• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.07.2024

16:00

Zavera protiv Marin Le Pen? Da li je ovo kraj desnice? Pariz je povukao neočekivani potez!

Reuters

Vesti

Zavera protiv Marin Le Pen? Da li je ovo kraj desnice? Pariz je povukao neočekivani potez!

Podeli vest

Francuski tužioci pokrenuli su istragu o „sumnjivom ili nelegalnom finansiranju“ Marin Le Pen i desničarske stranke Nacionalni skup RN tokom predsedničkih izbora 2022. godine, izvestio je u utorak BFMTV, pozivajući se na izvore.

Kako prenosi BFMTV, sudska istraga je otvorena nakon što je francuska nacionalna komisija za račune kampanja i političko finansiranje CNCCFP, podnela izveštaj sudovima prošlog aprila.

Prema francuskom zakonu, izbornim kandidatima je zabranjeno da prekorače utvrđena ograničenja potrošnje tokom svojih kampanja.

Ukoliko je ovaj uslov ispunjen, država im nadoknađuje deo troškova.

U suprotnom, CNCCFP može da izvrši izmene u izbornim računima, da smanji iznos naknade koja pripada kandidatu i, ako smatra da je potrebno, prijavi slučaj radi istrage.

Komisija je navodno pronašla neslaganja sa nekoliko kampanja iz 2022. godine, ali je samo slučaj Le Penove do sada postao predmet istrage, tvrdi BFMTV.

Foto: Tanjug/AP

 

Nejasno je kakvoj kazni bi se Le Pen ili RN mogli suočiti ako istraga pokaže dokaze o nezakonitostima. Ni jedan do sada nije komentarisao izveštaj.

Vest dolazi nakon što je RN, koja je imala odlične rezultate na glasanju u parlamentu EU prošlog meseca, završila na trećem mestu u drugom krugu glasanja na francuskim izborima tokom vikenda, iza levičarskog Novog narodnog fronta (NFP) i centrističkog ansambla predsednika Emanuela Makrona koalicija.

Dok se blok NFP pojavio sa 182 poslanička mesta, nije uspeo da obezbedi ukupnu većinu, a francuska vlada sada mora da se nosi sa obešenim parlamentom.

Le Pen, zajedno sa svojim ocem i osnivačem RN Žan-Marijem, takođe je trenutno u centru istrage o proneveri .

Foto: Tanjug/AP

 

Slučaj je zasnovan na sumnjama da su i Le Pens i drugi članovi RN izabrani u Evropski parlament nepropisno koristili parlamentarna sredstva u šemi lažnih radnih mesta počevši od 2004.

Le Pen i njena stranka su negirali bilo kakvu nepravdu.

Suđenje počinje u Parizu u septembru.

Ako bude osuđena, preti joj do deset godina zatvora i zabrana kandidovanja.

Svi osumnjičeni se takođe suočavaju sa kaznama do duplo više od sredstava koja su navodno proneverena.

Šema je navodno koštala Evropski parlament procenjenih 6,8 miliona evra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Putinova prijateljica poslala jezivu poruku Francuskoj!
Planeta

Putinova prijateljica poslala jezivu poruku Francuskoj!

Francuska bi mogla da se suoči sa dubokom društveno-ekonomskom krizom i da se nađe u situaciji kao nekadašnja Vajmarska republika koja je prestala da postoji dolaskom Hitlera na vlast, piše bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl za list Vedomosti.

09.07.2024

12:18

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija