• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.04.2024

21:58

(UŽIVO) Osuda! Pogledajte gde Ukrajinci čuvaju oružje - ovo je strašno opasno!

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Osuda! Pogledajte gde Ukrajinci čuvaju oružje - ovo je strašno opasno!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 775. dan.

Časov Jar nestaće sa mape?! Ruska avijacija "istovara" bombe "FAB-2502", "S-8" i "S-13" (VIDEO)

 

EU se privremeno usaglasila oko ograničenja uvoza ukrajinske hrane

Evropska unija danas se privremeno usaglasila oko ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, jer su o tome danas postigli dogovor poslanici u Evropskom parlamentu i Belgija, koja na šest meseci predsedava EU, rekao je diplomata iz EU.

Ova odluka zahtevaće i zvanično odobrenje drugih članica EU i Evropskog parlamenta, preneo je Rojters.

Agencija podseća da su se donosioci odluka u EU nedeljama debatovali oko pomenutih ograničenja bescarinskog pristupa za ukrajinske proizvode. Za to vreme su farmeri protestovali zbog jeftinog uvoza, a neki poljoprivrednici u Poljskoj blokirali su granicu sa Ukrajinom i demonstrativno prosipali ukrajinsko žito preko železničkih šina.

Evropska komisija je u januaru predložila produženje bescarinskog pristupa do juna 2025. godine, ali uz mogućnost da za živinu, jaja i šećer primeni tarife, ukoliko njihov uvoz premaši nivo proseka iz 2022. i 2023. godine. Rojters navodi da su od tada na listu dodavani ovas, kukuruz, krupa i med, a tarifni prosek biće izračunat na osnovu druge polovine 2021. godine. Te godine, pre nego što je počeo rat u Ukrajini, uvoz iz te zemlje bio je daleko manji, jer su primenjivane carine na ukrajinsku robu, napominje Rojters.

 

Nova glavobolja za Kijev! Retke oklopne "zveri" stigle na ukrajinsko ratište, za njih kažu da su neuništivi! (VIDEO)

 

 

Ruski napad

Rusi su izveli napad "iskanderima" na ukrajinsko skladište sa dronovima.

 

 

 

Nuklearna nesreća?! Putina odmah obavestili o "prilično blizu" i lošoj prognozi, šta tačno čeka Zaporošku elektranu?!

 

Glavno iz govora stalne predstavnice SAD pri NATO Džulijane Smit na konferenciji povodom 75. godišnjice alijanse u Vašingtonu:


▪ na samitu NATO-a u julu u Vašingtonu, očekuju se konkretni rezultati za Ukrajinu po pitanju jačanja saradnje sa alijansom i „izgradnje mosta ka članstvo“;

▪ Niko ne može da predvidi šta će se desiti sa ukrajinskim sukobom u julu;

▪ Ulazak Ukrajine u NATO moguć je nakon okončanja sukoba uz saglasnost članica alijanse;

▪ Smit se zaista nada da će američki Kongres odobriti novu pomoć Ukrajini do kraja aprila;

▪ SAD će „nastaviti da vrše pritisak“ na svaku članicu NATO-a sve dok njihova potrošnja za odbranu ne dostigne 2 odsto BDP-a;

▪ NATO ne planira da prima u svoj sastav zemlje iz indo-pacifičkog regiona i da postane globalni savez.

 

Rusija ispala fer prema Francuskoj! Saveznici se okrenuli protiv Pariza, a onda se umešala Moskva! Šef obaveštajaca podsetio Francuze

 

U silosima čuvaju oružje

Prema najnovijim izveštajima, ukrajinske oružane snage su počele sa skladištenjem oklopnih vozila u ovim postrojenjima.

Korišćenje silosa za žito, koji su namenjeni čuvanju osnovnih životnih namirnica, za skladištenje vojne opreme se smatra potencijalno opasnim manevrom.

Pogledajte:

 

 

Putin izbija na granice Srbije?! NATO hitno reagovao na šokantne vesti: Cela Alijansa se sprema...

 

Rusija neće napasti nuklearne objekte u Ukrajini

Rusija ne namerava da napada nuklearne objekte na teritoriji Ukrajine jer odlično razume negativne posledice takvog delovanja, izjavio je predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

- Posao ukrajinske strane je da donosi odluke o izgradnji novih energetskih blokova, ako takve mogućnosti realno postoje na današnji dan. Mi se u to ne mešamo. Rusija nikada nije napala nuklearne objekte na teritoriji Ukrajine i ne namerava to da radi. Odlično razumemo moguće negativne posledice - rekao je Uljanov za televizijski kanal „Rusija 24“ odgovarajući na pitanje o mogućnosti izgradnje novih energetskih blokova u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

 

Hitno oglašavanje Kremlja! Šta uradi, Zelenski?! Ovo će imati posledice nezamislivih razmera!

 

Miler: Tramp nema plan

Savetnik Donalda Trampa u predizbornoj trci Džejson Miler negirao je pisanje medija da bivši američki predsednik ima plan za završetak sukoba u Ukrajini koji podrazumeva odustajanje Kijeva od pretenzija na Krim i Donbas, piše „Njujork post“.

List „Vašington post“ je ranije, pozivajući se na izvore, pisao da je Tramp privatno izjavio da je moguće okončati sukob u Ukrajini uz pritisak na Kijev da odustane od Krima i Donbasa.

Trampov savetnik je taj članak nazvao lažnom vešću i naglasio da njegov šef neće donositi odluke o planu za mirno rešenje sukoba dok ne zauzme poziciju predsednika SAD i ne uspe da oceni sve mogućnosti kako dolikuje, navodi „Njujork post“.

 

Kraj sveta kakvog poznajemo! Putin ruši "Pax Americana"! Rusija rešila da ide do kraja, Britanci već plaču: Sledi katastrofa...

 

Pavljuk: Ostavite emocije, pridružite se vojsci

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk pozvao je sugrađane da „ostave emocije“ i da se pridruže ukrajinskoj vojsci jer, prema njegovom mišljenju, niko neće uspeti da ostane po strani kada je reč o sudbini zemlje.

- Pozivam Ukrajince da ostave emocije, da ne padaju na provokacije. Morate biti svesni da niko neće uspeti da ostane po strani, jer sudbina zemlje visi o koncu... Podržavajte zaštitnike i rečju i delom. Pridružite se redovima Oružanih snaga Ukrajine - napisao je Pavljuk na svom kanalu na Telegramu.

 

(VIDEO) Rusi upali u stan i doživeli šok! Zar je Ukrajina stvarno ovo uradila?! FSB objavio neverovatne detalje istrage!

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 291 ukrajinski dron, tri avionske navođene bombe „hamer“ i četiri rakete „hajmars“;

Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, artiljerijsko oruđe SAU M109 „paladin“ i haubica FH-70. Ruske snage poboljšale su položaje na prvim linijama i uništile dve ukrajinske brigade;

Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, uništena su tri tenka artiljerijsko oruđe SAU M109 „paladin“, dve haubice M119 i jedna D-30;

Na kupjanskom pravcu gubici protivnika u protekla 24 časa iznosili su do 25 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica „msta B“, tri haubice D-20 i radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-50;

Na donjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 460 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, dva borbena vozila pešadije, osam automobila, haubica M777, artiljerijsko oruđe „krab“, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i „gvozdika“ i dve radarske stanice AN/TPKu36;

Na avdejevskom pravcu poginulo je i ranjeno do 325 ukrajinskih vojnika. Uništeno je šet oklopnih vozila, pet automobila, haubica M777 i artiljerijsko oruđe „gvozdika“.

 

Amerika rešila da zapali planetu! Svi na udaru, prvi Si Đinping! Ko ovo pošalje Putinu, čekaju ga najstrašnije posledice!

 

Duda: Ne vidim pretnju

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da trenutno ne vidi pretnju od ruskog napada na ovu zemlju.

„Ne može se reći da uopšte nema pretnje. Ali da li postoji pravi znak (napada)? Ne“, rekao je Duda u intervjuu za „Dzjenik gazeti pravnej“.

Duda tvrdi da je Varšava spremna da se suprotstavi „ruskoj agresiji“, ali je naglasio da je za to potrebno jačanje odbrane.

 

Drhti pola planete! Medvedev čita spisak: Bajden, Šolc, Makron, Sunak...

 

Danska isporučila pomoć

Danska je isporučila još jedan paket finansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 40 miliona kruna (5,8 miliona dolara), koji će biti iskorišćen za obnovu energetske infrastrukture nakon velikih napada ruskih oružanih snaga, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

 

(VIDEO) Bežanija! U Odesi se uplašili od Putinovih trupa! Odluka velikog broja građana šokirala sve!

 

Rusi presreli stotine dronova

Tokom prošle nedelje iznad Donjecka, Makejevke, Jasinovate i Gorlovke presretnuto je 305 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštio je štab odbrane DNR.

U saopštenju se dodaje da su bespilotne letelice uspešno presretnute specijalnim tehničkim sredstvima, a u napadima nije bilo civilnih žrtava niti oštećenja infrastrukture.

 

Udarno obraćanje Zelenskog: Izgubićemo rat od Rusije! Lider Ukrajine traži hitnu akciju Amerike: Ako padnemo, Putin ide dalje!

 

Alarm širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

 

(VIDEO) Brutalna ruska osveta za Belgorod! Kamen na kamenu nije ostao: Gađali rusku teritoriju, pa razneti u paramparčad!

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u devet oblasti Ukrajine: Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Vinickoj, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

 

Eksplozije u Odesi i Kijevu

U Odesi i gradu Zaporožju koji je pod kontrolom kijevskih snaga odjeknule su eksplozije, pišu ukrajinski mediji.

 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je na teritoriji objekta gasne infrastrukture u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula eksplozija.

U saopštenju se dodaje da su oštećena zdanja energetskog postrojenja.
 

 

Sakrijte mrtvu rusku decu! Zapadni mediji dobili skandalozne instrukcije o masakru u Moskvi!

 

Uništeno nekoliko elektrana u Ukrajini

Nekoliko elektrana u Ukrajini, uključujući i u Harkovskoj oblasti, gotovo potpuno je uništeno, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike koji navode da je sadašnja šteta veća od one pričinjene u zimu 2022-2023. godine.

„Ukrajina nije dala detalje o obimu štete na svakoj elektrani, ali zvaničnici su rekli da su neke od njih, uključujući i u Harkovskoj oblasti... skoro potpuno uništene“, piše list.

Generalni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Maksim Timčenko je, komentarišući informaciju o gubitku 80 odsto proizvodnih kapaciteta kompanije zbog napada na termoelektrane, rekao da kompanija namerava da obnovi polovinu uništenih termoelektrana u naredna tri do četiri meseca.

 

Pukla odbrana! Zelenski se hitno oglasio o Harkovu! "Šaljite pojačanja, odmah..."

 

Kimakovski: Uništena velika grupa jedinice "Azov"

Savetnik šefa DNR Igor Kimakovski saopštio je da je na periferiji Časova Jara uništena velika grupa nacističke jedinice „Azov“ (teroristička grupa zabranjena u Rusiji).

- Većina ih se nalazila u stambenim zgradama jednog naselja. Uništeni su zajedno sa uporištem -  rekao je Kimakovski.

On je dodao da ih je poginulo nekoliko stotina.

- Teško je preciznije reći, jer su zatrpani pod ruševinama višespratnica u kojima su se nalazili u vreme napada naših vazdušno-desantnih snaga - istakao je Kimakovski.

 

Pukla odbrana! Zelenski se hitno oglasio o Harkovu! "Šaljite pojačanja, odmah..."

 

Rusi zauzimaju ukrajinska uporišta

Ruske desantne snage grupe „Jug“ zauzele su ukrajinsko uporište na periferiji Časova Jara u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da su tokom vazdušnog izviđanja položaja Oružanih snaga Ukrajine desantne snage otkrile glavne vatrene položaje i skloništa neprijatelja na periferiji grada.

Nakon napada avijacije i artiljerijske vatre, čime je uništeno naoružanje protivnika, ruske desantne snage su u borbenim vozilima BMD-2 uspele da priđu neprijateljskim položajima iz više pravaca, gde su jurišne grupe, pod okriljem oklopnih vozila, brzo zauzele položaje ukrajinske vojske, uništavajući neprijatelja vatrom iz svih vrsta malokalibarskog oružja, bacača granata i ručnih fragmentacionih granata.

 

Pukla odbrana! Zelenski se hitno oglasio o Harkovu! "Šaljite pojačanja, odmah..."

 

Napad ukrajinskog drona

Ukrajinski dron bacio je eksploziv na bivšu destileriju u blizini sela Gujevo u Kurskoj oblasti, požar je ugašen, nema žrtava, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na Telegramu.

 

Šreder šokirao predlogom za Ukrajinu: Ovo će Putin prihvatiti! Bivši kancelar Nemačke poslao snažnu poruku Šolcu i Makronu!

 

Izveden napad sa FAB-500

Posada bombardera Su-34 izvela je napad vazdušnim bombama FAB-500 na komandni punkt ukrajinskih trupa na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Rusija će ih pregaziti za 24 sata! Rumuni dobili jeziv izveštaj: Ako udare u ovom pravcu...

 

Lanceti uništili tenk Oružanih snaga Ukrajine

Pripadnici grupe snaga „Zapad“ su bespilotnim letelicama „lancet“ uništili tenk T-64 Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Ivan Bigma.

On je dodao da su PVO sistemi i sredstva za radioelektronsko ratovanje uništili tri ukrajinska drona – dve „valkirije“ i „furija“.

Prema njegovim rečima, neprijatelj je na kupjanskom pravcu izgubio do 30 vojnika, dva lansera višecevnih raketnih sistema „uragan“ i „grad“, sedam minobacačkih posada, kontrabaterijsku radarsku stanicu, stanicu za elektronsko ratovanje i dva vozila.

 

(VIDEO) Šta se ovo dešava?! Rusiju napali Ameri, Francuzi, Rumuni... Stigle stravične vesti sa granice, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

 

Izveštaj sa fronta: Rusi ušli u Časov Jar, stigla i brigada Azov; Žestoke borbe kod Ugljedara i Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Ukrajinske formacije napale su teritoriju nuklearke Zaporožje, nekoliko zaposlenih je povređeno. Nisu oštećeni kritični objekti na teritoriji Zaporoške NE. Eksploziju drona bez identifikacije njegovog porekla potvrdila je IAEA.

Čini se da su danas Oružane snage Ukrajine oborile svoj rekord slanjem 293 bespilotne letelice preko ruskih teritorija.

 

Izdaja! Ukrajina užasnuta rečima Stoltenberga! Alijansa konačno pokazala pravo lice!

 

Zauzvrat, ruske oružane snage napale su skladišta cementare i naftno-gasni terminal u Odesi. U Harkovu, Dnjepropetrovsku, Donjecku i drugim regionima Ukrajine su pogođeni energetski objekti, pa stoga postoje problemi sa snabdevanjem energijom.

Iz pravca Artjomovska/Bahmuta čeka se potvrda informacija o predstojećem oslobađanju Bogdanovke. Sa terena je saopšteno da se ukrajinske oružane snage i dalje drže zapadnih periferija. Zauzimanje Bogdanovke će ojačati bok za napade Oružanih snaga Rusije na Časov Jar.

 

 

U samom gradu ruski padobranci su napredovali na istočnoj periferiji do glavnih položaja ukrajinskih oružanih snaga,  ruske trupe su se približile školi broj 77 u mikrookrugu Kanal. Većina visokih zgrada ostaje pod kontrolom OSU.

OSU dovlači rezerve i ide u kontranapad. Na strani Oružanih snaga Ukrajine aktivno se koriste bespilotne letelice i kasetna municija, na ruskoj strani avijacija pomaže sa FAB-ovima, a radi i artiljerija. Prema jednoj verziji, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski će poslati jurišnu brigadu zabranjenog Azova u Časov Jar. Ona koja je pomogla Oružanim snagama Ukrajine da duže drže Artjomovsk, ali u Avdejevki to nije uticalo ni na šta. Sada je novi zadatak glavnokomandujućeg da zadrži Časov Jar.

Na Severskom pravcu, Oružane snage Rusije su poboljšale svoje položaje kod Veselog i napadaju u pravcu Belogorovke. U pravcu Krasnolimanskog pratimo napredovanje ruske armije kod predgrađa Ternova.

 

 

U Donjeckom pravcu u Pervomajskom, ukrajinske formacije su se povukle iz Lenjinove ulice ka autoputu E50. OSU i dalje drži položaje u jaruzi Domah severno od Nevelskog.

Na Avdejevskom pravcu vode se žestoke borbe u Berdičiju, gde nije moguće izbaciti ukrajinske oružane snage sa položaja na zapadnoj periferiji sela. Oružane snage Rusije napreduju kako u Berdičima, tako i sa severne i zapadne strane sela – taktika takvog pokrivanja ranije se opravdavala u borbama. U Semjonovki, glavne bitke su se preselile sa južne periferije u centar.

Oružane snage Rusije čiste palisade i proširuju zonu kontrole između Tonjenjkoja i Vodjanoja. Ima napredovanja ka Umanskom, kome Rusi prilaze sa juga, sa strane bare. Ruska artiljerija aktivno priprema položaje Oružanih snaga Ukrajine za kopneni juriš.

Katastrofalne vesti za Ukrajinu! Ovo se upravo dešava sa vojskom: Zelenski ne sme da prizna građanima!

Na pravcu Ugljedara nastavlja se juriš na Novomihajlovku, ofanzivna dejstva ruskih trupa otežana su aktivnom upotrebom bespilotnog oružja od strane ukrajinske strane.

U Donjeckom sektoru ruska armija nadovezuje se na uspeh u Novomihajlovki: severno od sela su napredovali u dačkom selu Mašinostroitel, u samom selu potiskuju Oružane snage Ukrajine nazad na zapadnu periferiju.

Osim toga, ruska vojska je ponovo zauzela veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na jugu. Avijacija pomaže našoj, a Oružane snage Ukrajine se drže preko FPV dronova. U Georgijevki i Krasnogorovki još uvek nema promena, Rusi se suočavaju sa odbranom Oružanih snaga Ukrajine.

Situacija na hersonskom pravcu je stabilna. Ruski operateri dronova gađaju čamce na kojima Oružane snage Ukrajine pokušavaju da pređu Dnjepar. Ruska artiljerija gađa ciljeve OSU na desnoj obali, uključujući i Herson.

Na sektoru Zaporožja linija fronta se nije promenila. Borbe artiljerije i dronova prate borbe u Rabotinu. Severozapadno od Verbovoga, Oružane snage Rusije polako čiste palisade – napred je put snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija