• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tvfront

12.07.2024

00:00

(FOTO) Prelomni momenat u ratu! Rusi konačno našli rešenje za dronove! Moćni "Zont" može da preokrene sve, ako ovo uspe...

prinstcreen Telegram

Vesti

(FOTO) Prelomni momenat u ratu! Rusi konačno našli rešenje za dronove! Moćni "Zont" može da preokrene sve, ako ovo uspe...

Podeli vest

Rusija je razvila novi sistem za elektronsko ometanje FPV dronova i besoilotnih letelica, dronova kamikaza u radijusu do 500 metara od tenka. Zont ili “kišobran” pokrenut je na osnovu zahteva ruskog vojnog osoblja i iskustava sa linije fronta

Zont je sistem elektornskog ratovanja koji omogućava da se miontira na pokretne objekte, tenkove, borbena vozila pešadije, oklopne transportere ali civilne stacionarne objekte u radijusu od 500 m od samog objekta od napada FPV dronova i dronova kamikaza.

Kako navode ruski mediji i proizvođač “Eliars” tokom operativnog testiranja nijedan od FPV dronova nije uspeo da doleti do objekta i mete koja je koristila Zont.

Kako se navodi Zont je testiran u Donjecku.

 

 

Kako se izveštava 3 litarska flaša vode montirana je na dron i simulirala je bojevu glavu koju je FPV dron trebao da baci na jedan automobil. Nijedan od dronova kamikaza nije izvršio zadatak.

Konstruktori su u aprilu 2024. proizvod testirali na liniji borbenog kontakta.

Prvi korsnici zonta postali su vojnici Severnog vojnog okruga, a proizvod je krenup u masovnu serijsku proizvodnju.

Zont kao elektorsnki sistem je težine 20 kg. Sastoji se od tri radarske antene dimenzija 990 h 460 mm koje se montiraju u slučaju tenkova na krov kupole, tako i na OT, BMP 1, 2 i 3. Sistem radi u frekvencijskom opsegu od 0,4 GHz do 5,8 GHz.

Kao što smo rekli glavni korsnici biće oklopne jednice ruske armije. Cilj je zaustaviti dronove koji se približavaju tenku, oklopnom vozilu borbeno vozilu pešadije.

Smatara se da je glavni zadatak zaustaviti dronove kada ruski tenkovi krenu u napad kada tenkovska posada mora da se posvećuju drugim zadacima, a ne da se bori protiv FPV dronova i dronova kamikaza.

Sistem “Zont” gasi sve signale u svom okruženju, a uski snop pogađa bilo koji pravac. Kod Rusa “Zont” može da se kači na sam tenk ili na oklopno vozilo koje je u pratnji tenkovskog odeljenja ili čete.

Iako je navedeno da se Zont može koristiti za stacionarne objekte poput zemunica i skloništa u principu se može viti jasan pravac leta FPV dronova, a najveći problem koji se može javiti jeste ometanje spostvenih. Zont je namenjen više za mobilne objekte koj mogu da manevrišu na tereni okreću se i prolaze ka neprijatelju sa prednje, zadnje ili bočne strane

ELIARS LLC je samostalno razvio nekoliko različitih vrsta proizvoda za elektronsko ratovanje – oružje, sisteme za ličnu zaštitu, detektore dronova, itd., ali glavni pravac organizacije je radar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52