• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.07.2024

12:18

Putinova prijateljica poslala jezivu poruku Francuskoj!

EPA

Vesti

Putinova prijateljica poslala jezivu poruku Francuskoj!

Podeli vest

Francuska bi mogla da se suoči sa dubokom društveno-ekonomskom krizom i da se nađe u situaciji kao nekadašnja Vajmarska republika koja je prestala da postoji dolaskom Hitlera na vlast, piše bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl za list Vedomosti.


Komentarišući turbulentnu situaciju u Francuskoj nakon vanrednih parlamentarnih izbora, Knajsl ocenjuje da, čak i po najpovoljnijem scenariju, ta zemlja rizikuje da se nađe u potpunom ćorsokaku.

- Državni dug će rasti, kupovna moć stanovništva će padati, a gnev i očaj ljudi će postajati sve veći. U najgorem slučaju Francuska bi mogla da se nađe u uslovima sličnim situaciji u nemačkoj Vajmarskoj republici 20-ih godina prošlog veka - navodi Knajsl.

Kako je ocenila, zbog rasta uticaja marginalnih grupa povećava se opasnost od otvorene konfrontacije političkih protivnika na ulicama gradova Francuske.

- Ono što se danas dešava u Francuskoj posledica je niza neodgovornih postupaka koji su tipičniji za neobuzdanog tinejdžera. Čak i sa svojih 46 godina (predsednik Emanuel) Makron više liči na hirovitog mladića, nego na državnika - ističe Knajs.

Pretnja nacionalnoj bezbednosti

Knajsl podseća da šverc oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Ukrajini, stvara dodatne pretnje po nacionalnu bezbednost Francuske. Kako ističe, „tržište oružje koje se isporučuje Kijevu je potpuno nekontrolisano, a sve može biti preprodano i upotrebljeno na teritoriji EU“.

- Trebalo bi se kloniti Pariza ovog leta. To je mnogima bilo jasno još onda kada je politička situacija bila manje-više stabilna. Letnje olimpijske igre neće dovesti samo do kolapsa u saobraćaju i rasta cena hotelskih soba, već će dovesti i do nestabilne situacije u sferi bezbednosti. Francuska je meta brojnih terorističkih grupa - ocenjuje Knajsl i svoj članak završava rečima:

- Izgleda da u Evropi ponovo počinje da se smrkava.

Tokom Novembarske buržoasko-demokratske revolucije, Nemačko carstvo je prestalo da postoji i proglašena je Republika Nemačka. Kasnije je dobila naziv Vajmarska republika, a politički sistem je bio na snazi sve dok nacisti nisu došli na vlast 1933. godine.

Knajsl je bila ministarka spoljnih poslova Austrije od 2017. do 2019. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin bio joj je gost na venčanju pre nekoliko godina. Sada živi u Rusiji, a prošlog leta je za Sputnjik rekla da je napustila zemlju zbog stalnih pretnji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija