• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

31.05.2024

23:28

(VIDEO) Ko će pre do potopljenje španske galije?! U njoj je blago vredno 16 milijardi evra!

pixabay.com

Vesti

(VIDEO) Ko će pre do potopljenje španske galije?! U njoj je blago vredno 16 milijardi evra!

Podeli vest

Kolumbijska vlada je započela istragu bez presedana o potopljenoj španskoj galiji "San Hoze" iz 18. veka, koju često nazivaju "svetim gralom brodoloma". Veruje se da taj brod, koji je britanska kraljevska mornarica potopila 1.708. godine u blizini obale Kartahene, sadrži jedno od najvećih blaga ikada izgubljenih na moru, a procenjuje se da vredi oko 16 milijardi evra.

Da bi sačuvala istorijsko mesto, Kolumbija je proglasila područje oko olupine galije zaštićenom arheološkom zonom. Brod, koji je prevozio značajan teret namenjen finansiranju rata kralja Španije protiv Britanije, potonuo je sa skoro 600 članova posade.

Prva faza tog istraživačkog projekta, poznata kao "faza karakterizacije ", koristiće daljinsku detekciju za kreiranje detaljnih slika lokaliteta i katalogizaciju arheološkog materijala na morskom dnu.

Podvodni roboti će takođe biti raspoređeni da skeniraju olupinu. Ti podaci će podržati akademska istraživanja, navodi Kolumbijski institut za antropologiju i istoriju. Buduće faze projekta biće određene na osnovu nalaza početne faze.

Huan David Korea, kolumbijski ministar kulture, nazvao je istraživačku misiju misijom "bez presedana". On je istakao da proglašenje lokaliteta zaštićenim područjem obezbeđuje njegovo očuvanje zbog njegove značajne naučne i baštinske vrednosti.

Olupina je prvobitno otkrivena 2015. godine, ali je blago unutar San Hozea predmet dugotrajnih pravnih sporova. Među tužiocima su američka spasilačka kompanija Sea Search Armada i Španija.

Kolumbijska vlada je pojasnila da tokom početne faze projekta nisu planirana nikakva arheološka iskopavanja. Sam naziv projekta, "Ka srcu galeona San Hoze", odražava posvećenost nacije otkrivanju i očuvanju ovog neprocenjivog dela istorije.

San Hoze, galija španske Armade sa 64 topa i tri jarbola, potonula je 1708. tokom žestoke bitke kod ostrva Baru, južno od Kartahene, Kolumbija. Prevozila je zlato, srebro i smaragde. Brod je porinut 1.698. godine u brodogradilištu Mapil u Usurbilu (Gipuzkoa, Španija). Imao je i brod blizanac, San Hoakin. Oba broda su bila u sastavu španske mornarice (Armada de la Guardia de la Carrera de las Indias).

Tokom Rata za špansko nasleđe, San Hoze je sa San Hoakinom i drugim brodovima flote plovio pod komandom generala Hosea Fernandeza de Santiljana. Flota sa blagom, koja se sastojala od tri ratna i 14 trgovačkih brodova, ukrcala se iz Portobela u Panami i uputila se ka Kartageni.

Ipak, naišli su na britansku eskadrilu u blizini Barua, što je izazvalo bitku poznatu kao Vagerova akcija. Tragično, tokom sukoba rezervoari za barut San Hozea su eksplodirali, što je dovelo do uništenja broda i gubitka skoro svih od 600 članova posade. Preživelo ih je samo 11.

Okeanografska institucija Voods Hole (VHOI) locirala je potopljeni brod na dubini od 600 m u novembru 2015. Nakon otkrića, kolumbijska vlada je u julu 2017. objavila početak operacije spasavanja za izvlačenje blaga i proučavanje olupine.

Teret sa broda San Hoze, namenjen za podršku ratnim naporima kralja Španije, ostaje jedan od najznačajnijih nalaza podvodnog blaga. Kolumbijska vlada, zajedno sa VHOI, pokušava da sačuva ovo mesto zbog njegove ogromne istorijske i novčane vrednosti. Potopljena galija ostaje žarište arheološkog interesovanja i međunarodnih intriga, simbolizujući pomorsku istoriju ranog 18. veka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Blista na EP, a sada ima novi klub! Gruzin ide u Kneževinu!
Fudbal

Blista na EP, a sada ima novi klub! Gruzin ide u Kneževinu!

Trenutno prvi strelac EP u Nemačkoj Žorž Mikautadze, karijeru bi mogao da nastavi u Monaku! Reprezentativac Gruzije tako bi mogao da naplati sjajne partije na Evropskom prvenstvu na kojem je sa tri gola pomogao svojoj selekciji da se domogne osmine finala!

28.06.2024

16:18

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija