• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.04.2024

07:10

Stižu posledice! Reči Stoltenberga ulile strah u kosti Zapadu! Svi mislili da je Ukrajina spasena, ali na kraju...

Shutterstock

Vesti

Stižu posledice! Reči Stoltenberga ulile strah u kosti Zapadu! Svi mislili da je Ukrajina spasena, ali na kraju...

Podeli vest

Sjedinjene Države još ne kasne sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, ali njihovo odlaganje preti posledicama, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za MSNBC.

- Još nije kasno, ali odlaganje ima stvarne posledice - rekao je on.

Šef alijanse je napomenuo da su bez američkih zaliha Oružane snage Ukrajine pet do deset puta inferiornije u vatrenoj moći, a takođe imaju nedostatak sistema PVO i municije za njih.

U nedelju je šef Obaveštajnog odbora američkog Senata Mark Vorner rekao da bi Vašington mogao da nastavi vojnu pomoć Ukrajini do kraja sledeće nedelje. Pored toga, on je potvrdio da će uključiti vatreno oružje dugog dometa, odnosno rakete ATACMS.

ATACMS je operativno-taktička balistička raketa koju je razvio Lockheed Martin. Može se lansirati iz višestrukih raketnih sistema, uključujući M142 HIMARS.

Prošlog oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin je odluku SAD da isporuče ove rakete Ukrajini nazvao još jednom greškom. Prema njegovim rečima, takvo oružje stvara dodatnu pretnju, ali neće moći radikalno da promeni situaciju na liniji borbenog dodira.

Vašington ponovo pokušava da spase Kijev

Dan ranije, Predstavnički dom američkog Kongresa je većinom glasova usvojio predlog zakona o dodeli skoro 61 milijarde dolara Ukrajini. Od ovog iznosa, 23,2 milijarde se predlaže da se iskoristi za popunu prebačenog naoružanja iz skladišta Pentagona. Još 13,8 milijardi će otići na kupovinu oružja na otvorenom tržištu, a 11,3 milijarde je namenjeno za podršku „tekućim vojnim operacijama SAD u regionu“.

Nakon odobrenja kongresmena, dokument će biti poslat u Senat, a zatim, ako ga tamo podrži, na potpis predsednik Džo Bajden.

Kako je naglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odluka Vašingtona da pruži dodatnu pomoć kijevskom režimu je bila očekivana. To će učiniti države još bogatijim, ali će istovremeno dodatno upropastiti Ukrajinu, što će dovesti do više žrtava među stanovništvom krivicom Vladimira Zelenskog , dodao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija