• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta

20.05.2024

19:28

Šta posle smrti Raisija?! Teheran će još jače prigrliti Moskvu, a Zapad će pokušati da izvede "obojenu revoluciju"!

printscreen/telegram

Vesti

Šta posle smrti Raisija?! Teheran će još jače prigrliti Moskvu, a Zapad će pokušati da izvede "obojenu revoluciju"!

Podeli vest

Posle smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, unutrašnja politička situacija u zemlji može postati nestabilna. Međutim, to ne bi trebalo da utiče na odnose između Teherana i Moskve, oni će ostati na istom nivou, kažu stručnjaci.

Prema rečima Aleksandra Perendžijeva, vanrednog profesora odeljenja političke analize i društveno-psiholoških procesa Ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov, posle Raisijeve smrti unutrašnji problemi će postati najveća pretnja Iranu.

- Glavni rizik je destabilizacija unutar samog Irana. Sistem upravljanja je oštećen, a kada dođe do takvih situacija, prevremenih i hitnih izbora, protivnici u zemlji mogu to da iskoriste - rekao je on u intervjuu za Lenta.ru.

Istovremeno, ekspert smatra da je malo verovatno da će ishod izbora biti da novi šef države postane osoba sa političkim stavovima drugačijim od Raisija.

S druge strane, Perendžijev je siguran da će sistem upravljanja u Iranu „u svakom slučaju biti obnovljen prilično brzo", pošto najviši lider - duhovni vođa i prvi zamenik predsednika - takođe igraju veliku ulogu u strukturi moći.

Pored rizika unutar zemlje, Perenjiev je priznao da bi smrt iranskog lidera mogla da ometa formiranje međunarodnog transportnog koridora, kao i da izazove komplikacije u odnosima između Teherana i Bakua. Prema njegovom mišljenju, sada će "pokušati da stvore svađu" između Irana i Azerbejdžana.

Odnosi Irana sa Rusijom će, istovremeno, ostati nepromenjeni i zadržaće kurs njihovog jačanja, kaže ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove, orijentalista Elena Suponina.

- Oni ljudi koji sada privremeno preuzimaju vlast u svoje ruke potpuno se drže istog kursa kao i preminuli predsednik i ministar spoljnih poslova - objasnila je ona za Lente.ru.

Prema rečima orijentaliste, postoji tenzija u odnosima između Irana i Sjedinjenih Država, što je malo verovatno da će se promeniti u bliskoj budućnosti. Istovremeno, kako smatra ekspert, moguće su tenzije u odnosima sa Izraelom.

Politikolog Sergej Markov je u razgovoru za Info24 izrazio mišljenje da će iranska politička elita nastaviti da se drži proruskog kursa.

Istovremeno, prema rečima Markova, SAD i prozapadna opozicija u Iranu pokušaće da organizuju proteste kako bi srušili aktuelnu vlast.

- Opozicija veruje da su protestna osećanja u Iranu opstala, pa će tokom izbornog perioda pokušati da organizuje obojenu revoluciju. Sumnjam da će u tome uspeti, jer Iran ima Korpus garde islamske revolucije, čiji su borci uvek spremni da izađu na ulice i očiste ih od izgrednika - smatra politikolog.

On je podsetio da su se 2022. godine u Iranu održavali skupovi i protesti, koji su bili nezadovoljni aktuelnom vladom i njenom politikom. Markov je primetio da su iranski lideri tada mogli da zadrže vlast.

Kobni let predsednika Irana

Foto: Reuters

 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je 19. maja u padu helikoptera. Zajedno sa njim na brodu su bili ministar inostranih poslova Hosein Amir Abdolahian, šef pokrajine Istočni Azerbejdžan Malik Rahmati, imam Tabriza, ajatolah Mohamed Ali Al-e-Hašem, komandant predsedničke bezbednosne jedinice Sardar Sejed Mehdi Musavi, nekoliko telohranitelja i članovi posade helikoptera. Svi su umrli .
Nakon Raisijeve smrti, za vršioca dužnosti predsednika Irana imenovan je Mohamed Mokhber, koji je bio potpredsednik od 8. avgusta 2021.
Pored toga, vanredni predsednički izbori bi trebalo da se održe u zemlji u narednih 50 dana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija