• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.06.2024

20:09

Sad je sve na otvorenom! Zelenski zavodi diktaturu! Počela čistka ukrajinskog parlamenta!

Profimedia/Reuters

Vesti

Sad je sve na otvorenom! Zelenski zavodi diktaturu! Počela čistka ukrajinskog parlamenta!

Podeli vest

Kijev je ilegalizovao još jednu stranku koja se nije poklapala sa vladajućim narativom u Ukrajini i koja se protivi interesima Evropske unije i NATO alijanse.

Ukrajinski sud zabranio je političku partiju Naš kraj ili Naša zemlja i naložio zaplenu njene imovine na zahtev Ministarstva pravde.

Ovaj potez je poslednji u gušenju opozicije pod administracijom Vladimira Zelenskog.

Sudsko veće Osmog upravnog apelacionog suda donelo je odluku u sredu, navodi se u saopštenju.

- Sud je udovoljio zahtevima Ministarstva pravde Ukrajine: zabranjeno je delovanje političke partije Naš kraj, a sredstva i druga imovina stranke, njenih područnih, gradskih, okružnih organizacija, primarnih ćelija i drugih strukturnih jedinica preneta je na državu - navodi se u saopštenju.

Stranka je registrovana u avgustu 2011. godine kao „Partija Bloka“, a 2014. je preimenovana u „Naš kraj“.

Foto: Reuters

 

Od 2015. godine, stranka se pozicionirala kao „grupa lokalnih lidera i biznismena“ koja je, prema rečima, pokušavala da izbegne političke igre i intrige.

Samo tri njena člana izabrana su u Vrhovnu Radu kao nezavisni 2019. godine, ali je stranka dobila oko 1.694 mesta u regionalnim upravama tokom lokalnih izbora 2020. godine.

Nakon eskalacije sa Rusijom u februaru 2022. godine, Zelenski je zabranio veliku političku konkurenciju, uključujući Opozicionu platformu – Za život OPZZh, drugu po veličini stranku po broju mesta u Vrhovnoj radi.

Foto: Reuters

 

On se takođe obračunao sa medijima , zatvorivši više televizijskih kanala povezanih sa njegovim političkim protivnicima i konsolidujući devet najvećih TV mreža u jednu 24-časovnu državnu emisiju pod nazivom „Telemaraton“ .

Predsednički mandat Zelenskog je istekao 20. maja, iako je odlučio da ne održi izbore pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog nakon početka sukoba sa Rusijom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija