• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.06.2024

13:54

Milijarderi se okupljaju iza Trampa! Bajden i "demokrate" zabili sebi autogol!

EPA

Vesti

Milijarderi se okupljaju iza Trampa! Bajden i "demokrate" zabili sebi autogol!

Podeli vest

Mirijam Adelson, Dejvid Saks, Šamat Palihapitija, Bil Ejkman, Stiv Švarcman, Šon Megvajer, Ilon Mask samo su neki od milijardera koji su stali uz Trampa, na čiji račun se 24 sata nakon presude slilo 53 miliona dolara

Ultrabogati Amerikanci okupljaju se iza bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nakon istorijskog suđenja na kome je Tramp proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih zapisa za tajnu isplatu bivše zvezde filmova za odrasle Stormi Danijels. Tako su predsednik SAD Džo Bajden i njegove "demokrate" zabili sebi još jedan autogol

Pare nisu problem

Tramp je do presude zaostajao za Džoom Bajdenom kada je reč o prikupljanju sredstava za kampanju, ali je osuda ubrizgala novi život u njegovu izbornu trku.

Samo 24 sata nakon presude na njegov račun slilo se neverovatnih 53 miliona dolara. Donatori su najbogatiji Amerikanci - od bankara, do vlasnika najvećih kompanija u SAD, a lavinu je pokrenuo vlasnik Tesle i društvene mreže Iks Ilon Mask.

Bajden je, podsetimo, do početka suđenja Trampu bio mnogo uspešniji u prikupljanju sredstava za kampanju. Do kraja aprila na računu je imao rekordnih 192 miliona dolara u gotovini, dok je Tramp tada raspolagao sa 93,1 milionom dolara. Istog meseca (što se poklapa sa medijskom i sudskom harangom protiv bivšeg lidera SAD) Trampova kampanja je prikupila 76 miliona dolara, nadmašivši demokratske po prvi put u ovom izbornom ciklusu. Bajdenova kampanja prikupila je 51 milion dolara u aprilu, što je znatno manje u odnosu na 90 miliona dolara prikupljenih mesec dana ranije.

A priliv novca tek sledi! Mediji u SAD poput "Politika" pišu kako će izraelsko-američka milijarderka Mirijam Adelson Trampu za kampanju donirati čak 90 miliona dolara.

I drugi američki milijarderi će slediti njen primer. Među njima je, piše britanski BBC, i investitor iz Silicijumske doline Dejvid Saks, koji je na Iksu objavio kako "sada postoji samo jedno pitanje na američkim predsedničkim izborima, a to je da li će američki narod prihvatiti da SAD postanu banana republika".

Saks i njegov kolega, investitor Šamat Palihapitija 6. juna planiraju da organizuju prikupljanje sredstava za Trampa u San Francisku. Očekuje se da će i drugi potencijalni donator, poput menadžera hedž fonda Bila Ejkmana, narednih dana objaviti svoju podršku Trampu. Izvršni direktor "Blekston" grupe Stiv Švarcman i jedan od najistaknutijih milijardera na Volstritu već je najavio da će podržati Trampa na izborima.

Foto: EPA

 

 

Žrtva sistema

Brojni američki milijarderi već su podržali Trampa, a među njima su osnivači hedž fondova Džon Polson i Robert Merser, kao i pionir frakinga (tehnologija za dobijanje gasa iz nafte i škriljaca) Harold Ham i kazino mogul Stiv Vin. Milijarder investitor Nelson Pelc, koji je posle nereda u američkom Kapitolu rekao da mu je žao što je glasao za Trampa 2020. godine, sada je promenio mišljenje i ugostio je bivšeg predsednika u svojoj vili na Floridi na obali okeana.

Američki milijarder Šon Megvajer najavio je veliku donaciju Trampu u roku od nekoliko minuta nakon prošlonedeljne presude, tvrdeći da je suđenje nepravedno. On je u postu na Iksu izneo niz razloga za podršku Trampu.

- Postoji realna šansa da Tramp bude osuđen na zatvorsku kaznu. Iskreno govoreći, to je deo razloga zašto ga podržavam. Verujem da je naš pravosudni sistem okrenut protiv njega - napisao je on.

Novac neće presuditi

Profesor Džastin Bačler, stručnjak za finansiranje kampanje sa Univerziteta u Ohaju, rekao je za BBC kako novac ipak neće biti odlučujući za pobedu na predsedničkim izborima.

- Primarna uloga novca u kampanji je povećanje prepoznatljivosti imena. Svi već znaju ko su Donald Tramp i Džo Bajden - objasnio je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija