• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer.rs/Index.hr

25.07.2024

11:13

Kako Kamala Haris može da pobedi Trampa?! Ankete otkrile - dve grupe glasača će presuditi!

Reuters

Vesti

Kako Kamala Haris može da pobedi Trampa?! Ankete otkrile - dve grupe glasača će presuditi!

Podeli vest

Čini se da je Kamala Haris privlačnija nebelcima i mlađim glasačima nego što je bio Džo Bajden pre nego što je ispao iz predsedničke trke.

Ipak, rezultati za 2020. pokazuju da Haris može još više da napreduje sa tom demografijom u svom očekivanom meču protiv Donalda Trampa.

U nedavno objavljenoj anketi CNN/SSRS, Haris vodi ispred Trampa sa 78% prema 15% među crnim glasačima. Među istim biračima (isti ispitanici su ponovo kontaktirani za anketu), Bajden je vodio sa manje od 70% prema 23% u anketama CNN-a u aprilu i junu.

Isto važi u manjoj meri i među latinoameričkim biračima. Haris ima 47 odsto u odnosu na Trampovih 45 odsto, dok je među istim ispitanicima u podacima za april i jun bilo 50 odsto za Trampa do 41 odsto za Bajdena. Bajden je imao najgori rejting.

Među glasačima mlađim od 35 godina, postoji sličan pomak. Sada Haris ima 47 odsto na Trampovih 43 odsto. U aprilu i junu, isti glasači su favorizovali Trampa 49% prema 42% u odnosu na Bajdena. Nijedna od ovih promena nije posebno iznenađujuća.

Bajden je imao najgori rejting

Foto: Reuters

Džo Bajden

 

Rejting se odnosi na demografske grupe. U stvari, njegova ocena odobravanja među hispanoameričkim i crnim biračima bila je najgora za jednog demokratskog kandidata u više od 50 godina.

Haris bi verovatno mogao da raste samo u ovim segmentima biračkog tela. Uprkos poboljšanju, ovi rezultati su daleko od željenih za Haris. Ona je najmanje pet procentnih poena lošija od Bajdena među istim grupama u poslednjim anketama 2020.

Među crnim glasačima, Bajden je bio ispred Trampa 84% prema 9% na kraju kampanje 2020. Još značajnije, Bajden je vodio među Hispanoamerikancima birača sa razlikom od 58% prema 32%.

Konačno, dok je Haris postala omiljena među mladim glasačima, Bajdenovo vođstvo od 60% do 31% u odnosu na Trampa na kraju kampanje 2020. znatno je veće od vođstva koje Haris trenutno ima.

Ovo može izgledati kao loša vest za kampanju Kamale Haris. Bez veće prednosti među ovim grupama, ona verovatno ne može da pobedi bivšeg predsednika.

 

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

 

Postoje i dobre vesti

Dobre vesti za Haris su da ona pokazuje da može da nadoknadi brojke u ovim grupama u poređenju sa onim kako je Bajden prošao ranije ove godine.

Kako se Haris sve više udaljava od percepcije Bajdenovog potpredsednika, postoji realna šansa da ona može da stvori sopstveni politički identitet koji bi se mogao više dopasti obojenim glasačima i mladim glasačima.

Činjenica da Haris nadmašuje Bajdena među nebelcima takođe joj daje priliku da prođe bolje. Bajdenov put do 270 elektorskih glasova izgledao je prilično ograničen. Morao bi da osvoji severne države Mičigen, Pensilvaniju i Viskonsin, kao i drugi kongresni okrug Nebraske.

Foto: EPA

Kamala Haris

 

Njegovi rejtinzi u anketama u južnijim državama Arizona, Džordžija, Nevada i Severna Karolina bili su loši. Da je pobedio u severnim državama i drugim demokratskim državama (ne uključujući južne države), Bajden bi dobio tačno 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.

Veliki razlog zašto se Bajden mučio u južnim državama je taj što svaka ima značajan udeo glasača crnih ili latinoameričkih. Obraćajući se ovim grupama, Haris bi mogla da otvori nove mogućnosti. Ako bi, na primer, pobedila u sve četiri južne države, ne bi trebalo da pobedi u Mičigenu, Pensilvaniji ili Viskonsinu.

Možda je verovatnije da Haris dobije 270 elektorskih glasova osvajanjem neke mešavine severnih država i neizvesnijih južnih država. Tramp je favorit. Suština je da najnovija anketa CNN-a daje nadu Kamali Haris, što ne znači da Tramp nije favorit ili da Haris nema težak zadatak. Naprotiv, Haris sada ima više puteva do pobede, a činilo se da su Bajdenove opcije prilično brzo presušile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Veličanstvena slika poslata iz Čačka: Folkloraši iz čitavog sveta naučili su da igraju čuveno srpsko kolo Moravac!
Društvo

Veličanstvena slika poslata iz Čačka: Folkloraši iz čitavog sveta naučili su da igraju čuveno srpsko kolo Moravac!

Jedinstveni Međunarodni festival folklora “Etnofest“ koji je u Čačak doveo ma desetine folklornih sastava iz čitavog sveta spektakularno je završen u gradu na Moravi. Naime, učesnicii iz daleke Kolumbije, Perua ali i nešto bližih Italije i Rumunije naučili su da igraju srpsko kolo Moravac, a svoju veštinu svi zajedno pokazali su na Gradskom trgu.

25.07.2024

15:15

TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)
Live TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i ostalim tačkama dnevnog reda. Tim povodom gosti "Info jutra" su bili predsednik pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislav Bokan i istoričar Nebojša Damjanović.

25.07.2024

10:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Uhapšen brat Nikole Jokića!
NBA

Uhapšen brat Nikole Jokića!

Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, uhapšen je u Denveru i optužen za napad na jednog gledaoca u aprilu posle utakmice Nagetsa.

25.07.2024

10:39

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44