• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2024

12:40

Šta se ovo dešava kod Harkova?! Rusi krenuli, pa stali, a onda... Putinove trupe povučene iz Donbasa, situacija se opasno komplikuje!

Reuters

Vesti

Šta se ovo dešava kod Harkova?! Rusi krenuli, pa stali, a onda... Putinove trupe povučene iz Donbasa, situacija se opasno komplikuje!

Podeli vest

Džordž Baros, vođa tima za geoprostornu inteligenciju u Institutu za proučavanje rata (ISW), potvrdio je da su ukrajinske snage postigle određene taktičke uspehe na pravcu Harkova, što primorava rusku komandu da povuče dodatne trupe iz Donbasa za odbranu pozicija u Volčansku.

Baros je rekao da postoje dokazi o uspešnim taktičkim protivnapadima ukrajinskih snaga kod Hljboke i Volčanska. Međutim, još uvek nije jasno da li će ukrajinske snage značajno pojačati napore za oslobađanje okupiranih delova regiona Harkov, dodao je Baros.

Na pitanje može li se to smatrati znakom približavanja "prekretnici" u regionu, stručnjak je odgovorio da je još uvek prerano govoriti o tome. Prema njegovim rečima, važno je uzeti u obzir situaciju na celom ratnom području, koje takođe obuhvata istok i jug Ukrajine.

Foto: printscreen

 

Baros je istakao da su Rusi pokrenuli operaciju u sektoru Harkova kako bi razvukli ukrajinske snage i stvorili uslove za sopstveno napredovanje u regionu Donjeck.

Aleksandar Veršbou, bivši zamenik generalnog sekretara NATO-a i američki ambasador u Rusiji, rekao je da je obnova velikih količina pomoći iz SAD-a nakon usvajanja zakona koji predviđa više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu imala pozitivan efekat na ukrajinske oružane snage.

Veršbou je istakao da je obnova američke isporuke oružja dovela do većeg uspeha Ukrajine u blokiranju ruskog napredovanja na Harkov, kao i u okolnim oblastima.

Takođe je naglasio da je još uvek prerano ovo nazivati znakom približavanja prekretnici. Međutim, prema njegovim rečima, očigledno je da ukrajinske snage dobijaju zamah.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija