• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

27.05.2024

18:20

Sunakov vojni plan je neopevana budalaština! Britanki generali besni, pucaju iz svih oružja po premijeru!

Reuters

Vesti

Sunakov vojni plan je neopevana budalaština! Britanki generali besni, pucaju iz svih oružja po premijeru!

Podeli vest

Britanskim oružanim snagama je potrebno više novca, a ne neobučenih tinejdžera-dobrovoljcima, poručili su bivši vojni zvaničnici nakon što je premijer Riši Sunak najavio da će vratiti obavezno služenje vojnog roka ako Konzervativna partija pobedi na izborima koji su raspisani za 4. jul.

Sunak je proteklog vikenda predstavio plan, prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju služenje vojnog roka u trajanju od 12 meseci ili da volontiraju jedan vikend mesečno tokom godinu dana u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim ljudima.

U roku od nekoliko sati, na predizborno obećanje Rišija Sunaka obrušili su se šefovi vojske i bivši konzervativni ministar odbrane.

Admiral Alan Vest, bivši komandant britanske mornarice, rekao je da je Sunakov plan potpuna glupost koja će iscrpeti budžet za odbranu.

- Bio bih oduševljen da više mladih ljudi postane svesno odbrane i bude uključeno, ali ova ideja je u osnovi neopevana budalaština - rekao je lord Vest i dodao:

- Moramo da potrošimo više na odbranu i, ako uradimo ono što on predlaže, novac će biti isisan iz odbrane".

On je dodao da je Riši Sunak trebalo da izdvoji više sredstava u budžet za odbranu pre izbora.

Ričard Denat, bivši načelnik Generalštaba, rekao je da je predlog „izborni oportunizam". 

- Troškovi ovoga bi bili značajni u smislu obuke i infrastrukture. Ovaj zadatak se ne može samo nametnuti oružanim snagama kao dodatna stvar - dodao je on.

Majkl Portiljo, bivši ministar odbrane, rekao je da bi ova najava mogla dodatno da našteti reputaciji torijevaca u pogledu fiskalne odgovornosti.

- Način na koji je ova politika proizvedena zaista me veoma brine. Odnosno, veoma sumnjam da li se o tome razmišljalo, i sumnjam da su oružane snage i sve dobrotvorne organizacije koje treba da budu uključene konsultovane i da li su uključene - rekao je on za britanske medije.

Inače, podseća "Gardijan", Sunak je obećao obavezni vojni rok samo dva dana nakon što je parlamentarni podsekretar odbrane Endru Marison rekao da vlada nema planove za vojnu službu u „bilo kom obliku" jer bi to donelo više štete nego koristi.

Britanski političar Najdžel Faraž, počasni predsednik Reform UK, rekao je za Bi-Bi-Si da je predlog osmišljen tako da se dopadne njegovim glasačima, ali da je na kraju „šala" i „potpuno nepraktičan".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija