• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.05.2024

18:48

Najveći trgovinski rat ikada! Bajden udario na Peking - uvodi carine i do 100%

EPA

Vesti

Najveći trgovinski rat ikada! Bajden udario na Peking - uvodi carine i do 100%

Podeli vest

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je značajno povećanje carina na niz kineskih uvoznih proizvoda, uključujući električna vozila, poluprovodnike, baterije i čelik, kao deo napora pred izbore kako bi zaštitio američku industriju usred rastućih strahova da Peking preplavljuje tržište jeftinim izvozom kako bi ojačao sopstvenu ekonomiju.

Bela kuća je saopštila da će ove godine biti uvedena nova carina od 100% na kineska električna vozila, što je četiri puta veće povećanje u odnosu na trenutnu stopu od 25%, kao i udvostručenje postojeće stope od 25% na solarne ćelije.

Tarife na litijumske baterije za električna vozila takođe će biti povećane, sa 7,5% na 25% ove godine, saopšteno je, a povećanje tarifa će se proširiti na sve litijumske baterije do 2026. godine.

Bela kuća je takođe najavila nove carine na medicinske proizvode poput respiratora i maski, kao i na proizvode od čelika i aluminijuma, koje će skočiti sa 0 do 7,5% na 25% u 2024. godini, kao i nova tarifa od 25% za ključne minerale, i 50% na poluprovodnike u 2025. godini, dvostruko više nego što je trenutna stopa.

 

 

Nova stopa će uticati na robu vrednu 18 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

Iako će ovaj potez verovatno dodatno pogoršati već napete odnose između Pekinga i Vašingtona, Bela kuća je rekla da su nove mere neophodne kako bi se suzbile „nepravedne trgovinske prakse Kine“, posebno kineska „krađa intelektualne svojine“ i navika "poplave globalnih tržišta veštački niskim cenama izvoza".

Ovaj potez dolazi nakon „temeljne analize“ ove teme od strane trgovinskog predstavnika SAD ambasadorke Ketrin Taj, a mere su "pažljivo usmerene na strateške sektore“ gde administracija Bajdena sprovodi "istorijske investicije", rekla je Bela kuća.

Nove Bajdenove carine predstavljaju najnoviji korak u višegodišnjem trgovinskom ratu između Pekinga i Vašingtona. U poslednjih nekoliko meseci, prekomerna ponuda kineskih proizvoda u ključnim sektorima poput potrošačkih dobara, elektronike, čelika i građevinarstva, baterija i solarnih panela posebno su izazvale zabrinutost.

Kina, druga najveća ekonomija sveta i najveći izvoznik, okrenula se proizvodnji kao sredstvu da izađe iz ekonomskih problema. To je u suprotnosti s rastućim upozorenjima ekonomista da zemlja mora preurediti svoju tradicionalnu zavisnost od stranih tržišta kako bi rasla.

Međutim, Peking je odbacio komentare da je izvoz viškova na globalna tržišta pretnja drugim ekonomijama, optužujući zapadne vlade za protekcionizam, a u odgovoru na zabrinutosti koje je iznela sekretarka za finansije Dženet Jelen u aprilu, državni mediji su rekli da su zapadne zemlje vekovima primenjivale iste taktike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija