• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

10.07.2024

22:43

Bože, ima li te! Napravili su superkompjutere koje kontroliše ljudski mozak uzgojen u laboratoriji! Može li jezivije!

Pixabay

Vesti

Bože, ima li te! Napravili su superkompjutere koje kontroliše ljudski mozak uzgojen u laboratoriji! Može li jezivije!

Podeli vest

Ako ste mislili da su neki aspekti sposobnosti veštačke inteligencije jezivi, pripremite se za novu „Neuroplatformu" FinalSpark-a koju pokreće ljudski mozak uzgojen u laboratoriji. Švajcarski tehnološki startup prodaje pristup biokompjuterima koje pokreće niz malih ljudskih mozgova uzgojenih u laboratoriji, što znači da im je potreban samo "delić energije potrebne za napajanje tradicionalnog računara".

Nije iznenađujuće što rad naučnika finansiraju globalisti sa Svetskog ekonomskog foruma.

Novu neuroplatformu za bioprocesiranje pokreću ovi sićušni mozgovi, sa čak 16 njih koji rade zajedno na njenom pokretanju. Već ga je usvojilo devet institucija i hvaljen je zbog svoje sposobnosti da štedi energiju. Kompanija se hvali da 16 ovih mozgova stvorenih u laboratoriji koristi milion puta manje energije od tradicionalnih silicijumskih čipova koji napajaju takve sisteme.

Neuroplatforma kombinuje hardver, softver i biologiju, i smatra se "vetvare" jer uključuje biološku komponentu. Oslanja se na nizove sa više elektroda (MEA) koji se koriste za smeštaj 3D mase moždanog tkiva, pri čemu svaki MEA sadrži četiri mozga uzgojena u laboratoriji povezana sa osam elektroda koje ih stimulišu i snimaju njihovu obradu podataka.

Porobljeni mali mozgovi podvrgnuti kažnjavanju pre nego što su obrađeni do smrti

Međutim, činjenica da su ovi mali ljudski mozgovi u suštini porobljeni da upravljaju platformom u velikoj meri se prešućuje. Može biti teško shvatiti koncept jer je tako daleko izvan domena tradicionalnog računarstva, ali ostaje činjenica da hiljade živih neurona čine ove mozgove i održava ih u životu „mikrofluidni sistem koji snabdeva ćelije vodom i hranljivim materijama ."

Ove moždane ćelije nazivaju "organoidima" i obučavaju se da izvršavaju željene zadatke koristeći sistem nagrađivanja i kažnjavanja. Kada rade kako se očekuje, dobijaju dopamin kao nagradu, koji je ljudski neurotransmiter iza zadovoljstva i zavisnosti, dok su organoidi izloženi haotičnijim stimulansima, kao što je nestalna električna aktivnost, kada oni koji ih treniraju žele da ih kazne - u suštini mučeći ove male mozgove u poslušnost.

FinalSpark želi da njihova zastrašujuća tehnologija služi kao glavni izvor energije za AI s obzirom na ogromne količine energije potrebne za obuku i pokretanje tehnologije.

Beleške kompanije Interesting Engineering: „Prema procenama Final Spark-a, obuka popularnog modela velikog jezika GPT-3 koji je pokretao ChatGPT u ranim danima trošila je samo 10 GVh energije. Ovo je neverovatnih 6.000 puta više energije nego što prosečni evropski grad potroši tokom cele godine. Zamena silicijumskih čipova bioprocesorima mogla bi dovesti do drastične uštede energije."

Još jedna komplikacija ovde je činjenica da ovi mini mozgovi stalno umiru i da ih treba zameniti. Naučnici su im produžili životni vek; dok su nekada umirali u roku od nekoliko sati, sada mogu da prežive 100 dana pre nego što su u suštini bili odrađeni do smrti.

Iako kreatori platforme tvrde da mini-mozak nije razuman, ova vrsta poduhvata zabrinjava na toliko različitih nivoa i lako je videti kuda bi sve to moglo da odvede.

U stvari, FinalSpark otvoreno deli svoju uznemirujuću viziju preuzimanja prirode na svojoj veb stranici, izjavljujući: „Mi uzgajamo neurone u ćelijskim kulturama i pravimo velike korake u njihovom korišćenju kao računarskoj moći. Stvaranje velikih mreža je izazovno, ali naša biolaboratorija aktivno radi na repliciranju i prevazilaženju uspeha prirode sa neograničenim potencijalom za poboljšanje života na Zemlji. Mogućnosti su veoma uzbudljive."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija