• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.05.2024

21:45

Bajden muku muči! Tramp rapidno ubira simpatije: Amerikanci sve više veruju bivšem predsedniku

Shutterstock

Vesti

Bajden muku muči! Tramp rapidno ubira simpatije: Amerikanci sve više veruju bivšem predsedniku

Podeli vest

Bajdenova administracija i dalje muku muči sa inflacijom, koja značajno utiče na percepciju ekonomske situacije među populacijom

Amerikanci republikanskom kandidatu Donaldu Trampu daju prednost u odnosu na aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena po pitanju ekonomije, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Iako su ekonomski pokazatelji generalno dobri, birači su ove godine fokusirani na strmoglavi skok cena usled porasta inflacije nakon pandemije, piše "Blumberg".

Istraživanje u ključnim "kolebljivim" državama pokazuje da 51 odsto ispitanika smatra da im je finansijski bolje pod Trampom, dok svega 32 odsto njih misli da je aktuelni predsednik bolji. Od 15 ekonomskih pitanja, cena robe za svakodnevnu upotrebu bila je daleko najveća briga registrovanih birača u anketi.

Foto: Reuters

 

Virus korona je, naravno, snažno oblikovao ishode pod obe administracije. Tramp je preuzeo dužnost usred ekonomske ekspanzije, ali se krajem njegovog mandata dogodila globalna pandemija. Bajden je, s druge strane, morao da se nosi sa njenim posledicama.

Portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer rekao je da predsednik "predvodi veliki američki povratak iz haotičnog neuspeha koji je Donald Tramp ostavio iza sebe".

On je rekao da je pod Bajdenom ta zemlja nadmašila predviđanje "Blumberg Ekonomiksa" da će povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi izazvati recesiju. On je "Blumbergovu" procenu indikatora nazvao "pogrešnom", ukazujući umesto toga na 15 miliona novih radnih mesta stvorenih otkako je Bajden preuzeo dužnost.

Trampova kampanja tvrdi da gubitak posla tokom pandemije ne bi trebalo da se račina. Portparolka Karolajn Livit rekla je da će Tramp, ako bude ponovo izabran, "ponovno primeniti svoju agendu Amerika na prvom mestu".

Realni raspoloživi lični dohodak po glavi stanovnika – novac koji je dostupan za trošenje nakon oporezivanja i prilagođen inflaciji – je jasna mera životnog standarda. On je porastao za vreme Bajdenovog mandata, ali u proseku samo za oko četvrtinu tempa koji je postavljen tokom Trampovih godina.

Inflacija iz Bajdenove ere dovela je do rasta raspoloživog dohotka koji je na putu da bude jedan od najgorih tokom bilo kog predsedničkog mandata posle Drugog svetskog rata.

Kumulativni rast potrošačkih cena tokom Bajdenovog mandata verovatno će biti veći od bilo kog drugog predsednika u poslednjih 40 godina. Poređenja radi, inflacija za vreme Trampa se uglavnom kretala oko ciljanih dva odsto.

Bajdenova projektovana prosečna stopa nezaposlenosti od 4,1 odsto bila bi najniža za bilo kog modernog predsednika osim Lindona Džonsona, u periodu od 1965. do 1969. godine.

Stopa nezaposlenosti je porasla sa 3,6 odsto na kraju 2019. na 14,8 odsto u aprilu 2020. dok je pandemija besnela pre nego što je pala na 6,4 odsto u mesecu kada je Tramp napustio funkciju. Ona je nastavila da pada pod Bajdenom kako se ekonomija oporavljala.

Bajden se može pohvaliti stopom nezaposlenosti ispod četiri odsto tokom više od dve godine, što je najduži period tako niske nezaposlenosti u više od pola veka.

Za vreme oba predsednika došlo je do značajnog rasta vrednosti akcija, navodi "Blumberg".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija