• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2024

13:06

Počela čistka Vrhovne rade! Zelenski zaveo diktaturu u kabinetu i postao Staljin Kijeva!

Reuters/shutterstock

Vesti

Počela čistka Vrhovne rade! Zelenski zaveo diktaturu u kabinetu i postao Staljin Kijeva!

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otpočeo je svojevrsnu čistku u sopstvenim redovima, u nameri da skloni sve koji se ne slažu sa politikom njegovih zapadnih nalogodavaca, tvdi kolumnistkinja RIA Novosti Irina Alksnis.

Alksnisova u svom izlaganju navodi da su vesti o otpuštanju visokih kadrova u Kijevu postale norma, jer polovina sama daje ostavku dok drugu polovinu otpuštaju.

- Oko Vladimira Zelenskog ubrzano se formira kadrovska pustinja. Prema mišljenju ukrajinskih i zapadnih stručnjaka, Andrij Jermak, šef predsedničke kancelarije, koncentriše maksimalne resurse, ovlašćenja i mogućnosti u svojim rukama. Ali sve više istaknutih predstavnika ukrajinske elite napušta svoje funkcije: jedni odlaze sami, druge šalju u penziju. Proces je veoma aktivan – vesti o otpuštanjima visokog profila u Kijevu postale su uobičajene, što izaziva sve oštrije i otvorenije nezadovoljstvo na Zapadu. Nedavno su skoro svi svetski mediji objavili izveštaj sa oštrim kritikama Zelenskog i Jermaka, u kojima vide pokretačku snagu događaja - rekla je Alksnisova.

Dodala je kako je Zelenski juče dao novi razlog za nezadovoljstvo: šef Agencije za rekonstrukciju i infrastrukturni razvoj Ukrajine Mustafa Najem podneo je ostavku, a za njim su saopštenja pisali ključni radnici agencije.

Tvrdi se da je Najem tu funkciju dobio uz pomoć bivšeg zamenika premijera za rekonstrukciju – ministra razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Aleksandra Kubrakova, kojeg je pre mesec dana otpustila Vrhovna rada.

Zbog masovnog kadrovskog odliva Volodimira Zelenskog korisnici društvenih mreža su, koristeći se veštačkom inteligencijom napravili satiričnu sliku njegovog kabineta.

Foto: RIA Novosti

 

Alkisnsova je govorila da je sa jedne strane, sve je jednostavno i jasno: kombinacija Zelenski-Jermak, u borbi da koncentriše maksimalnu moć u svojim rukama i zadrži je, oslobađa se onih koje smatraju nekontrolisanim i opasnim figurama.

S druge strane, takođe je, generalno, jednostavno: događaji se razvijaju nepovoljno za Ukrajinu, predstoje neprijatne odluke sa postavljanjem žrtvenog jarca.

Zelenski i njegovi najbliži poslušnici su najočigledniji kandidati za ovu ulogu.

 

Foto: Printskrin video

 

Činjenica je da Zelenski i Jermak pre svega čiste zapadne pulene , ljude koji imaju lične veze u Evropi i u inostranstvu, koji su, podređeni Vašingtonu, Londonu i drugim evropskim prestonicama i uticajne ličnosti koje su ih unapredile na odgovarajuće pozicije.

Zbog toga se predsednik sa istekom roka i šef njegovog kabineta sve više nalaze u fokusu kritika sa Zapada, a lokalni mediji trpe zbog odlaska Zalužnog, Kubrakova, Najema i drugih kijevskih ličnosti sa svojih funkcija.

Foto: Profimedia/Reuters

 

Kolumnistkinja RIA je objasnila da su Zelenski i njegov najuži krug "meso ukrajinske elite", a da su poslednjih godina pokazali neverovatan koktel kvaliteta: krajnju uskogrudost, nesposobnost da proračunaju posledice sopstvenih postupaka čak i dva koraka unapred, lopovluk do te mere da gube osećaj samoodržanja, i što je najvažnije, nečuvenu uobraženost.

Štaviše, Zapad je učinio sve što je u njegovoj moći da što više nahrani ove "kvalitete" – i sada je prinuđen da se bavi rezultatima sopstvenog truda, zadivljen i ogorčen neposlušnošću ukrajinskih marioneta, njihovom grubošću, nezahvalnošću i dubokim nepoštenjem.

Za sam kraj kolumnistkinja je okarakterisala Zelenskog kao zamenljivu pojavu.

- Sudbina Zelenskog zapravo nije bitna. Zapad će ga ležerno zgnječiti kada za to dođe vreme, ali to mu neće olakšati – Zapadu – jer će mesto Zelenskog biti zamenjeno veoma sličnim likovima, jednako neprincipijelnim, pohlepnim, bezobraznim, sa neverovatnim osećanjem sopstvene veličine kojoj svi duguju. Ukrajinska država uz aktivnu podršku Zapada ne rađa druge. A ove figure će svojim pokroviteljima zadati tolike glavobolje da će imati vremena da sto puta opsuju zbog činjenice da su svojevremeno odlučili da iskoriste Ukrajinu protiv Rusije - rekla je Alksnisova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija