• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.06.2024

06:24

(VIDEO) Udarna vest! Oslobođen Džulijan Asanž! Postignut sporazum sa Vašingtonom, kraj borbe duge 14 godina!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Udarna vest! Oslobođen Džulijan Asanž! Postignut sporazum sa Vašingtonom, kraj borbe duge 14 godina!

Podeli vest

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (52) izašao je iz britanskog zatvora. Američke vlasti pristale su da odustanu od zahteva za izručenje Asanža iz Velike Britanije, a nakon što su postigli sporazum o priznanju krivice po jednoj tački optužnice.

U zamenu za priznanje krivice po tački za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani, Asanž će biti osuđen na izdržavanje kazne od 62 meseca - koliko je već proveo u britanskom zatvoru, navodi se u sudskim dokumentima.

Kada sudija prihvati priznanje krivice, Asanž će moći da se vrati u Australiju, zemlju svog rođenja, nakon 14 godina pravne borbe.

Sporazum označava kraj pravne sage u kojoj je Asanž proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke bezbednosti, a sedam se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu dok se borio protiv optužbi za seksualne zločine u Švedskoj i borio se protiv ekstradicije u SAD, gde se suočio sa 18 krivičnih prijava.

U postu na platformi X, Vikiliks je naveo da je Asanž napustio Belmarš u ponedeljak ujutru nakon što mu je Visoki sud odobrio kauciju. Do popodneva je bio na aerodromu Stansted gde se ukrcao na avion i napustio Veliku Britaniju.

 

 

Federalni sudija na američkim Severnim Marijanskim Ostrvima zakazao je ročište za izjašnjavanje o krivici i izricanje kazne za sredu ujutro, saopštio je tamošnji okružni sud SAD. Tužioci Ministarstva pravde zatražili su od suda da se postupak održi istog dana, jer je Asanž odbio da kroči u kontinentalnu SAD radi priznanja krivice, navodi se u pismu tužilaca.

Optužbe za silovanje, azil u ambasadi i Belmarš

Sud na ostrvima nalazi se u blizini Australije, gde je Asanž državljanin i gde će se, kako se očekuje, vratiti posle ročišta, rekli su tužioci.

Podsetimo, tužilaštvo u Švedskoj podiglo je optužnicu protiv Asanža za silovanje iz 2010. godine, ali je 2019. godine odustalo. 

Asanž je negirao optužbe, a izručenje Švedskoj izbegao je zatraživši azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine. U maju 2019. godine je izbačen iz ekvadorske ambasade i osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije. Prabačen je u zatvor Belmarš u Londonu.

 

 

Šta je objavio Vikiliks

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao "Vikiliks" preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije.

"Vikiliks" je 5. aprila 2010. objavio video-snimak američkih vojnika koji ubijaju iračke civile iz helikoptera "apač" u Bagdadu. To se dogodilo 12. jula 2007. fgodine. Stradalo najmanje 12 osoba, među kojima i dvojica novinara Rojtersa.

Asanž je preko "Vikiliksa" 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu, dok je u oktobru 2010. objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji.

Za ubistvo civila nijedan pripadnik američke vojske - ni direktni izvršioci, kao ni članovi udruženog zločinačkog poduhvata uz lanac komandovanja - nije optužen i procesuiran, dok je Asanž godinama čamio u nehumanim uslovima u britanskom zatvoru Belmarš, i u teškom zdravstvenom stanju čekao da ga isporuče Sjedinjenim Državama, do čega, ipak, nije došlo.

Američka vlada ga je posmatrala kao bezobzirnog zlikovca koji je ugrozio živote agenata masovnim objavljivanjem tajnih američkih dokumenata od strane Vikiliksa - najvećeg kršenja bezbednosti te vrste u američkoj vojnoj istoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija