• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2024

22:20

Amerikanci prete Gruziji! Kobahizde sasekao Vašington: Nećemo biti žrtve globalne partije rata SAD!

Shutterstock, EPA Images

Vesti

Amerikanci prete Gruziji! Kobahizde sasekao Vašington: Nećemo biti žrtve globalne partije rata SAD!

Podeli vest

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio je u ponedeljak da je zemlja žrtvovana od strane globalne partije rata koju predvode SAD, nakon demonstracija povodom donošenja novog zakona o stranim agentima.

SAD su upozorile Gruziju da ne postane protivnik Zapada usaglašavanjem politike sa Moskvom, pošto je njen parlament prkosio masovnim uličnim protestima da bi usvojio zakon „inspirisan Kremljom“.

Pomoćnik državnog sekretara Vašingtona, Džim Obrajan, govorio je o svojim strahovima da bi usvajanje zakona o stranim agentima u gruzijskom parlamentu u utorak, moglo biti još jedna prekretnica u nemirnoj istoriji bivše sovjetske države.

U komentarima koji su, kako se činilo, signalizirali uverenje u SAD da se gruzijska vlada još jednom slaže sa Rusijom , O'Brajen je sugerisao da bi finansiranje uskoro moglo biti povučeno.

Foto: EPA

 

O'Brajen je rekao da su milijarde dolara su potrošene od strane SAD na obnovu Gruzije nakon pada Sovjetskog Saveza, a stotine miliona su planirane za ekonomiju i vojsku zemlje.

Američki zvaničnik je govorio kako su kontroverzni zakon o stranim agentima podržala 84 poslanika prema 30, uprkos demonstracijama koje su dovele stotine hiljada ljudi na ulice Tbilisija.

Ispred zgrade parlamenta, maskirana policija za nerede upotrebila je suzavac u uzaludnom pokušaju da rastera jedan od najvećih protesta do sada, dok su se poslanici unutra svađali oko budućnosti zemlje.

Protesti su nastavljeni i posle noći, a gomile demonstranata marširalo je do Trga heroja, oko 2 km od parlamenta, i blokiralo okolne ulice, preneo je Gardijan.

Foto: Tanjug/AP

 

Američki Stejt department nazvao je predlog zakona inspirisanim Kremljom, jer ima odjeka zakona koje je u ruske statute 2012. godine uneo Vladimir Putin, koji je služio da spreči NVO sektor da se meša u unutrašnja pitanja Rusije.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio je u ponedeljak da je zemlja žrtvovana od strane globalne partije rata koju predvode SAD, jezikom koji je odjekivao onim koji je Kremlj koristio za pomoć Zapada Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

 

Takođe je kritikovao milijardera oligarha Bidzinu Ivanišvilija , počasnog predsednika vladajuće partije Gruzijski san, za koga se smatra da vodi politiku vlade.

- O'Brajen je tražio sastanak sa Ivanišvilijem, ali je odbijen na osnovu toga što su SAD zamrznule 2 milijarde dolara njegovog novca kroz "de fakto" sankcije - rekao je Kobahidze novinarima.

O'Brien je rekao da "u ovom trenutku" Ivanišviliju nije bilo sankcija i da je činjenica da je takva osoba tako loše dezinformisana šokantno i razočaravajuće.

Podsetimo da ukoliko Zapad odluči da donese neku vrstu finansijskih sankcija Gruziji samo će potpomoći da se ona ekonomski u potpunosti okrene Rusiji i Kini, a samim tim i odalji od bilo kakve ideje evropskog puta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!
Fudbal

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!

Kanadski fudbaler Mojze Bombito dobio je brojne uvrede na rasnoj osnovi putem društvenih mreža, posle njegovog starta na kapiten reprezentacije Argentine Lionelu Mesiju tokom utakmice na Kupu Amerike.

22.06.2024

08:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija