• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IE

13.06.2024

21:50

Kijev dužan 152 milijarde dolara! Vlasnici Ukrajine su poverioci sa Zapada i Kijevu neće da otpišu ili bar zamrznu dugovanja!

Reuters/Clipart/Fotoilustracijha

Vesti

Kijev dužan 152 milijarde dolara! Vlasnici Ukrajine su poverioci sa Zapada i Kijevu neće da otpišu ili bar zamrznu dugovanja!

Podeli vest

Dug koji garantuje vlada Ukrajine iznosio je 152 milijarde dolara do kraja aprila, prema podacima Ministarstva finansija Kijeva. Više od dve godine rata koji je koštao desetine hiljada života, Ukrajina se sprema da se upusti u posao bez presedana restrukturiranja duga iako je sukob sa Rusijom uveliko u toku.

Ukrajinska ekonomija je pala nakon ruske invazije početkom 2022. Kijev je bio primoran da zatraži dvogodišnje zamrzavanje duga kako bi izbegao neizvršenje obaveza. Istek zamrzavanja duga je u avgustu ove godine što znači da je ostalo malo vremena za Ukrajinu da, ili restrukturira svoj dug tačnije da obezbedi produženje zamrzavanja duga, ili da se suoči sa teškim neizvršenim obavezama.

U znak podrške Ukrajini, lideri najvećih demokratija G7 dogovorili su u četvrtak okvirni dogovor o obezbeđivanju kredita u iznosu od 50 milijardi dolara za Kijev koristeći profit od kamate na ruska suverena sredstva koja su zamrznuta nakon što je Moskva otpočela Specijalnu vojnu operaciju.

Evo šta Ukrajina duguje i kome.

Dug koji garantuje vlada Ukrajine iznosio je ukupno 152 milijarde dolara do kraja aprila, prema podacima Ministarstva finansija. Ukupan dug na kraju 2021. godine, otprilike dva meseca pre invazije, iznosio je 98 milijardi dolara.

Od trenutnog neizmirenog duga, više od 70 odsto, ili 108,4 milijarde dolara, je spoljni dug. Ostatak je domaći dug, koji je skoro sav u obliku lokalnih obveznica sa rokom dospeća između 12 meseci i 30 godina.

Ta cifra uključuje tri milijarde dolara i zajam od 600 miliona dolara koji Kijev duguje Rusiji. Bez obzira na ovo potraživanje, koje je predmet spora na engleskim sudovima, spoljni dug Ukrajine iznosi 104,8 milijardi dolara.

Napori za restrukturiranje duga koji su trenutno u toku dotaknuće samo mali deo ukupnog tereta duga, odnosno spoljnog komercijalnog duga zemlje.

Zajmovi zvaničnih kreditora Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Britanije i Sjedinjenih Država iznose 7,5 milijardi dolara, a samo Kanadi duguju nešto više od 5 milijardi dolara. Ove vlade su produžile zamrzavanje do 2027. godine.

Skoro 70 milijardi dolara spoljnog državnog i državno-garantovanog duga, ili skoro dve trećine u toj kategoriji, duguje se multilateralima, i kao i kod unutrašnjeg duga on nije u okviru restrukturiranja. Od toga, gotovo 16 milijardi dolara duguje se Međunarodnom monetarnom fondu.

Novac koji Ukrajina duguje po osnovu zajmova ili spoljnog duga komercijalnih banaka je u aprilu porastao na 1,63 milijarde dolara, od čega najveći deo (oko 700 miliona dolara) duguje američkom gigantu agrobiznisa Cargill.

U okviru odeljka sa državnom garancijom, dug po kreditima stranim komercijalnim bankama je dostigao nešto više od milijardu dolara, od čega 830 miliona dolara duguje Izvozno-uvoznoj banci Kine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija