• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2024

05:20

Upravo objavljeno! Rusija najavila globalni šok! Americi odzvonilo, kreće proces koji ne mogu da zaustave!

Shutterstock

Vesti

Upravo objavljeno! Rusija najavila globalni šok! Americi odzvonilo, kreće proces koji ne mogu da zaustave!

Podeli vest

Era dolara se završava. Ali, neće se završiti u smislu da dolar bude zamenjen juanom ili drugom valutom. To će se dogoditi kroz prelazak na suštinski drugačiji globalni monetarni i finansijski sistem, izjavio je ruski ekonomista Sergej Glazjev.

- Amerikanci profitiraju od konfrontacije koju su organizovali u Evropi. Rusija je zbog toga izgubila mnogo sredstava i rezervi poslednjih godina. Sada radimo na rešavanju tog problema. Reč je o pokretanju nove globalne valute za obračun, koja će se, za razliku od sadašnjeg sistema, zasnivati na međunarodnom ugovoru - kaže Glazjev.

Kako on kaže, važno je da se svetska valuta ne koristi za privatne interese bilo koje zemlje ili grupe transnacionalnih korporacija.

- Ovo je instrument koji mora biti zasnovan na sporazumu, mora biti digitalan, transparentan, svaka zemlja učesnica mora moći da koristi mehanizam za izdavanje ove valute samo za međunarodna plaćanja. Zemlje će zadržati svoje nacionalne valute - precizirao je ekonomista.

Glazjev je dodao da se predlaže da se ova međunarodna valuta organizuje na osnovu dve korpe: robne i nacionalne valute.

- Trenutno se o ovim pitanjima razgovara i Rusija, kao zemlja koja trenutno predsedava klubom BRIKS-a, moći će da da sasvim pristojan podsticaj za dalje unapređenje ovog procesa. Ako to uspe, onda će čovečanstvo dobiti novi globalni monetarni i finansijski sistem, u kome će postojati transparentan mehanizam za sprovođenje emisija i neće biti mogućnosti pritiska na bilo koga kroz sankcije - smatra on.

Glajzev je pojasnio da američke sankcije idu preko banaka, a za opisanu novu svetsku valutu banke neće biti potrebne, bar u onom obliku u kojem trenutno rade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija