• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

18:20

Hrvatska neće imati bezbedno leto! Energetska mreža neće moći da se izbori sa potrošnjom!

Shutterstock

Vesti

Hrvatska neće imati bezbedno leto! Energetska mreža neće moći da se izbori sa potrošnjom!

Podeli vest

Iako se struja u Hrvatskoj postepeno vraća, neki delovi gradova, poput jednog dela Dubrovnika, i dalje nemaju struju, a temperature dostižu 40 stepeni Celzijusa.

Tačan uzrok ovog kolapsa još nije otkriven, a energetski stručnjak Ivica Jakić, koji je objasnio kako do ovakvog nestanka struje može doći u nekoliko zemalja. 

Pored kvara jedne od trafostanica, nije isključena mogućnost preopterećenja sistema.

Ivica Jakić je rekao da je veliki problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici stanova i apartmana, kojih je sve više i koji imaju klima uređaje, tražili dovoljan priključak struje u odnosu na planiranu potrošnju električne energije.

Zbog toga u špicu sezone može doći do izuzetnog povećanja potrošnje električne energije, a time i preopterećenja.

- Izračunajte da svaki klima uređaj troši oko 2 kV struje u zavisnosti od snage i da se to strahovito povećava.

Foto: Shuterstock

 

U Dalmaciji ima jako veliki broj stanova i skoro svi imaju klima uređaje.

To može uticati na povećanje od 25 kV snage po zgradi, a kada su projektovali i gradili ove stanove i apartmane, nisu svi tražili dovoljan priključak struje u odnosu na to koliko su mislili da će imati struje.

Prenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektovana za takvu potrošnju.

S druge strane, u Dalmaciji nije izgrađeno mnogo solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju, a one bi rasteretile prenosni sistem.

Ako je uzrok prekomerna potrošnja, onda još nećemo imati bezbedno leto jer će se kvarovi samo povećavati - rekao je Jakić za "Indeks".

Foto: Shutterstock

 

U Evropi postoje ENTSO sistemi. To je energetski operater cele Evrope koji brine o svim dalekovodima u Evropi.

Kada se broj uređaja poveća, u slučaju ekstremne potrošnje može doći do zagušenja u prenosnom sistemu. To je energetski operater cele Evrope.

Taj dalekovod, koji ide od Crne Gore preko Bosne i Hercegovine do Hrvatske, povezan je sa Albanijom i Grčkom, a Grčka je najveći potrošač električne energije u ovom delu Evrope.

Nadalje, ovaj dalekovod ide i spaja se ovdje kod Konjskog u Dalmatinskoj zagori i odatle ide na severozapad prema Rijeci.

Drugi krug ide preko Mostara do Ernestinova kod Osijeka i zatvara krug na severu Hrvatske kod Koprivnice.

On čini krug koji zatvara proizvodnju i potrošnju električne energije u Hrvatskoj i preko Mostara je povezan sa Bosnom i Hercegovinom i dole do Crne Gore, gde omogućava da struja cirkuliše u sistemu.

Foto: printscreen RTS

 

Hrvatska neće moći da pregura leto

Kada dođe do prekomerne potrošnje električne energije, iako još ne znamo tačan uzrok, može doći do zagušenja u energetskom sistemu, pa pojedine grane potrošnje koje koriste dalekovode počinju da opadaju.

Ako dođe do većeg kvara na nekoj od trafostanica ili ako dođe do požara, onda se ceo sistem blokira i raspada, kao što se danas dogodilo. Šta je uzrok tome, ostaje da se vidi - zaključio je on.

Kada je u pitanju prekomerna potrošnja, činjenica je da je hrvatski energetski sistem nedovoljan za veliku potrošnju električne energije u špici sezone.

Takođe je nedovoljan za dobijanje velike količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

- I zato se sada gura izgradnja novog paralelnog sistema u Dalmaciji koji će svu solarnu i vetroelektrinu prikupiti i staviti u mrežu. Ali problem je kompenzacija. Zašto DSO i HOPS dve godine nisu pokušali da pošalju struju koja se nudila? Zato što ne znaju ko će to platiti – građani, potrošači ili država, jer su naknade izuzetno visoke - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hrvati kukaju na sav glas, Vučić je reagovao na vreme: Spasio je Srbiju kolapsa koji je pogodio region, sve je predvideo još 2015. godine!
Politika

Hrvati kukaju na sav glas, Vučić je reagovao na vreme: Spasio je Srbiju kolapsa koji je pogodio region, sve je predvideo još 2015. godine!

Širom regiona danas je došlo do potpunog kolapsa kada je nestalo struje u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i u pojedinim delovima Grčke. Hrvatski mediji sada kukaju na sav glas i priznaju, za njih bolnu činjenicu, da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem reagovala na vreme, i da zbog toga danas nije osetila posledice.

21.06.2024

18:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija