• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

24.05.2024

00:00

Neverovatno! Zvuči kao teorija zavere, ali... Netanjahuu dani bili odbrojani, a onda je došla udarna vest iz Haga!

Reuters

Vesti

Neverovatno! Zvuči kao teorija zavere, ali... Netanjahuu dani bili odbrojani, a onda je došla udarna vest iz Haga!

Podeli vest

Taman kada se učinilo da su Benjaminu Netanjahuu odbrojani dani na vlasti, Međunarodni krivični sud je uskočio da ga spase.

Krhki ratni kabinet izraelskog premijera bio je na ivici kolapsa ovog vikenda nakon što je penzionisani general Beni Ganc zapretio da će napustiti vladu ako Netanjahu ne predstavi posleratni plan za upravljanje Gazom.

Potom je na scenu stupio glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan i zatražio naloge za hapšenje Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, zajedno sa trojicom lidera Hamasa, uključujući Jahju Sinvara, vođu islamističke grupe u Gazi.

Ako su se Kan i njegova komisija od šest stručnjaka nadali da će optužujući obe strane za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti naterati Izrael i Hamas da pauziraju borbe i jevrejsku državu da preispita svoju vojnu kampanju, onda su se grdno razočarali, piše "Politiko".

Nekoliko minuta nakon objavljivanja vesti, izraelski opozicioni lider Jair Lapid, među najvećim Netanjahuovim političkim protivnicima koji je nedeljama tražio nove izbore, osudio je Kana i odbacio njegovu najavu kao "katastrofu" i "moralni promašaj".

I sam Ganc je stao na stranu Netanjahua. "Povlačenje paralela između lidera demokratske zemlje odlučne da se odbrani od groznog terora i vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamas) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot", rekao je on.

Izrael je pokrenuo rat u Pojasu Gaze nakon što su pripadnici Hamasa 7. oktobra ubili oko 1.200 Izraelaca i uzeli još 250 talaca. U izraelskim operacijama u enklavi ubijeno je najmanje 35.000 ljudi, uključujući 15.000 dece, navode palestinski zvaničnici.

Broj mrtvih izazvao je međunarodnu zabrinutost, a Južna Afrika je optužila Izrael da je izvršio genocid u slučaju koji vodi Međunarodni sud pravde, takođe sa sedištem u Hagu.

Nadav Štraušler, bivši strateg Netanjahuove kampanje, rekao je za "Politiko" da je Kanova izjava samo pomogla njegovom bivšem šefu tako što bi primorala opozicione političare i kritičare da se okupe u njegovu odbranu. Većina Izraelaca će smatrati da Kan cilja na Izrael, a ne samo na Netanjahua, upozorio je on.

- Vezivanje Bibija sa Sinvarom - to je nešto što je Izraelcima veoma teško da progutaju - rekao je Ehud Olmert, bivši izraelski premijer i žestoki kritičar Netanjahua. To će samo podstaći Izraelce da se osećaju ugroženo, objasnio je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks
Politika

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks

Svesrpski sabor je bio nesumnjivo važan događaj u modernoj istoriji našeg naroda, a deklaracija usvojena tokom istog važan dokument, ali ostaje utisak da je istom falila tačka posvećena dejugoslovenizaciji Srbije i Republike Srpske, jer nema nacionalnog buđenja i srpsko-srpskih integracija ukoliko i dalje imamo institucije koje nose ime po državi koja ne postoji već četvrt veka, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

16.06.2024

10:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20