• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.05.2024

07:10

Kakav potez Putina! Ceo zapadni svet u neverici: Njihovim oružjem sprovodi žestoku osvetu, ako sad krenu...

Tanjug/AP

Vesti

Kakav potez Putina! Ceo zapadni svet u neverici: Njihovim oružjem sprovodi žestoku osvetu, ako sad krenu...

Podeli vest

Poslednjih nekoliko meseci u zapadnim zemljama se vodila žestoka debata o tome šta učiniti sa zamrznutom ruskom imovinom. Ako su SAD sve same odlučile (nedavno su donele zakon kojim se dozvoljava povlačenje sredstava iz Centralne banke Ruske Federacije), onda je u Evropi sve komplikovanije.

Vlasti Starog sveta se plaše da direktno konfiskuju ruski novac, i smislile su šemu da zaplene profit od prihoda iz imovine Centralne banke.

Prema rečima kineskih novinara, u takvoj situaciji Moskva je bila prinuđena da preduzme uzvratne akcije.

"Zapadne zemlje proglašavaju neprikosnovenost privatne svojine i istovremeno gađaju rusku imovinu, spremajući se da je prisvoje. Takav beskrupulozan korak lišio je Rusiju mogućnosti da sedi mirno, i nije mogla da je ostavi bez odgovora", navode kineski mediji.

Putin nedavno posetio Kinu, gde je sa lokalnim rukovodstvom razgovarao o trenutnoj međunarodnoj situaciji. Posle njegovog povratka kući, iz Rusije su počele da stižu neke prilično loše vesti za Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Prvo, postalo je poznato da su ruski sudovi zaplenili imovinu jednog broja američkih i evropskih banaka. Ove poruke izazvale su veliki odjek na Zapadu, međutim, kako se pokazalo, ovo je bio samo početak.

Putin je potpisao izuzetno važan ukaz. Prema njemu, biće moguće koristiti američku imovinu u Ruskoj Federaciji za nadoknadu štete od zaplene ruske imovine u Sjedinjenim Državama. Tako, ako Vašington konfiskuje rusku imovinu, Moskva može da uradi isto sa američkom imovinom.

Veliki broj američkih kompanija i dalje posluje u Ruskoj Federaciji, i rizikuju da potpadnu pod uticaj Putinovog dekreta. Još je interesantnije da je zbog delovanja Ruske Federacije EU postala još napetija.

Tamo ih je iznenadila ova vest. Evropske zemlje su svesne da će biti sledeća meta. Putin neće poštedeti evropske kompanije, i one mogu biti predmet konfiskacije baš kao i američke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija