• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.05.2024

22:30

Tramp: Bombardovao bih Moskvu i Peking! Republikanski kandidat za šefa Bele kuće šokirao svet

Reuters/AP

Vesti

Tramp: Bombardovao bih Moskvu i Peking! Republikanski kandidat za šefa Bele kuće šokirao svet

Podeli vest

Bivši američki predsednik i aktuelni republikanski kandidat za drugi mandat u Beloj kući Donald Tramp izjavio je da bi bombardovao Moskvu i Peking da su napali Ukrajinu i Tajvan tokom njegovog mandata, objavio je "Vašington post".

List navodi da je Tramp to izjavio donatorima svoje kampanje kako bi prikupio što više novca, ali da su oni ostali zgranuti.

Zaoštrena retorika

Prema pisanju "Vašington posta", brojni donatori, savetnici i drugi ljudi bliski Trampu kažu da je bivši predsednik SAD zaoštrio svoju retoriku tokom kampanje prikupljanja novca uoči verovatnog revanša sa aktuelnim šefom Bele kuće Džoom Bajdenom na predstojećim izborima u novembru.

Tramp, koji redovno govori o spoljnopolitičkim temama na događajima za prikupljanje novca, navodno je rekao da bi bombardovao Moskvu kao odgovor na rusku operaciju u Ukrajini. On je, kako izvori "Vašington posta" kažu, isto to rekao i za Kinu - da bi bombardovao Peking da je ta zemlja napala Tajvan tokom njegovog mandata.

- Te njegove izjave iznenadile su njegove donatore - navodi izvor "Vašington posta".

Trampu, inače, nisu strane pretnje u njegovim govorima. Ranije je pretio Severnoj Koreji "vatrom i besom" kad su tenzije zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga planule 2017. Međutim, u vezi sa ukrajinskim sukobom, on je ranije obećavao da će rešiti konflikt u roku od samo 24 sata ako bude ponovo izabran za predsednika SAD. Tramp je insistirao na tome da može da okonča rat tako što će sesti da razgovara sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ranije bio za pregovore

Prema navodima iz ranijih izveštaja "Vašington posta", Tramp je rekao da će okončati sukob pritiskom na Ukrajinu da pristane da prizna bar neke od svojih teritorijalnih gubitaka u korist Rusije.

Istovremeno, Tramp je ranije pričao da će, nakon što pobedi na predsedničkim izborima u novembru, pritisnuti Ukrajinu na mirovne pregovore sa Rusijom tako što će joj uskratiti vojnu pomoć.

Bajden: SAD su oslobodile Evropu i svet od fašista?!

Foto: EPA

 

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da su SAD oslobodile Evropu i ceo svet od nacista?! On je na Dan sećanja u SAD posetio Arlingtonsko groblje u Vašingtonu kako bi odao poštu palim američkim trupama i položio venac na Grob neznanog junaka.

- Vojnici koji su sahranjeni na ovom groblju borili su se u svakom velikom sukobu u istoriji. Uspeli su da pobede fašizam. Američki vojnici su 6. juna 1944. godine pošli na plaže Normandije i oslobodili kontinent i bukvalno spasli svet - kazao je Bajden.

Na tu njegovu izjavu brzo mu je stigao odgovor ruskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova, koji je poručio da Moskva neće dozvoliti Americi da izvrće istoriju.

"Izjave predsednika Bajdena deo su kampanje Vašingtona, koja ima za cilj cinično omalovažavanje, pa čak i dezavuisanje odlučujuće uloge Sovjetskog Saveza u slamanju fašista tokom Drugog svetskog rata. Ne postoji nijedna država na svetu koja je izdržala više od SSSR u borbi protiv nacističke Nemačke i njenih satelita", napisao je Antonov na Telegramu.

Prema rečima ruskog ambasadora, tvrdnje Bajdena i drugih američkih političara diktirane su trenutnim odnosima Vašingtona i Moskve.

"Takve dezinformacije deo su psihološkog rata protiv Rusije. Borićemo se protiv toga i nećemo dozvoliti izvrtanje istorije", naglasio je Antonov.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija