• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.07.2024

22:50

Moskva objavila tajni izveštaj - Pariz grčevito skriva broj poginulih u Ukrajini! Makron ne odustaje, sprema novi kontigent!

Shutterstock

Vesti

Moskva objavila tajni izveštaj - Pariz grčevito skriva broj poginulih u Ukrajini! Makron ne odustaje, sprema novi kontigent!

Podeli vest

Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) skinula je veo tajnosti sa kompletnog izveštaja o slanju francuskog vojnog kontingenta u Ukrajinu u martu 2024. godine. Kompletan tekst izveštaja agenta SVR pod pseudonimom Feliks na ovu temu objavljen je u časopisu „Razvedčik".

Šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je 19. marta da Pariz priprema vojni kontingent od oko dve hiljade ljudi za slanje u Ukrajinu. Francuska je to tada demantovala.

- Francuska vojska je zabrinuta zbog rasta broja poginulih Francuza na ukrajinskom ratištu. Napominje se da je samo u granatiranju privremene baze stranih vojnika u blizini Harkova 17. januara ove godine ubijeno „na desetine francuskih državljana", a od tada su „ovakvi napadi postali norma u ukrajinskom sukobu".

Kako nezvanično priznaje francusko ministarstvo odbrane, „od rata u Alžiru u drugoj polovini dvadesetog veka takve gubitke nisu imali", navodi se u tekstu. Prema izveštaju, gubici su pažljivo skrivani, kao i sama činjenica o umešanosti francuske vojske u sukob u Ukrajini.

Pozivajući se na izvore, agent piše da je broj poginulih u Francuskoj „već prešao psihološki prag". Objavljivanje tako osetljivih podataka može izazvati masovne proteste, napominje autor izveštaja. Prema njegovim rečima, francuski vojni vrh se plaši i nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga, kojih među poginulima ima „neproporcionalno mnogo", a već u sadašnjoj fazi postoje problemi sa pronalaženjem „dobrovoljaca" za rotaciju u Ukrajini.

- Prema dostupnim informacijama, francuski kontingent se ipak priprema za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi, on će brojati oko 2.000 ljudi. Ministarstvo odbrane Francuske strahuje da tako značajna vojna jedinica neće moći biti prebačena i stacionirana u Ukrajini neprimećeno, na taj način će postati prioritetna legitimna meta za napade ruskih oružanih snaga - kaže se u izveštaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija