• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.04.2024

15:00

Palestincima uništene kuće, Izrael im šalje bedne šatore! A Hamas - strašno, odbili su jedino rešenje!

Printscreen, Reuters

Vesti

Palestincima uništene kuće, Izrael im šalje bedne šatore! A Hamas - strašno, odbili su jedino rešenje!

Podeli vest

Tel Aviv planira postavljanje 40.000 šatora u gradu Rafa u pojasu Gaze zbog masovnog beskućništva Palestinaca, izazvanog konstantnim granatiranjem kompletne oblasti koja je potpuno devastirala infrastrukturu tog područja.

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

U gradu Rafa sada živi više od milion ljudi, uglavnom raseljenih Palestinaca koji su pobegli iz drugih područja pojasa Gaze od napada izraelske vojske, od kojih su većina žene i deca, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska tvrdi da se u tom gradu kriju četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas, dodajući da bez kopnene ofanzive neće biti moguće „postići ciljeve usvojene na početku rata”, preneo je Tanjug.

Vojska tvrdi i da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

SAD i druge zemlje protive se kopnenoj invaziji Izraela na grad Rafa.

Foto: Reuters

 

Izraelske vlasti navodno kupuju  šatore za pripremu evakuacije palestinskog stanovništva iz Rafe, u južnom pojasu Gaze.

U Rafi živi oko 1,5 miliona Palestinaca, uključujući lokalno stanovništvo i one raseljene iz severnog pojasa Gaze, koji su pobegli nakon početka izraelske vojne operacije prošlog oktobra, nakon napada islamističkog pokreta palestinski Hamas u Izraelu, prenosi Gardijan.

Ovu vest još nisu potvrdili ni izraelski mediji ni vlasti.

Foto: Reuters

 

Hamas nastavlja da odbija poziv na pregovore!

Hamas je saopštio da najnoviji predlog Izraela za primirje u Pojasu Gaze, koji je dobio od posrednika iz Katara i Egipta, ne zadovoljava nijedan od zahteva palestinskih frakcija.

Hamas je u objavljenom saopštenju za štampu dodao da će proučiti predlog, nazvavši ga „nepopustljivim“ i da će dati svoj odgovor posrednicima.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja za pregovaračkim stolom predviđa oslobađanje otprilike 40 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika koji se drže u izraelskim zatvorima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštava da je vlada Izraela odredila datum za vojnu operaciju u gradu Rafa, u južnom pojasu Gaze.

- Danas sam dobio detaljan izveštaj o razgovorima u Kairu, kontinuirano radimo na ostvarenju naših ciljeva, pre svega oslobađanja svih naših talaca i potpune pobede nad Hamasom

Ova pobeda zahteva ulazak u Rafu i eliminisanje tamošnjih terorističkih bataljona, što će se desiti, a postoji datum - objasnio je Netanjahu.

Foto: Reuters

 

Grad Rafa trenutno je dom za više od milion izbeglica koje beže od sukoba u Pojasu Gaze.

Povodom izjava izraelskog premijera, portparol Hamasa, Sami Abu Zahrija, rekao je satelitskoj televiziji „Al Džazira“ u vlasništvu Katara da „pokreću sumnje u svrhu nastavka pregovora“.

U međuvremenu, 186. dana izraelskih vojnih operacija u Gazi, pokrenutih 7. oktobra 2023. kao odgovor na napad Hamasa na jevrejsku državu, palestinski broj poginulih je porastao na najmanje 33.207 mrtvih i 75.933 povređenih, prema izveštajima. iz Ministarstva zdravlja Gaze.

Foto: Reuters

 

Međutim, ove brojke se ne mogu nezavisno proveriti i uključuju i civilne žrtve i pripadnike islamističkog pokreta, i ne uzimaju u obzir ljude za koje se veruje da su ostali zakopani pod ruševinama.

Prema izveštajima Izraelskih odbrambenih snaga, u operacijama pokrenutim u Gazi ubijeno je preko 13 policajaca, dok su poginula ukupno 604 izraelska vojnika, od kojih je 260 poginulo tokom kopnene operacije u pojasu Gaze.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija