položaje Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i kod Orehova, gde grade drugu liniju odbrane.

U sektoru Južnog Donjecka, Oružane snage Rusije pokušavaju da istisnu Oružane snage Ukrajine sa položaja zapadno od Staromajorskog.

 

 

Donjecki front grmi. Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole južno i severno od Novomihajlovke. U samom selu vode se teške borbe, ukrajinske oružane snage se bore za svaku zgradu, ali ruski vojnici i dalje potiskuju OSU. Ima taktičkih pomaka u Georgijevki i Pobedi. Sa južne strane Krasnogorovke ruska vojska aktivnije napada. Avijacija baca bombe na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki. Ali kod Nevelska, ukrajinske oružane snage su uspele da potisnu ruske trupe sa brojnih prethodno zauzetih položaja.

Na severnom boku Avdejevke vode se borbe za Berdiči – Oružane snage Rusije napreduju na zapadnu periferiju, kao i na južni deo Semjenovke. Vode se borbe u pokretu na prilazima Umanu, gde ukrajinske oružane snage pokušavaju da obustave rusko napredovanje.

U pravcu Artjomovskog, sva pažnja je usmerena na Časov Jar. Oružane snage Rusije uspostavile su uporište u istočnom delu grada i napadaju šumske plantaže i uporišta sa jugoistoka i severoistoka grada. Ukrajinske oružane snage idu u kontranapad, pokušavajući da potisnu ruske trupe van granica grada. Ruska artiljerija i avijacija pogađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu. Glavne poteškoće za ruske jurišne jedinice, pored činjenice da su Oružane snage Ukrajine dobro ukopane, su veličina grada i teren. Časov Jar je veliki grad na brdu, odakle su ukrajinske oružane snage podržavale svoj garnizon čak i tokom borbi za Artjomovsk. Odnosno, Oružane snage RF će morati da se podignu odozdo prema gore. Ruska avijacija mnogo pomaže, ali će borbe biti žestoke.

Na Severskom frontu Ruska vojska napredovala je severno od Veselog i južno od kamenoloma krede Belogorovo. Takođe, Oružane snage Rusije potisnule su Oružane snage Ukrajine sa položaja na visovima zapadno od Berestovoja.

 

 

Na Krasnolimanskom pravcu zabeleženo je napredovanje ruske armije kod predgrađa Ternova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija