• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2024

17:10

Kraj svega! Ameri konačno najureni! Rusi ušli na položaje vojske SAD, poslednje jedinice napuštaju bazu!

Shutterstock

Vesti

Kraj svega! Ameri konačno najureni! Rusi ušli na položaje vojske SAD, poslednje jedinice napuštaju bazu!

Podeli vest

Povlačenje američkih vojnika iz vazduhoplovne baze 101 u Nigeru je skoro završeno, izjavio je general major američkog vazduhoplovstva Kenet Ekman.

Ceremonija posvećena odlasku poslednjeg transportnog aviona C-17 "gloubmaster 3" iz baze, koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma u prestonici Nijamej, zakazana je za nedelju, rekao je Ekman Rojtersu putem video-obraćanja.

- Vlada Nigera će preuzeti kontrolu nad zonama i objektima koje je kontrolisala Vojska SAD, nakon što američke trupe odu iz te zapadnoafričke zemlje - naglasio je on.

Nova vlada, koja je došla na vlast pre godinu dana nakon što je zbacila prozapadnog predsednika Mohameda Bazuma, zahtevala je od Vašingtona ranije ove godine da povuče svoj kontingent od skoro 1.000 vojnika do 15. septembra.

Nijamej je saopštio da Amerikanci nisu ispunili obećanje da će pomoći u borbi protiv džihadističkih militanata koji decenijama muče region Sahela.

Uprkos tome što povlačenje SAD i dalje nije u potpunosti okončano, ruski instruktori su već raspoređeni u vazduhoplovnu bazu 101 sa ciljem pružanja obuke nigerskoj vojsci, navodi Rojters.

- Kada sam poslednji put razgovarao sa sagovornikom iz Nigerije, on je izjavio da je prisutno manje od 100 ruskih vojnika. A takođe je govorio o tome da je Rusima rečeno, da će njihove trupe morati da odu kada završe obuku - izjavio je Ekman koji nadgleda odlazak američkih trupa iz Nigera.

SAD će se u narednom periodu fokusirati na napuštanje vazduhoplovne vaze 201, objekta vrednog 100 miliona dolara opremljenog bespilotnim letelicama, u blizini grada Agadeza u centralnom Nigeru, rekao je američki general.

- Povlačenje iz objekta će verovatno biti završeno u avgustu, pre roka - dodao je on.

Prema njegovim rečima, moral američkih trupa u dve baze je "pomešan" zbog neizvesnosti izazvane povlačenjem.

- Kada imate sastanak sa avijatičarima i vojnicima, dobijate sve od smeha do suza - rekao je on, navodeći da je takav razvoj događaja "zaista nesrećan" za odnose Vašingtona i Nijameja.

Podsećanja radi, SAD su početkom juna pokrenule proces povlačenja svojih trupa iz Nigera, kako je tada navedeno u zajedničkom saopštenju Afričke komande američkog Ministarstva odbrane i Ministarstva odbrane Nigera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni
Politika

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, da je više puta ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

05.10.2024

19:37

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija