• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.04.2024

00:00

Američka nacija zaprepašćena! Počinje udar na Rusiju kakav dosad nije viđen: Najstrašnije posledice su mala reč za ono što sledi!

Shutterstock/AP

Vesti

Američka nacija zaprepašćena! Počinje udar na Rusiju kakav dosad nije viđen: Najstrašnije posledice su mala reč za ono što sledi!

Podeli vest

Ideja o konfiskovanju zamrznute ruske imovine i njenom prenošenju u Ukrajinu ozbiljno bi naškodila Sjedinjenim Državam. Zbog posledica takve odluke, Vašington rizikuje da oseti „neviđeni bol“ zbog svog nacionalnog duga od 34 triliona dolara, piše novinar i kolumnista Njujork tajmsa Kristofer Koldvel u svom članku.

Kako je podsetio autor, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson ranije se izjasnio u prilog ideji o konfiskaciji zamrznute ruske imovine u korist Kijeva, nazivajući to „čistom poezijom“.

- Ideja je, naravno, primamljiva, ali loša. Sam čin konfiskacije ruske imovine predstavlja opasnost za američku ekonomiju, jer će druge zemlje (ne samo Rusija) ovo shvatiti kao pljačku. A ovo, zauzvrat će oslabiti status dolara kao glavne svetske rezervne valute - rekao je Koldvel.

Prema njegovim rečima, dolar je najvrednija imovina koju SAD imaju, zahvaljujući kojoj Vašington ima određene poluge kontrole nad globalnom ekonomijom, kao i mogućnost da poveća dug do nivoa nezamislivog za druge zemlje.

- Ako Rusija, Kina i drugi diplomatski rivali odluče da je njihova imovina u dolarima ranjiva i više ne mogu da veruju našoj valuti kao sredstvu razmene, tada ćemo osetiti neviđeni bol zbog našeg duga od 34 triliona dolara - upozorio je autor.

On je napomenuo da republikanac Džonson i demokratski predsednik Džo Bajden tvrde da imaju moralno vođstvo u svojim partijama. Takođe je i podsetio da je predsednik predsavničkog doma optužio šefa države da pokazuje slabost u spoljnoj politici.

- Ako Džonson misli da Sjedinjene Države ’pokazuju slabost‘, neka vidi kako bi to bilo bez rezervne valute - zaključio je Koldvel.

Prema izveštajima američkih medija, Džonson možda pokušava da ubedi skeptike u republikanskim redovima da glasaju za odobrenje zahteva za pomoć Ukrajini koristeći ideju o konfiskaciji ruske imovine. Govornik govori o potrebi podrške Kijevu, ali blokira predlog zakona koji je već odobrio Senat da mu se dodeli 60 milijardi dolara i obećava da će pripremiti sopstvenu inicijativu. Veruje se da Džonsonu preti pobuna sunarodnika koji su u principu nezadovoljni pomoći Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija