• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.07.2024

18:12

Neće nas naterati na kompromis sa Rusijom! Zelenski uputio žestoku poruku Trampu!

Reuters/Shutterstock

Vesti

Neće nas naterati na kompromis sa Rusijom! Zelenski uputio žestoku poruku Trampu!

Podeli vest

Ukrajina se ne plaši reizbora Donalda Trampa ovog novembra i neće pokleknuti pod pritiskom njegove administracije da napravi kompromis sa Rusijom, rekao je Vladimir Zelenski.

Govoreći za britansku državnu televiziju Bi-Bi-Si tokom posete Velikoj Britaniji ove nedelje, Zelenski je ponovio da njegova vlada traži potpunu pobedu u sukobu sa Rusijom.

Ako Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD u novembru, Zelenski očekuje da će se osloniti na Kijev da okonča sukob „za 24 sata“ – kao što je obećao tokom kampanje.

Govoreći na engleskom, Zelenski je opisao najgori scenario u kojem su američke sankcije Rusiji ukinute pod Trampom, a predsednik Vladimir Putin slavi pobedu.

- Nikada nećemo ići na ovo, nikada. I ne postoji čovek na svetu koji može da nas natera da to uradimo - insistirao je on.

Foto: EPA

 

Komentarišući Trampov izbor Džej Di Vensa – koji se protivi slanju pomoći Kijevu – za svog potpredsednika, Zelenski je rekao da potpredsednički kandidat „zaista ne razume šta se dešava u Ukrajini“.

On je priznao da bi rad sa Trampovom administracijom bio „težak posao“ za njegovu vladu, ali je rekao da se Kijev toga ne plaši.

Zelenski je prešao na ukrajinski da bi formulisao svoju ideju o tome kako se pobeda nad Rusijom može postići bez vojne akcije.

- Zavisiće od partnera koji će vršiti pritisak na Rusiju, tako da Rusija pristane da sedne i razmisli o okončanju rata. To ne znači da su sve teritorije vraćene silom - rekao je on, a preneo Bi-Bi-Si.

Foto: EPA

 

Putin je izjavio da će narediti prekid vatre i započeti pregovore sa Ukrajinom čim se ona obeća da neće tražiti članstvo u NATO-u i povuče svoje trupe sa teritorija na koje Moskva polaže pravo.

Kijev je rekao da bi Moskva mogla da bude pozvana na samit u Švajcarskoj, gde bi joj bio predstavljen ukrajinski plan za „pravedan mir“ koji je podržala „međunarodna zajednica“.

Moskva je rekla da bi poziv najverovatnije bio pokušaj obmane.

Zelenski je takođe ponovio britanskoj državnoj televiziji svoju nameru da zadrži vlast barem do okončanja neprijateljstava.

- Moramo da završimo sa njim - rekao je on, misleći na Putina.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija