• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.05.2024

11:40

Kakav doček za Amere! Drama na Tajvanu, ovo je opasno! Odjednom se pojavili brodovi i avioni - poruka ili nešto drugo?!

Reuters

Vesti

Kakav doček za Amere! Drama na Tajvanu, ovo je opasno! Odjednom se pojavili brodovi i avioni - poruka ili nešto drugo?!

Podeli vest

Tajvanska vojska je primetila 21 kineski vojni avion i 15 brodova oko ostrva u poslednja 24 sata, saopštile su jutros vlasti u Tajpeju.

Deset kineskih aviona ušlo je u zonu identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana.

Kina je u četvrtak i petak sprovela vojne manevre oko Tajvana, negodujući zbog govora novog tajvanskog predsednika Laj Čing Tea koji ocenjuje kao separatistički.

Tajvan je osudio nove vojne manevre Kine oko ostrva koji su počeli nekoliko dana nakon inauguracije predsednika.

Manevar zbog sastanka?

Podsetimo, tajvanski lider Lai Čing-te sastao sa američkim zakonodavcima nekoliko dana nakon što je Kina završila svoju najveću vojnu vežbu oko ostrva u poslednjih godinu dana.

Posetu dvostranačke delegacije iz SAD, tajvanski ministar spoljnih poslova Lin Čia Lung ocenio je kao "važan gest solidarnosti koji pokazuje da Amerika čvrsto stoji uz demokratski Tajvan".

Američki poslanici izrazili su podršku odbrani Tajvana na njihovom putu ka "samoupravnoj demokratiji", a predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol naveo je da je neophodno "obezbediti odvraćanje".

Sa gostima iz Amerike sreo se, prema pisanju "Blumberga", i tajvanski predsednik Lai Čing-te koji je naveo da će Tajvan nastaviti da produbljuje saradnju sa SAD. On je takođe citirao pojam "mir kroz snagu" bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana i obećao da će ojačati nacionalnu odbranu.

Mekol je rekao i da je vodio "veoma direktne razgovore" sa Laijem o pretnji sa kojom se Tajvan suočava iz Kine.

"Ključ je osigurati da ostrvo ima oružje neophodno za odvraćanje", rekao je, dodajući da je izvršio pritisak na proizvođače iz vojne industrije i Bajdenovu administraciju da što pre isporuče zaostalo oružje koje je Tajvan kupio.

Peking je poslednjih dana izrazio nezadovoljstvo novom vladom Tajpeja, optužujući Laija da traži nezavisnost i destabilizuje region.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija