• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

02.08.2024

22:00

Bajdenu zeleno svetlo za napad na Iran, ne treba mu dozvola Kongresa?! Sprema se veliko zlo na Bliskom istoku

EPA/Shutterstock

Vesti

Bajdenu zeleno svetlo za napad na Iran, ne treba mu dozvola Kongresa?! Sprema se veliko zlo na Bliskom istoku

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden mogao bi da dobije ovlašćenje da bez konsultacije sa Kongresom ili bilo kim drugim napadne Iran.

Nacrt zakona koji bi mu to omogućio u slučaju da su bezbednost ili interesi SAD ugroženi već je predat Kongresu na razmatranje, i to u jeku jakih tenzija na Bliskom istoku nakon što je Iran zapretio žestokom osvetom Izraelu zbog ubistva šefa politbiroa palestinske militantne organizacije Hamas Ismaila Hanijea u Teherenu.

Već ima osnova

Američki senator iz redova republikanaca Lindzi Grejem predao je Kongresu nacrt zakona koji bi ovlastio Bajdena da upotrebi vojnu silu protiv Irana ako utvrdi da ta zemlja na neki način ugrožava interese i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

Prema tekstu tog nacrta zakona, predsednik SAD treba da bude ovlašćen da upotrebi "svu potrebnu i odgovarajuću silu protiv Islamske Republike Iran ukoliko utvrdi da je ta zemlja u procesu da dođe u posed nuklearnog oružja ili da poseduje uranijum obogaćen do nivoa oružja, poseduje nuklearnu bojevu glavu ili projektil sposoban da nosi nuklearnu bojevu glavu".

Iako je u zakonu precizirano da Bajden može da napadne samo u slučaju da iranski nuklearni program predstavlja pretnju po SAD, dovoljno je širok da potencijalno ovlasti predsednika Amerike da napadne Iran čim taj dokument prođe. Veruje se, naime, da Iran ne poseduje nuklearnu bombu, ali ta zemlja već ima arsenal raketa koje bi mogle da nose nuklearnu bojevu glavu. Tako bi Bajden bio ovlašćen da udari na Iran čim ovaj novi zakon prođe u Kongresu ukoliko raketni arsenal Teherana proglasi pretnjom po SAD.

Erdogan proglasio dan žalosti zbog ubistva Hanijea

Foto: Reuters

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je petak, 2. avgust, Danom žalosti zbog ubistva Ismaila Hanijea.
"Da bismo pokazali našu podršku i solidarnost sa našom palestinskom braćom i sestrama, 2. avgust je proglašen za Dan nacionalne žalosti zbog mučeničke smrti predsednika političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea", napisao je Erdogan na platformi Iks.

Novi nacrt zakona dolazi nakon što je šef Pentagona Lojd Ostin obećao da će Amerika braniti Izrael u slučaju iranskog napada.

Priprema napada

Da je priprema tog napada u toku, govori i to što je vrhovni verski lider Irana ajatolah Ali Hamnej izjavio da je dužnost Teherana da osveti Hanijeovu smrt, te je naredio direktan udar na Izrael.

Osim toga, i američki mediji, pozivajući se na izvore iz Pentagona i američke centralne komande, izveštavaju da se SAD spremaju za iranski napad na Izrael.

- Očekujemo nekoliko teških dana. Pentagon i Centralna komanda započeli su pripreme za odbranu Izraela od predstojećeg iranskog napada. Te pripreme uključuju američka vojna sredstva u Persijskom zalivu, istočnom Mediteranu i Crvenom moru - kazali su ti izvori.

Hanije sahranjen u Kataru uz sve počasti

Foto: Printskrin

 

Pogrebna ceremonija za ubijenog Ismaila Hanijea održana je u petak u Dohi u Kataru uz prisustvo zvaničnika, a sahrana je održana nakon toga u gradu Lusail.
Ceremoniji su prisustvovali Halid Mašal, za kojeg se pretpostavlja da će biti novi politički lider palestinske grupe, katarski emir šeik Tamim bin Hamad el Tani, kao i drugi zvaničnici Hamasa.
Kovčeg lidera Hamasa bio je prekriven palestinskom zastavom u džamiji u Dohi, a ležao je pored kovčega njegovog telohranitelja, koji je ubijen zajedno s njim.
- Naša poruka okupaciji (Izraelu) jeste da tone duboko u blato i da joj je kraj bliži nego ikad. Krv Hanijea će promeniti sve - rekao je zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.
Inače, pogrebna ceremonija za Hanijea održana je u četvrtak u Teheranu, a predvodio ju je iranski ajatolah Ali Hamnej.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Milićević: Sport je način da se mladi iz regiona okupe i grade zajedništvo
Politika

Milićević: Sport je način da se mladi iz regiona okupe i grade zajedništvo

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas, govoreći o Sportskom kampu "Srbija te zove" koji okuplja decu sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore, da je sport odličan način da se mladi okupe, grade sportski duh, zajedništvo i nauče da podržavaju jedni druge.

02.08.2024

21:10

TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne!
Live TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne!

Nadamo se da će doći do mira između Palestine i Izraela. Za samo nekoliko meseci od Palestine je ostalo sivilo i crnilo. Generalni sekretar Hezbolaha rekao je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekujue osvetu. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i analitičar Luka Stajić. Uživo u program iz Tel Aviva javio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je komentarisao trenutnu situaciju u ovoj zemlji. Uživo u program javio se i novinar Dejan Jelača koji je komentarisao izbore u Americi.

02.08.2024

21:46

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!
Live TV

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!

Pitanje je u kakvom bezbednosnom sistemu se nalazi naš narod. Špijunska afera dešavala se u Srbiji već mesec dana. Tri puta u toku jula meseca jedna letilica vazduhoplovstva SAD-a letela je oko granica Srbije i iznad BiH. Ova letilica opremljena je specijalnom opremom pomoću koje posmatra pokretne ciljeve na kopnu i moru. Ovaj avion je deset puta u toku godine leteo oko granica Srbije. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Danka Nešović, direktorka PEP akademije za avijaciju i pilot Boriša Mandić.

02.08.2024

15:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija