• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.06.2024

00:15

Pukla tikva! Šolc šokirao Makrona! Evropa zaratila oko Ukrajine, lideru Nemačke nije stiglo pismo iz Pariza - razlog je jasan!

Reuters/shutterstock

Vesti

Pukla tikva! Šolc šokirao Makrona! Evropa zaratila oko Ukrajine, lideru Nemačke nije stiglo pismo iz Pariza - razlog je jasan!

Podeli vest

Berlin neće podržati predlog Francuske da pošalje zapadne instruktore u Ukrajinu gde bi navodno obučavali kijevske snage, prenosi nemački list "Velt", pozivajući se na izvore.

Prethodno su mediji izvestili da je francuski predsednik Emanuel Makron pokušao da formira koaliciju za razmeštanje zapadnih specijalista za obuku ukrajinske vojske na terenu. Makron je to potvrdio na konferenciji za novinare u petak, dodavši da je nekoliko država već pristalo da se pridruži inicijativi.

Prema informacijama do kojih je došao "Velt", načelnik štaba francuskih odbrambenih snaga, general Tjeri Burhar je po Makronovom nalogu prošle nedelje pisao nekim od svojih NATO kolega, pozvavši ih da učestvuju u inicijativi. Pismo je navodno upućeno SAD i desetak evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku, Holandiju, baltičke države, Dansku i Švedsku.

Nemačkoj, međutim, nije upućeno nikakvo pismo, tvrdi "Velt", pošto je tokom nedavnih pregovora u Briselu Berlin jasno stavio do znanja da nemački vojnici neće učestvovati u misiji na tlu Ukrajine.

Nemačka vlada je, zajedno sa italijanskom i španskom, izrazila zabrinutost da bi obuka kijevskih snaga na licu mesta mogla da eskalira sukob i uvuče Zapad u rat sa Rusijom, tvrdi list.

SAD su takođe navodno odbacile ideju francuskog lidera da pošalje instruktore u Kijev. Prema izveštaju "Politika", američki predsednik Džozef Bajden izrazio je zabrinutost da bi NATO trupe u Ukrajini, čak i u slučaju instruktora, mogle da završe na liniji vatre.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi napomenuo je istog dana da je Bajden u više navrata naglašavao "da neće biti američkih čizama na terenu u Ukrajini".

Moskva već dugo osuđuje Zapad zbog pružanja vojne pomoći Kijevu i upozorava da će zapadno vojno osoblje u Ukrajini biti legitimne mete za napad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija