• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.07.2024

20:40

Šta ovo rade Putin i Si?! Haos na granicama SAD, primećeni ruski i kineski bombarderi! NORAD hitno poslao lovačku avijaciju!

Shutterstock

Vesti

Šta ovo rade Putin i Si?! Haos na granicama SAD, primećeni ruski i kineski bombarderi! NORAD hitno poslao lovačku avijaciju!

Podeli vest

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) juče je presrela dva ruska i dva kineska bombardera koja su letela u blizini Aljaske.

Američki odbrambeni zvaničnik je izjavio da je ovo prvi put da ove dve zemlje deluju zajedno. Bombarderi su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru u Zoni identifikacije protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ) i nisu predstavljali pretnju, navodi se u saopštenju NORAD-a, prenosi CNN.

SAD i Kanada, koje zajedno čine NORAD, presreli su ruske bombardere Tu-95 "Medved" i kineske bombardere H-6. Avioni nisu ulazili u suvereni vazdušni prostor SAD-a ili Kanade. Ovo je takođe prvi put da su bombarderi H-6, koji su izvedeni iz starih sovjetskih bombardera, ušli u ADIZ.

Prema rečima američkog odbrambenog zvaničnika, presretanje su izvršili američki lovci F-16 i F-35, kao i kanadski lovci CF-18. U presretanju su takođe učestvovali avioni za podršku.

Letovi ruskih aviona u ADIZ-u kod Aljaske nisu neuobičajeni. U maju je Rusija poslala četiri aviona u ADIZ, što je NORAD tada nazvao redovnim događajem.

Nova tendencija?

Međutim, prisustvo kineskih aviona izgleda kao potpuna novost. U martu je komandant Severnokomandovanja SAD-a, general Gregori Gijo, rekao da Kina napreduje severnije prema Arktiku i da očekuje da će se kineski avioni uskoro pojaviti u tom regionu.

- Vidim spremnost i želju Kineza da deluju tamo gore. Videli smo ih na moru. Videli smo ih kako deluju pod krinkom tehničkih ili naučnih istraživanja, ali mislimo da se radi o višenamenskoj misiji koja uključuje vojnu komponentu. Očekujem da ćemo videti vazdušnu aktivnost oko Aljaske već ove godine. I to me veoma zabrinjava - rekao je Gijo na zasedanju Odbora za oružane snage Senata

Kina sebe smatra državom koja se nalazi „blizu Arktika“ i radi na proširenju prisustva na krajnjem severu, što uključuje saradnju sa Rusijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija